Jak zpracovávat rajčata: Můžete je sušit na slunci i v troubě, nakládat a překvapivě i zamrazovat

Rajčata mají nízký glykemický index a kalorické hodnoty.
Zdroj: pixabay.com
Caprese:

Suroviny:

1  špetka sůl,
2  ks rajčata,
1  lžička olivový olej,
1  špetka pepř mletý,
1  lžička bazalka sušená i čerstvá,
1  balíček mozzarella,
1  lžíce balzamikový ocet.

Postup:

Na větší talíř nakrájíme na tenčí plátky mozzarellu, na ni přidáme nakrájená rajčata. Toto polijeme olivovým olejem a lehce pokapeme balzamikovým octem. Podle chuti osolíme a opepříme. Velmi důležitá je také bazalka, kterou přidáme v hojné míře a při sypání podrtíme mezi prsty, aby vzniklo její aroma. Celé to můžeme ozdobit čerstvými lístky bazalky.Rajčatová omáčka na těstoviny:

Suroviny:

1/2 ks cibule 
česnek 8 stroužků
olivový olej 3 lžíce
čerstvá rajčata 900 g
bílé víno 3 lžíce
sůl 1 lžička + na osolení vody
čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky
čerstvé lístky bazalky 9 ks
nastrouhaný parmazán.

Postup:

Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Až se bude vařit, přisypejte špagety a uvařte je al dente.
Mezitím si připravte omáčku. Cibuli, česnek i rajčata pokrájejte a na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a asi 2 minuty restujte dosklovata. Následně snižte teplotu, přisypejte česnek a restujte ho dozlatova.
Nakonec přidejte pokrájená rajčata i se šťávou a semínky. Teplotu trochu zvyšte a přilijte bílé víno. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud nebudou rajčata měkká a nevytvoří se hustá omáčka.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nechejte ji hřát na nejnižším stupni. Uvařené špagety sceďte, přidejte k omáčce a chvíli společně povařte. 
Posypejte natrhanými čerstvými lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.Rajská polévka s těstovinou:

Suroviny:

střední cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
čerstvý rozmarýn 1 snítka
máslo 2 lžíce
smetana ke šlehání 100 ml
jemně sekaná rajčata s bazalkou Mutti POLPA 1 plechovka (400 g)
rajčatová pasta Mutti DOPPIO 1 lžíce
kuřecí vývar 500 ml
čerstvé plněné tortellini 200 g
sůl a čerstvě namletý pepř
hnědý cukr
čerstvá bazalka k podávání.

Postup:

Ve větším hrnci na jedné lžíci másla orestujte společně najemno nakrájenou cibuli, na plátky nasekaný česnek a nasekaný rozmarýn. 
Až cibulka zesklovatí, přidejte rajčatovou pastu Mutti DOPPIO a jemně sekaná rajčata s bazalkou Mutti POLPA. Následně vlijte horký vývar a společně provařte 10 minut. 
Poté přilijte smetanu a polévku dosolte, opepřete a případně doslaďte hnědým cukrem. Nakonec dejte do polévky uvařit tortellini. 
Hotovou polévku servírujte s lístky čerstvé bazalky. Chleba s tuňákem a žervé:

Suroviny:

kvalitní tuňák,
žervé,
rajčata,
čerstvá bazalka,
celozrnné pečivo.

Postup:

Na pečivo rozetřete lučinu a pečlivě naskládejte tuňáka. Posolte, opepřete a ozdobte rajčaty s čerstvou bazalkou.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rajčata chutnají nejlépe čerstvá. Nejoblíbenější formou zpracování rajčat je kečup a rajčatová polévka. Ale to není vše, co se s těmito voňavými červenými plody dá dělat. Existuje několik způsobů, jak si doma udělat bohaté rajčatové zásoby na mimosezonní měsíce.

Petra Járková
Petra Járková 13. 08. 2019 12:00

V zahradách a sklenících dozrávají jedna radost. Kromě jejich pravidelné konzumace nezapomeňte také na zásoby. Jak rajčata zpracovávat?

Mrazení

Ano, rajčata můžete klidně i mrazit, ačkoli to v našich končinách není standardní úprava. Ideální jsou zralé a sladké plody i cherry rajčata. Ty větší opařte horkou vodou, následně prudce zchlaďte, zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do plastových krabiček či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky. Cherry rajčata stačí umýt a pokrájet. Zmrazená rajčata jsou vhodná do vařených jídel, kterým předají svou charakteristickou vůni a chuť i uprostřed zimy.

Jak sušit rajčata?

Sušená rajčata si podle chuti můžete udělat i doma. Vhodné jsou na to sušší podlouhlé odrůdy, například San Marzano. Rajčata sklízejte těsně před zpracováním na sušení. Rozřízněte je podélně, větší rajčata rozčtvrťte. Čím budou kousky tenčí, tím kratší dobu se budou sušit. Vyřízněte pevnou střední část a vyjměte semínka. Rajčata osolte a smíchejte s bylinkami podle chuti - ideálně s bazalkou, tymiánem a oreganem nebo s provensálským kořením. Takto připravená rajčata můžete sušit v troubě, v sušičce nebo na slunci.

  • Sušení rajčat v troubě (6 - 9 hodin)

Rajčata rozložte do skleněné nebo porcelánové nádoby řeznou částí nahoru. Plech na pečení ani hliníková fólie (alobal) nejsou vhodné, protože kyselina v rajčatech reaguje s kovem. Troubu předehřejte na 75 - 80 °C a při pootevřených dvířkách sušte asi tři hodiny. Pak rajčata otočte, jemně promačkejte a sušte dále, přičemž intervaly otáčení zkracujte. Takto postupujte, dokud sušená rajčata nejsou hotová.

  • Sušení rajčat v sušičce (asi 8 hodin)

Rajčata vyskládejte řeznou částí nahoru, teplotu sušičky nastavte na 60 °C a rajčata po 4 - 5 hodinách otočte. Jemně je zmáčkněte a postup opakujte, dokud rajčata nejsou vysušená.

  • Sušení rajčat na slunci (přibližně 3 dny)

Pokud je stabilní teplé počasí, rajčata můžete sušit i na slunci. Sluncem vysušená rajčata jsou podle mnoha lidí nejchutnější. Budete potřebovat síť na sušení, použít můžete rám se síťkou proti hmyzu. Síto umístěte na přímé slunce tak, aby kolem něj proudil vzduch. Nakrájená rajčata položte na síťku a asi po 1,5 dne otočte. Pokud se počasí zhorší, podložky s rajčaty jednoduše přemístěte dovnitř. Stejně tak udělejte i po západu slunce.

Rajčata schnou nerovnoměrně, proto už vysušené kousky průběžně vybírejte. Sušená rajčata by měla připomínat sušené meruňky, měla by být měkká a poddajná. Přesušená rajčata jsou tvrdá, málo vysušená zas náchylná na plísně.

Nakládaná rajčata v oleji

Sušená rajčata můžete uskladnit samostatně, ale ještě lepší je zalít je olejem. Naskládejte vysušená rajčata do zavařovací sklenice, přidejte případně stroužky česneku či bylinky a zalijte olivovým olejem až nahoru. Zalitá horkým olejem vydrží déle.

Zavařování rajčat

Tepelně zpracovaná rajčata obsahují paradoxně mnohem více lykopenu - důležitého antioxidantu - jako ta čerstvá. Zavařená rajčata využijete v teplé kuchyni do rajské polévky, jako podklad na pizzu, do omáčky či pod maso. Postup je jednoduchý: rajčata zbavte slupky a natlačte do sklenic. Přidejte půl lžičky soli a sterilizujte 15 - 20 minut při 80 °C.

Rajčatová šťáva

Rajčatová šťáva je zdravá, protože je plná lykopenu. Rajčata nakrájejte, vložte do hrnce a za častého míchání je rozvařte. Pak rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes jemné síto. Šťávu nalijte do zavařovacích sklenic a sterilizujte při 80 °C asi 20 minut. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Rajčatový džem

Rajčatový džem nebo povidla chuťově připomínají šípkový. Rajčata nejprve zbavte slupky, potom pořádně rozmixujte a případně propasírujte přes jemné sítko, abyste je zbavili jadérek. S použitím gelfixu vám příprava rajčatového džemu půjde jedna radost. Dokonalou chuť zajistí skořice, citron nebo nastrouhané jablko a na kontrast přidejte i trochu chilli nebo zázvoru.

Rajčatové chutney

Rajčatové chutney nebo čatní je skvělé k pečenému nebo grilovanému masu. Na rozehřátém oleji osmažte dvě nadrobno nakrájené šalotky, na nich zkaramelizujte 150 g hnědého cukru, přilijte 250 ml vinného octa a přidejte kilo oloupaných nakrájených rajčat. Dobře promíchejte, přidejte dalších 100 g hnědého cukru, podle chuti koření - bazalka, oregano, tymián, chilli, zázvor, bobkový list, přidat můžete i jablko nebo nastrouhanou cuketu. Směs vařte přikrytou asi půl hodiny, častěji míchejte, aby se nepřipálila. Ještě horké čatní nalijte do zavařovacích sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

NA RECEPTY Z RAJČAT SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články