Jarní únava: Zbavte se tohoto nepříjemného stavu ve třech krocích

únava
Zdroj: Profimedia
Rakytník je obrovským zdrojem vitaminu C.Jarní únava potrápí nejednoho z nás.Vyzkoušejte med s rakytníkem.Dejte si přes den dvacet minut spánku, vaše tělo to ocení.+ 1 fotka+ 2 fotky

S příchodem jara na mnohé z nás padá fyzické i psychické vyčerpání po zimě a přichází tzv. jarní únava. Abychom se jí zbavili, nemusíme dodržovat často bláznivá doporučení z televize – stačí se jen trochu snažit a vnímat své tělo.

Petra Járková
Petra Járková 28. 03. 2019 18:00

Vstávat v 5:59 a jít si na hodinu zacvičit? Dopovat se v průběhu dne několika různými prášky a pouštět na sebe ledovou vodu? Jde to i lépe. Stačí používat selský rozum, naslouchat svému tělu a budete se zase cítit skvěle.

Hned na začátek musíme dát jednu důležitou radu – únavu bychom neměli se zaťatými zuby přemáhat. Je totiž důležitým signálem a podobně jako nám tělo dává najevo zvýšenou teplotou nějakou nemoc, jarní malátnost a ospalost značí vyčerpání. Pokud to tedy na vás zpravidla odpoledne přijde, dejte si 20 minut a klidně usněte. Však ono ostatní počká.

Co je vlastně jarní únava?

Jarní únava je vlastně silné psychické a fyzické vyčerpání. Není trendem jen poslední doby, mluvili o ní už naši dávní předci. Má hned několik příčin a není možné jednoznačně určit, která nese největší vinu – na únavu se může vázat nedostatek pohybu přes zimu, oslabení imunity po nějaké menší viróze, o které třeba ani nevíme, nebo minimum sluníčka a denního světla. Trpěla tím nejen naše fyzička, ale i psychika, která nás ovlivňuje více, než si často chceme připustit.

Vitaminy a zase vitaminy

Abychom se jarní únavě vyhnuli, je jednoznačně doporučováno zvýšit příjem vitaminů A a C. Samozřejmě je možné koupit různé multivitaminy a doplňky, ale pro tělo je lepší přijmout je přímo z ovoce nebo zeleniny – už kvůli tomu, že tím přijmeme mnoho jiných složek včetně důležité vlákniny.

Pokud máte na nějakou potravinu vyloženě chuť a máte období, kdy byste baštili jen ji, vaše tělo vám dává jasně najevo, co potřebuje. Neváhejte a tyto chutě poslechněte!

Velmi důležité jsou na jaře také vitaminy ze skupiny B, u kterého je však velmi těžké odhadnout množství a přesný druh. Například B1 je často nazýván jako „obalovač nervů“, který zlepšuje naši duševní pohodu, B2 alias riboflavin má zase vliv na metabolismus a zdravou pokožku a vlasy.

V čem tedy jaké vitaminy najdeme?

Vitamin A:  mrkev, rajčata, paprika, špenát, kopr, meruňky, švestky, broskve, játra

Vitamin B:  vejce, luštěniny, ořechy, maso, brambory, celozrnné obiloviny, sýry, pivovarské kvasnice

Vitamin C:  rajčata, brambory, červená paprika, zelí, brokolice, šípkový čaj, černý rybíz, džusy, rakytník

Pro doplnění vitaminu C bývá obecně doporučovaný citron, odborné zprávy serveru Vitalia.cz však ukázaly, že kvůli vysokému obsahu enzymu askorbinázy se pro doplnění vitaminu C nehodí. Enzym totiž kyselinu askorbovou snadno rozkládá. Jako vhodnější zdroj se jeví rakytník, šípek nebo černý rybíz, to jsou opravdové „céčkové“ bomby.

Detox pro odlehčení

Všechny škodliviny a tuky, které jsme přes zimu přijali ve formě různých neřestí, je dobré dostat z těla detoxikací, a ulevit tak unaveným játrům a ledvinám.

Nejúčinnější je rozhodně držet půst (například ovocný nebo zeleninový), kdy jeden den v týdnu, případně alespoň jednou za 14 dní, nekonzumujete nic jiného než právě zeleninu nebo ovoce. Tím se vaše tělo perfektně pročistí a budete svěžejší. Důležité je přitom dodržovat pitný režim – obecně se doporučuje denně vypít mezi dvěma až třemi litry vody. Nejlépe neslazené, neobarvené nějakými potravinářskými „éčky“ a bez bublin.

Hlavně aktivně

Vitaminy a očista těla jsou rozhodně důležité – neméně zásadní je ale také celkový životní styl. Jarní únavě a vyčerpání totiž nelze zabránit poleháváním na gauči. Ano, dopřejte si dostatek spánku (ideálně 7 až 8 hodin denně), ale jinak buďte aktivní. Není nutné běhat 10 kilometrů, stačí bohatě procházky s rodinou nebo s pejskem. Existuje i mnoho cviků vhodných pro seniory, kde nejde o sílu, ale spíše protahování a uvolnění páteře.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články