Co s rajčaty? Vyzkoušejte rajčatový džem s chilli

Co s rajčaty? Vyzkoušejte rajčatový džem s chilli
Zdroj: Albert ČR

V zahrádkách se červenají rajčata a nastává dilema, co s nimi. Domácí protlaky jsou sice sázkou na jistotu, ale proč tentokrát nevyzkoušet nové způsoby zpracování i chutě, které z výsledného produktu udělají gurmánský zážitek…

Lucie Pilátová
Lucie Pilátová 01. 08. 2020 12:00

Rajčata jsou oblíbená pro své všestranné použití jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Pokud se vám jich letos urodilo hodně a přemýšlíte, jak si tenhle červený pozdrav léta uchovat i do nevlídných zimních dnů, bude se vám hodit následující recept:

Rajčatový džem s chilli

Budete potřebovat:

1 kg rajčat – nejlepší jsou hodně zralá, 400 g cukru krupice, 80 ml bílého vinného octa, šťávu z 1 citronu, 2 chilli papričky, asi 2 cm zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžičku soli

Postup:

Všechny suroviny dejte do hrnce a přiveďte k mírnému varu. Za občasného míchání vařte asi hodinu a půl, aby se obsah zredukoval. Poté nechte patnáct minut odpočinout. Pokud máte rádi džem jemný, tedy bez viditelných kousků, můžete ještě na závěr vše promixovat tyčovým mixérem.

Džem naplňte do sklenic a zavařte buď v zavařovacím hrnci nebo v klasickém, do kterého nalijete vodu, na dno dáte utěrku a vložíte sklenice připravené ke sterilizaci. Ta by měla probíhat mezi 80–90 °C 20 minut. Jakmile je hotovo, pomocí utěrky, případně chňapky vyjměte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Tip redakce:

Rajčatovému džemu s chilli to bude náramně slušet s dobře vyzrálými sýry. Chuťově si bude rozumět i s bílým masem a dodá švih zapečeným zeleninovým pokrmům.

 

Zdroj: www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články