Jak přelstít jarní únavu? Zapomeňte na kávu a energy drinky, zkuste vodu s citronem, pravidelnou stravu a detox

Cítítte se tak unavení, že máte pocit, že usnete třeba i v obchdním centru?
Zdroj: pixabay.com
Pokud to budete přehánět s kávou či energetickými nápoji, dostaví se úplně opačný efekt. Budete nervózní, schopnosti se soustředit budou omezené.Vsaďte raději na chutný zelený čaj nebo nápoj ze zeleného ječmeneDen začněte sklenkou teplé vody s pár kapkami citronuZásobárnou energie jsou například stále oblíbenější chia semínka + 1 fotka+ 2 fotky

Jste stále unavení, ospalí a bez energie? Pak je načase pustit se do boje s jarní únavou. Není to tak těžké, jak se může zdát. Naopak! Stačí si zažít pár jednoduchých návyků a za pár dnů se budete cítit jak znovuzrození.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 21. 04. 2019 18:00

Na oblíbené životabudiče moderní doby rychle zapomeňte. Podle odborníků se člověk musí zamyslet zejména nad životosprávou. Pokud to totiž budete přehánět s kávou či energetickými nápoji, dostaví se naopak úplně opačný efekt. Budete nervózní, schopnosti soustředění budou omezené. Vsaďte raději na chutný zelený čaj nebo nápoj ze zeleného ječmene. A pokud je to jen trochu možné, když cítíte, že potřebujete oddech, dejte si na chvíli „dvacet“ a uvidíte, že se vám vrátí koncentrace a s ní i lepší nálada.

Citronová voda, léty prověřený tip

Den začněte šálkem teplé vody s pár kapkami citronu. Je to ten nejčastější tip na detox a zdravý životní styl, ale zároveň je to to nejmenší, co pro sebe můžete udělat. Nastartujete tak očistné procesy těla a povzbudíte metabolismus. Posílíte imunitní systém, díky povzbuzení metabolismu podpoříte hubnutí. Voda s citronem pomůže zaktivovat trávení a prospěje i pleti, kterou prozáří vitamín C. Svůj důvod má i zmíněná teplota vody. „Studená voda by probuzenému tělu způsobila šok. Obecně se doporučuje pít vodu pokojové teploty či teploty těla. Organismus tak nemusí vydávat energii na její zahřátí. Bývá uváděno, že právě studenou vodou a zapíjením teplých jídel se může metabolismus zpomalit,“ upozorňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Zároveň ale dodává, že voda s citronem není všelék či zaručený detoxikační rituál. Jen sama o sobě postrádá význam, vždy záleží na celkových stravovacích návycích a životním stylu.

Jaro je období detoxu

V průběhu dne si dopřejte pravidelnou dávku detoxikace v podobě šťavnatého ovoce či zeleniny, ať už ve formě vylisovaných šťáv či smoothie. Zaručeně se budete cítit lépe a budete mít více energie. Vaše tělo pročistí například celer, cuketa, řeřicha, artyčok, celozrnné obiloviny, chřest, pórek, celozrnné obiloviny, cibule, štěrbák nebo úplně obyčejné jablko či hruška. Antioxidační účinky pak mají například olivový a řepkový olej, granátové jablko, brokolice, kiwi, mandarinka, pomeranč, citron, mrkev či rajče.

Vsaďte na pravidelnou stravu

Jezte pravidelně a nezapomínejte na ovocné svačiny, které vám dodají energii. Ušetříte si tak nadbytečné kalorie, které o sobě dají vědět nárůstem hmotnosti. Snažte se vyhnout čokoládovým tyčinkám, jídlům z fast foodu a jiným hříchům dnešní společnosti. Zásobárnou energie a zdravým mlsáním jsou například oblíbená chia semínka nebo skořápkové plody. Jíst byste měli každé 3 hodiny, proto snídejte, svačte, obědvejte, svačte a večeřte. Díky pravidelnosti nebudete mít hlad. Nezapomínejte ani na pitný režim. Ideální je vypít minimálně 1,5 l čerstvé neperlivé vody.

Odpolední únavu ovlivní oběd

S čím se určitě každý z nás setkal, je únava odpolední. Ta nás nejčastěji zastihne mezi 14. a 16. hodinou. Je to přirozený jev našeho denního biorytmu, ale sami máme možnost ovlivnit, v jaké míře nás únava přepadne. Zkuste přemýšlet nad skladbou vašeho oběda. Ten by neměl být příliš těžký, tučný nebo s větším obsahem jednoduchých cukrů. Bohužel klasická česká kuchyně taková převážně je. Takové jídlo se dlouho tráví, krev se přesouvá do trávicího ústrojí, místo aby se nám dostatečně okysličoval mozek a zmíněná únava je na světě. Zkusit proto můžete raw obědy.  Raw jídlo je poměrně vydatné a syté, to znamená, že není potřeba ho sníst hromadu (zejména pak u kombinací zeleniny s oříšky nebo semínky a také u výborných raw dezertů). Výhodou raw stravy (pokud to ovšem s tím množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si „dvacet“. Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií,“ vysvětluje Stanislav Petříček popularizátor zdravého životního stylu pro manažery a zakladatel bistRAWveg.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články