×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

džem

Helena Vondráčková zahrada

Vítejte v zeleném království Heleny Vondráčkové: Ukázala nám nového psího mazlíčka i bylinkovou zahrádku

Borůvkový džem s voňavým tymiánem: Pochoutka na čerstvě upečený chleba i lívance

Borůvkový džem s voňavým tymiánem: Pochoutka na čerstvě upečený chleba i lívance

Jahodový džem s rebarborou a vanilkou: Nic jiného už k letní snídani chtít nebudete

Jahodový džem s rebarborou a vanilkou: Nic jiného už k letní snídani chtít nebudete

Co s rajčaty? Vyzkoušejte rajčatový džem s chilli

Co s rajčaty? Vyzkoušejte rajčatový džem s chilli

Mirabelkový džem s vánočním kořením

Suroviny:

1 kg mirabelek
300 g třtinového cukru
ovocný pektin Labeta
šťáva z jednoho citrónu
1 hvězdička badyánu
5 ks hřebíčku
2 kousky celé skořice

Postup:

Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.

Želírování s létem nekončí: Skvělý džem ze superzdravých mirabelek - oblíbeného ovoce našich babiček

Vločkový štrůdl bez lepku

Potřebujete:

Na těsto: 

2 polévkové lžíce Univerzální směsi bez lepku Labeta
2 hrnky vloček (rýžové, jáhlové, pohankové nebo jejich směs)
2-3 lžíce tekutého medu
2 bílé neochucené jogurty
1/2 hrnku vody,

Na náplň: 4-5 nastrouhaných jablek, podle chuti mleté ořechy, skořicový cukr, rozinky

Postup:

Vločky smícháme s vodou, přidáme med, jogurt a Univerzální směs bez lepku. Promícháme a na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme polovinu těsta do pruhu 10 cm širokého a 2 cm silného. Na pruh rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Zbývajícím rozváleným těstem jablka přikryjeme. Pečeme při 200 °C asi 25 minut. Před dopečením rozetřeme rozpuštěným máslem.

Přebytek hrušek a jablek: Využijte je do zavařenin, slaných jídel i sladkých dezertů

Višňový džem s borůvkami a rybízem:

Suroviny:

600 g višní,
300 g borůvek,
150 g červeného rybízu,
1000 g cukru,
1 a půl balíčku ovocného pektinu Labeta.

Postup:

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z višní a třešní pětkrát jinak

Broskvový džem:

Suroviny:

1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví, 330 g cukru,
1 sáček JamFixu 3:1 Labeta,
1/2 lžičky kyseliny citronové Labeta.

Postup:

Broskve oloupeme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme cukr, sáček JamFixu 3:1, lžičku kyseliny citronové a vše důkladně promícháme. Za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy a marmelády z meruněk a broskví pětkrát jinak

Malinový džem s kapkou rumu:

Suroviny: 

1 kg malin,
želírovací cukr 2:1 Labeta,
200 ml rumu,
1 lžička kyseliny citronové Labeta.

Postup: 

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem 2:1, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z malin pětkrát jinak

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

Jak na letní džemy z bobulovin: Zavařujeme a želírujeme maliny, ostružiny i rybíz

Melounový džem s malinami.

Originální šťavnaté džemy: Jak na melounový s malinami nebo višňový s borůvkami a rybízem

Rajčatový džem s rumem je ideální pro muže.

Podzimní džemy: Chuť léta ve skleničce pro ženy a rajčata s rumem pro muže

Domácí marmelády si užijete teprve v tuhých zimách

6 hygienických pravidel, která by měla při zavařování dodržovat každá hospodyňka

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaLetní Dny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Podezřelé zmizení dvouletého chlapce: Jeho rodiče opakovaně neprošli detektorem lži, pohřešuje se už 10 letMomentky z Varů, které vešly do dějin: Pamela na klíně Jiřího Bartošky a žhavé polibky mužůTrilogie Slunce, seno: Dobová kritika filmy Zdeňka Trošky rozcupovala kvůli obezitě i vulgarismům, na popularitě jim to neubraloLifee ve Varech: Editorka Klára vyzkoušela šťavnaté rudé rty podle Jitky ČvančarovéMelanomem ročně onemocní až 3500 lidí: Nádor se může vyskytnout i pod nehty, varuje dermatoložka ArenbergerováPovedené i nepovedené modely z Varů: Stylistka se podívala v detailu na styl i nevkus českých hvězd
Doporučené články
3daysofdesign: Dánové znovu ukazují, že příroda a domov už nejsou oddělené světyOpticky plnější rty bez námahy: Jak na ikonický devadesátkový look podle Naomi a CindyDechberoucí proměna: Ze skladiště se stal dokonalý pokoj pro dva kluky, co nutně potřebovali vlastní prostorBouřlivák Tommy Lee: Muzikant se ocitl za mřížemi za napadení manželky Pamely Anderson. Problémů s pitím a drogami se nezbavil, opouští ho další ženaJak usmažit dokonale křupavý květák? Pomůže krátké blanšírování, vysoká vrstva tuku a pár vyzkoušených vychytávekDon Papa Premiere je oficiálním koktejlem karlovarského festivalu. Podle našeho videa si ho můžete udělat i doma

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra