Nejznámější pražské zmrzlinárny: Kde si skutečně pochutnáte?

Mladí zmrzlináři z Rolls Bros se od roku 2016 snaží do světa udělat díru originálním způsobem výroby rolované zmrzliny
Zdroj: rollsbros.cz
Rolls Bros - čerstvě připravená zmrzlina na thajský způsob z nejkvalitnějších ingrediencí určitě stojí za vyzkoušeníMladí zmrzlináři z Rolls Bros se od roku 2016 snaží do světa udělat díru originálním způsobem výroby rolované zmrzlinyZmrzlinář - kromě klasických druhů tvoří druhou polovinu nabídky sorbety, jež jsou vhodné jak pro vegany, tak pro všechny s intolerancí na laktózu či lepekPuro gelato - lahodně lehké gelato je vyráběno denně na místě z čerstvých ingrediencí a bio mléka (veganské sorbety jsou také v nabídce), zcela bez konzervantů a jiných umělých přísad+ 5 fotek+ 6 fotek

Vanilková, čokoládová, jahodová, ale také třeba mangová s chilli, pivní, fialková nebo bazalková. Lidem už dávno nestačí jen tradiční chutě, rádi totiž experimentují. A majitelé populárních zmrzlináren jim vycházejí vstříc. Kam se ale v době, kdy zmrzlinu prodávají na každém rohu, vypravit na zmrzlinu v české metropoli, abyste si skutečně pochutnali? Máme pro vás pět těch nejlepších zmrzlináren.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 06. 04. 2019 18:00

Crème de la Crème, Husova 12, Praha 1

Tady si velmi zakládají na tom, aby jejich zmrzliny byly čisté a prosté veškeré chemie, umělých barviv, konzervátorů, umělých emulgátorů a stabilizátorů. Všechny zmrzliny jsou bezlepkové a vyrábí se ručně za pomoci tradičních italských řemeslných zmrzlinových výrobníků původním způsobem, kde každá zmrzlina má svůj jedinečný recept sestavený zmrzlinářem Honzou Hochsteigerem. Také proces pasterizace, kterým všechny smetanové zmrzliny procházejí, se děje odděleně pro každý druh zvlášť bez vaření tzv. „bílé základní hmoty“, která se běžně vyrábí u většiny i dobrých zmrzlinářů. To vše zajišťuje zmrzlinám Crème de la Crème dokonalou strukturu, plnou a silnou chuť, která je pro ně jedinečná a originální. Kromě klasiky a více či méně obvyklých druhů rozšiřují každý týden nabídku o speciální - akční zmrzliny. Ty vyrábějí zejména ze sezónního ovoce nebo surovin, které se vztahují ke konkrétní roční době. Jejich zmrzlinu můžete ochutnat v dalších dvou pobočkách, a to ve Zmrzlinovém salonu na Národní třídě nebo ve Zmrzlinové vzorkovně v Průběžné.

Puro Gelato, Na Hrobci 410/1, Praha 2

I podnik umístěný jen kousek od oblíbené vltavské náplavky Na Výtoni jen pár kroků od železničního mostu má co nabídnout. I tady proto musíte počítat s tím, že jakmile vysvitne slunce, vytvoří se před ním dlouhá fronta zmrzliny chtivých Pražanů a turistů. „Nejsme zmrzlina, jsme gelato!“ zní hlavní motto, za kterým si majitelka Ludmila Straková stojí. I tady vám proto zmzlinu, stejně jako v Itálii, do kornoutku nandávají speciální špachtlí. Lahodně lehké gelato je vyráběno denně na místě z čerstvých ingrediencí a bio mléka (veganské sorbety jsou v nabídce také), zcela bez konzervantů a jiných umělých přísad. Dát si ho můžete v útulné provozovně nebo si ho odnést s sebou v čerstvých kornoutových vaflích či FSC-certifikovaném pohárku s biologicky rozložitelnou lžičkou. Podnik má i další provozovny, ty ale otvírají až v květnu.

Angelato, Rytířská 27, Praha 1 nebo Újezd 24, Praha 1

I v této rodinné zmrzlinové manufaktuře se zmrzlina v jedinečné nekompromisní kvalitě a bez umělých přísad každý den vyrábí řemeslným způsobem a v malých dávkách. Čerstvost, pestrost, kreativita a hlavně kvalita je důkazem, že to, co dělají, myslí vážně. Majitelé kladou důraz na sezónnost, takže pracují s co nejčerstvějšími surovinami. Když je angrešt, angreštují. Když je doba chřestu, chřestují. Když kvete bez, bezují. Smysl je v tom, naučit se naslouchat přírodě a vzít to nejlepší a správně vyzrálé ovoce, které je dostupné. Chutě jsou každý měsíc sezónně obměňované. V Angelato jsou jedineční v chuťových kombinacích. Líznout si tu tak můžete zmrzliny dýňové, rýžové, rebarborové, bezové, avokádové, olivové, levandulové nebo třeba kopřivové.

Zmrzlinář, Slezská 15, Praha 2

Populární je také další rodinný podnik, v němž vinohradský Zmrzlinář nabízí vyhlášenou zmrzlinu 2AD rodiny Darka Hrivňáka, který ji vyrábí už od roku 2008. Receptur, které za ty roky prošly rukama rodiny, je více než 100 a vznikají stále nové a nové. „Věříme v rozmazlené zákazníky, kteří nechtějí kompromisy. Věříme v dokonalou zmrzlinu, prvorepublikové recepty, ale i kreativní přístup. Věříme v kvalitní a voňavé plody. Věříme ve zmrzlinu, která je čerstvá a bez chemie. Ve zmrzlinu, která pokaždé chutná jinak, podle právě použitých surovin a nálady zmrzlináře. Věříme v živou zmrzlinu,“ zní jejich motto. Kromě klasických druhů tvoří druhou polovinu nabídky sorbety, jež jsou vhodné jak pro vegany, tak pro všechny s intolerancí na laktózu či lepek.

Rolls Bros, pasáž u Stýblů, Praha 1

Nováčkem v branži je podnik, který najdete jen kousek od Václavského náměstí. V minulosti jste měli šanci potkat je jen na food festivalech a dalších gastro akcích, dnes už si ale jejich zmrzlinu můžete v centru Prahy vychutnat kdykoliv se vám zachce. Mladí zmrzlináři se od roku 2016 snaží udělat díru do světa originálním způsobem výroby rolované zmrzliny. A daří se jim to. Čerstvě připravená zmrzlina na thajský způsob z nejkvalitnějších ingrediencí určitě stojí za vyzkoušení. Ať už si dáte základ z čerstvé smetany, zdravého jogurtu nebo exotického kokosu, vždycky si vychutnáte zmrzlinu stvořenou z čerstvých surovin přímo před vámi. V nabídce je banán, jahody, borůvky, maliny, mango, ale i jiné dobroty, například Nutella, Ferrero, Oreo, či Raffaello. Dále se zmrzlina ozdobí ovocem nebo sušenkou a k dokonalosti se dovede polevou, kterou si také vyberete podle své chuti. Zkrátka zmrzlinu snů si může namíchat každý podle svého gusta.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články