Moderní jahodové recepty na zavařeniny i moučníky: Připravte se na sezonu!

Jahodová bezlepková bábovka.
Zdroj: Labeta
Svěží jahodový džem s mátou.Želírovací cukr na jahody.Jahodový chia džem.Jahodový džem s červenou řepou.+ 6 fotek+ 7 fotek

Blížící se sezona jahod začíná dostávat opět nadšené zahrádkáře a milovníky tohoto slaďoučkého ovoce do varu. Jaké budou letos jahodové trendy? Moderní a rychlé recepty! Inspirujte se a připravte na jahodové mámení 2019.

Petra Járková
Petra Járková 26. 04. 2019 14:00

Jahodové knedlíky

Potřebujete:

Halušky Labeta, 350 ml vody

Postup:

Směs na halušky smícháme s vodou, necháme odpočinout. Pracovní plochu posypeme polohrubou moukou, aby se těsto nelepilo, a lžící vykrajujeme bochánky těsta, které plníme jahodami. Knedlíky vkládáme do vroucí vody na cca asi 15 min. Polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem, skořicovým cukrem, kakaem nebo osmaženou strouhankou.

Jahodová bezlepková bábovka

Potřebujete:

Na těsto:

150 g Rýžové mouky Labeta, 50 g kokosové mouky, 100 g Kukuřičné mouky Labeta, 1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta, 2 vejce, 2 hrnky vody, 6 lžic mletého xylitolu (sladidlo), 1 ½ středně velkého jablka bez slupky, 2 jahody střední velikosti

Na polevu:

10 lžic citronové šťávy, 5 g mletého erythritolu (sladidlo), 5 g mletého xylitolu (sladidlo), citronová kůra z 1 citronu

Postup:

Suroviny pro přípravu těsta umixujeme, vlijeme do vymazané a bezlepkovou moukou vysypané formy na bábovku. Necháme péct na 160 °C dozlatova cca 45 minut. Citronovou šťávu a sladidlo dáme do misky a šleháme do té doby, než získáme tuhou hmotu. Poté do ní vmícháme citronovou kůru. Bábovku vyndáme z trouby a po vychladnutí ji potřeme polevou a zdobíme ji jahodami. Dáme vychladit do lednice.

Šlehačkový dort s jahodami

Potřebujete:

Těsto:

Bábovka bez lepku vhodná i pro diabetiky Labeta, 3 vejce, 175 ml vody nebo mléka, 150 ml oleje

Krém:

2 smetany ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 1 tvaroh, 100 g cukru, 2 ztužovače šlehačky Labeta, ovoce

Postup:

Korpus

Směs na bábovku smícháme s vejci, olejem a vodou (či mlékem) a šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160 °C asi 40 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Propečení odzkoušíme párátkem.

Krém

Do téměř vyšlehaných šlehaček s cukrem přidáme 2 ztužovače a vyšleháme dotuha. Přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a došleháme.

Dokončení dortu

Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části, prostředek namažeme domácím jahodovým džemem a částí krému. Zbytkem krému ozdobíme celý korpus. Dort necháme v lednici vychladit. Před podáváním zasypeme horní část dortu plátky čerstvých jahod.

Jahodový džem s čokoládou

Potřebujete:

960 g čerstvých jahod, 80 g hořké čokolády, 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta nebo Želírovacího cukru 3:1 Labeta

Postup:

Jahody pečlivě očistíte a rozmixujete (nebo rozemelete či prolisujete) na konzistenci, která je vám příjemná. K rozmixovanému ovoci přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Jakmile směs odstavíme z plotny, vmícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu, ihned poté marmeládou plníme čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Jahodový chia džem

Potřebujete:

1 kg jahod, 40 g chia semínek, 500 g cukru, Ovocný pektin Labeta

Postup:

Jahody pečlivě očistíme a rozmixujeme (nebo rozemeleme či prolisujeme na oblíbenou konzistenci). K rozmixovanému ovoci přidáme cukr a ovocný pektin a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Jakmile směs odstavíme z plotny, vmícháme chia semínka, ihned poté džemem plníme čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Pokud máte kyselejší jahody, použijte cukru více - na kilo jahod lze použít až kilo cukru (podle chuti).

Jahodovo-meduňkový džem

Potřebujete:

1 kg jahod, snítka čerstvé meduňky, 1000 g cukru, Ovocný pektin Labeta

Postup:

Lístky meduňky omyjeme a nadrobno pokrájíme, stejně tak jahody. Pro džem bez kousků ovoce vše rozmixujeme dohladka. K pokrájené či rozmixované směsi přidáme cukr a ovocný pektin a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Ihned po odstavení z plotny plníme džemem čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme na suchém, tmavém a chladném místě.

Náš tip: Čím více meduňky přidáte, tím výrazněji džem dochutí, buďte odvážní a experimentujte!

Svěží jahodový džem s mátou

Potřebujete:

1 kg jahod, snítka čerstvé máty, 1000 g cukru, Ovocný pektin Labeta

Postup:

Snítku čerstvé máty omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Jahody pečlivě očistíme a spolu s mátou rozmixujeme. K rozmixovaným jahodám s mátou přidáme cukr a ovocný pektin a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Ihned po odstavení z plotny plníme džemem čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Náš tip: Čím více máty přidáte, tím výrazněji džem ovoní a dochutí, buďte odvážní a experimentujte!

Jahodový džem s červenou řepou

Potřebujete:

BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta nebo Želírovací cukr 3:1 Labeta, 680 g jahod, 320 g červené řepy

Postup:

Syrovou červenou řepu nahrubo nastrouháme a rozmixujeme spolu s jahodami dohladka. Ke směsi přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1, dobře promícháme a za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Díky řepě bude mít marmeláda výraznou vínově červenou barvu. Je třeba pamatovat, že jedině v čisté (ideálně horkou vodou spařené) sklenici a s čistým víčkem si marmeláda udrží dlouhou trvanlivost. Pokud se při plnění sklenic její okraje umažou od marmelády, před zavíčkováním je nutné otřít je dosucha papírovou utěrkou.

Jahodový džem s rebarborou

Potřebujete:

Želírovací cukr 3:1 Labeta, 1080 g jahod, 420 g rebarbory

Postup:

Rebarboru oloupeme, opláchneme, pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme (nebo prolisujeme či rozemeleme) spolu s jahodami. Jak moc rozmixovat? Jen podle vlastního přání – džem by měl obsahovat kousky ovoce, naopak marmeláda by měla být rozmixovaná dohladka. Ke směsi přidáme želírovací cukr 3:1 a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Džem můžeme ochutit trochou kyseliny citronové (ta zároveň podpoří želírovací proces a džem tak bude tužší). Mlsné jazýčky mohou džem přisladit cukrem. Horkým džemem plníme skleničky. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články