Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z višní a třešní pětkrát jinak

Višňový džem s borůvkami a rybízem:

Suroviny:

600 g višní,
300 g borůvek,
150 g červeného rybízu,
1000 g cukru,
1 a půl balíčku ovocného pektinu Labeta.

Postup:

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.
Zdroj: Labeta
Džem z třešní a ostružin:

Suroviny:

750 g ostružin,
500 g třešní, zbavených pecek,
125 ml vody,
800 g krupicového cukru.

Postup:

750 g ostružin a 500 g třešní, zbavených pecek, a 125 ml vody dejte do smaltovaného nebo nerezového hrnce a vařte cca 5 minut, aby ovoce popraskalo.

Vsypte 800 g krupicového cukru a za stálého míchání svařte dohusta a průhledna, podle chuti doslaďte. Z okraje hrnce při vaření sbírejte pěnu.

Plňte do sterilizovaných sklenic. Uzavřete a obraťte nebo sterilizujte.Džem z višní a levandule:

Suroviny:

100  g ořechová jádra nasekaná,
1  kg višně vypeckované,
pomerančová šťáva z 1 pomeranče,
pomerančová kůra z 1 pomeranče,
300  ml bezinková šťáva,
500  g želírovací cukr extra,
snítka levandule 2-3.

Postup:

Nasekané ořechy opražte na plechu, až se rozvoní. Odvažte 850 g višní a ve velkém hrnci je rozmixujte. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, ořechy, bezinkovou šťávu, cukr, levanduli a zbylé višně. Zprudka a za promíchávání vařte 3 minuty. Horké plňte do dobře omytých zavařovacích sklenic se šroubovacím víčkem. Uzavřete, postavte dnem vzhůru a nechte asi 10 minut chladnout. Pak je otočte a nechte zcela vystydnout.Džem z jahod a třešní:

Suroviny:

0,5 kg jahod,
0,5 kg vypeckovaných třešní,
1 balení JamFix 1:1 od Labety,
kyselina citronová podle chuti,
šťáva z půlky citronu,
800 g cukru.

Postup:

Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem, přidáme šťávu z citronu, která dodá aroma, a na konec balíček JamFixu smíchaný s cukrem. Povaříme alespoň 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat a dochutit kyselinou citronovou. Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek, a pokud nestéká, můžeme plnit do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru. Pokud je marmeláda moc tekutá, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.


Višňový džem v čokoládě:

Suroviny:

800-900 g vypeckovaných višní,
JamFix 2:1 Labeta,
500 g cukru,
polévková lžíce rumu,
hořká čokoláda dle chuti,
kousek másla.

Postup:

Připravíme si čisté, vroucí vodou spařené sklenice a čokoládu rozpustíme na vodní lázni s kouskem másla. Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice. Vylitou sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla – sklenici nesmíme v lednici zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout! Omyté a vypeckované višně pomixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme připravené sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.


+ 1 fotka+ 2 fotky

Tak už umíte připravit dokonalé džemy z broskví, meruněk i malin. A co takhle právě dozrávající višně a třešně? Lákají vás? Máte rádi jejich neopakovatelnou osvěžující chuť? A což teprve opravdu dokonalý džem z nich! Tomu nikdo neodolá a letošní zima se pro vás rázem stane snesitelnější.

Petra Járková
Petra Járková 21. 07. 2019 12:00

Proč jíst višně?

Višně jsou velmi oblíbeným ovocem. Obsahují mnoho ovocných kyselin, provitamin A, vitaminy B a vitamin C, dále cukry v lehce přijatelné formě, enzymy, hodně draslíku, vápník, hořčík, železo a fosfor, kolem 84 % vody, pektin a další látky.

Višně na sebe dokážou vázat škodlivé látky, které se tak mohou z těla vyloučit. Pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jsou jedním z nejúčinnějších prostředků na léčbu dny. Plody, višňová šťáva i sirup také usnadňují vykašlávání a používají se při zánětech horních cest dýchacích.

K čemu se používají?

Višně používáme k výrobě šťáv, sirupů, vín, likérů a kompotů nebo džemů.

Proč jíst třešně?

Třešně jsou zázračným ovocem. Osvědčily se totiž nejen jako nejúčinnější lék pro léčbu dny a snižování bolesti a zánětlivosti při artritidě, ale mohou také pomoci diabetikům. Snižují totiž cukr v krvi.

Obsahují mnoho vitaminu C, kyseliny listové, která je důležitá pro mozek a nervy, vápníku pro kosti a zuby, železa pro krvetvorbu, jódu při problémech se štítnou žlázou a bolestech páteře i draslíku pro vylučování vody z těla.

K čemu se používají?

Nejchutnější jsou čerstvé, ale nelze jich však sníst mnoho. Hodí se na přípravu moštů, džemů, kompotů či omáček a na likéry i destiláty. Připravujeme z nich bublaniny, ovocné dorty, šťávy a sirupy, dávat je můžeme do buchet, nákypů či knedlíků. Velmi oblíbené je rovněž domácí višňové víno.

Rozdíl mezi višněmi a třešněmi

Třešně jsou nasládlé a křupavé. Višně bývají víc kyselé. Ty se hodí i do teplé kuchyně.

RECEPTY NA TY NEJLEPŠÍ DŽEMY Z TŘEŠNÍ A VIŠNÍ NAJDETE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články