Miloval ho rakouský císař i Jan Werich: Chřest - česká pochoutka a nutriční bomba

Chřest se sýrem je jednou z nejoblíbenějších kombinací.
Zdroj: Realfood.tesco.com
Český chřest se strouhankou na menu jistě patří.Ravioli s houbami, ricottou, liškami a chřestovou omáčkouZelený a bílý chřest, maliny, křupavé prosciutto, zastřené vejce Vysoký obsah vlákniny vám totiž dodá pocit sytosti a navíc nijak neohrozí proces hubnutí.+ 14 fotek+ 15 fotek

Pokud se už nemůžete dočkat nadcházející chřestové sezóny, pak je tento článek právě pro vás. Pojďme si připomenout, čím je chřest zajímavý, proč je zdravý, kam ho vyvážíme a také, jakými způsoby ho můžeme zpracovávat. Pamatujte, že tato zelenina je považována za afrodiziakum, ale také za přírodní lék. A navíc stojí jen pár kaček!

Petra Járková
Petra Járková 29. 04. 2019 12:00

Chřest můžete sehnat ve třech odstínech – bílém, zeleném a fialovém. V podstatě jde ale o tentýž chřest, který se liší obsahem chlorofylu. Tmavší odrůdy jsou jen aromatičtější než světlé.

Ještě zajímavější je ale chřest pod mikroskopem. Představuje totiž nutriční bombu. Zaprvé chřest boduje svými detoxikačními účinky. To se může hodit při shazování váhy. Stejně jako nízký počet kalorií, který chřest má.

Zadruhé je nabitý živinami. Nelze opomenout velké množství vlákniny, bílkovin a především vitaminů. V chřestu jsou zastoupeny A, C, E, B1, B2 a kyselina listová.

A minerální látky? S konzumací chřestu se připravte na to, že o nich nebudete vědět. S obsaženým draslíkem, vápníkem, fosforem, křemíkem, sodíkem, manganem, železem a draselnými soli se postará o to, aby vám nechyběly.

Chřest příznivě působí při onemocnění močového ústrojí i ledvin, jater a žlučníku. Výjimkou není ani srdce a krevní oběh. A abychom nezapomněli – chřest patří k nejoblíbenějším afrodiziakům!

Už se vám sbíhají sliny? Pak je načase zjistit, jak takový delikátní chřest připravit.

Blanšírování

Ještě než ponoříte chřest do vroucí vody, svažte jednotlivé části k sobě. Bude se vám pak snáze z horké vody vytahovat. Ponořte zeleninu do vroucí vody, přikryjte ji pokličkou a vařte 3 až 5 minut. Následně chřest vyjměte, osušte a okamžitě vhoďte do ledové vody. Blanšírováním zbavíte zeleninu slupky bez námahy. Loupat ho ale nemusíte. Je chutný i tak.

Vaření v páře

Výhonky umístěte do parního hrnce. Přiklopte ho a chřest vařte 3 minuty nad malým množstvím vody.

Pomalé restování

Chřest miluje rozpálenou pánev. Pokud toužíte poznat, jak hodně, orestujte ho na trošce olivového oleje doměkka a ochutnejte.

Pečení

Pečený chřest je delikátní a navíc uvolňuje božskou vůni. Předehřejte troubu na 220 °C. Vyložte plech pečícím papírem, rozmístěte na něj chřestové výhonky a pokapejte je olivovým olejem. Na závěr je posolte a opepřete. Pro bohatší chuť i vůni můžete přidat stroužky česneku a trochu čerstvě nastrouhané kůry z citronu. Chřestu stačí 10 minut a je výborný.

Smažení

V asijské kuchyni narazíte na smažený chřest běžně. Stačí mu jen minuta ve velmi rozpálené pánvi wok. S troškou sójové omáčky a sezamových semínek si ho zamilujete ke svačině.

Raw

Ani syrový chřest není k zahození. Má výraznější chuť a maximum prospěšných látek, které si mimo rozpálené povrchy uchová. Chuťově ladí k sýru feta a ředkvičkám, ale i parmazánu, kozímu sýru a čedaru. Nesmrtelnou kombinací je pak chřest s vejci, ať už odděleně (chřest namáčený do měkkého žloutku je la-ho-da!), nebo společně v zapékací míse či polévce. Ohromí vás ale i v páru s máslovou holandskou omáčkou.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články