Jak na letní džemy z bobulovin: Zavařujeme a želírujeme maliny, ostružiny i rybíz

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy
Zdroj: Labeta
Při želírování dodržujte hygienické zásadyCo dělat s ovocem v létě? Zavařovat!Ostružinovo-hruškový džem s ořechyJahody, maliny, broskve, meruňky, rybíz - vše může skončit v marmeládě+ 7 fotek+ 8 fotek

Kdo by neměl rád ovoce? Jde přece o přirozený zdroj vitamínů a energie. Čerstvé ovoce ho obsahuje nejvíce, proto je ideální využít sezóny, která je právě v plném proudu.

Petra Járková
Petra Járková 24. 06. 2019 13:00

V létě se nám samozřejmě dostává výběr největší. A to z našich zahrádek. Jahody, rybíz, angrešt, meruňky, ostružiny, třešně, broskve a další druhy ovoce se dají zavařit nebo želírovat, takže si vybere opravdu každý.

Jak takové želírování a zavařování probíhá a jaké ovoce na něj vybrat?

Vybereme ovoce, které chceme zpracovávat. Zvolíme, jaký typ koncového produktu chceme. Způsobů, jak zavařovat, je hned několik. V páře, v hrnci, v troubě, v domácí pekárně, někdo zavařuje dokonce i v myčce nádobí. Záleží na vás, jaký postup je vám pohodlnější.

Pokud se chystáme na marmelády, džemy nebo sirupy, pustíme se do želírování, což znamená, že k rozmixovanému ovoci přidáváme želírovací cukr, ten vyrábí například firma Labeta, dle požadavku sladkosti a vznikne nám tužší ovocná hmota.

Chceme-li zavařeninu hustšího charakteru, budeme potřebovat také několik lžic kyseliny citronové. Ta pomůže zavařeninu zakonzervovat a právě díky ní si ovoce udrží déle svoji barvu a získá lepší chuť.

Želírovacích prostředků je několik typů. Proto vždy vezměte ten správný, dle kyselosti zavařovaného ovoce.

Vyznáváte-li zdravý životní styl, doporučujeme vyzkoušet třtinový želírovací cukr, který je méně kalorický než cukr řepný. Navíc si zachová svou mírně karamelovou chuť a obsahuje více zdraví prospěšných látek. V nabídce Labety ho naleznete také.

Recepty na letní marmelády

Malinový džem s kapkou rumu

Co potřebujete:

1 kg malin, želírovací cukr 2:1 Labeta, 200 ml rumu, 1 lžička kyseliny citronové

Postup:

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem 2:1, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme vychladnout.

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

Co potřebujete:

500 g ostružin, 500 g hrušek, 2 balení želírovacího cukru 2:1 Labeta, hrst vlašských ořechů, 5 lžic citronové šťávy

Postup:

Ovoce omyjeme, hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka (dusíme v závislosti na odrůdě hrušek, měkčí hrušky budou podušené dříve, tvrdší o pár minut později). K měkkým hruškám přidáme rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru 2:1 a vaříme, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmícháme najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. Džem plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout při pokojové teplotě.

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Co potřebujete:

Na želé: 800 g čerstvého rybízu, 2 pudingy bez lepku s vanilkovou příchutí, 180 g cukru krupice nebo dle chuti, olej nebo potravinová fólie, voda

Na ozdobení: smetanový bílý jogurt, vanilinový cukr, čerstvé maliny nebo jiné ovoce, snítka máty

Postup:

Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu 800 ml dolijeme vodou. Ve směsi rozmícháme vanilkové pudingy a cukr podle chuti. Směs přivedeme k varu, krátce povaříme a poté nalijeme do mističek lehce vymaštěných olejem nebo vyložených potravinovou fólií.

Naplněné mističky necháme vychladnout a poté dáme ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny. Vychlazené želé vyklopíme na talířek, ozdobíme smetanovým jogurtem ochuceným vanilinovým cukrem a dozdobíme čerstvým ovocem a snítkou máty.

JAKÉ DRUHY OVOCE MŮŽETE ZAVAŘOVAT SE DOZVÍTE V NAŠÍ GALERII:

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články