Domácí bujón z letní zeleniny: Česnek přidávejte před koncem, rajčaty nešetřete, libeček vše provoní

Zeleninová polévka s kedlubnou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, kedlubna
cibule
4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.
Zdroj: Instgram
Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.Mrkvový vývar s rýží

Suroviny:

mrkev
hrstka rýže
1/2 lžičky olivového oleje

Postup:

Mrkev očistěte a nastrouhejte. Na trošce oleje nejprve lehce poduste s trochou vody. Zalijte další vodou a dejte vařit. Do vroucí vody s mrkví přidejte rýži. Jemně osolte. Můžete přidat například i bramboru, pokud se cítíte lépe.Zeleninový vývar s řasou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, rajčata, petrželka
cibule, česnek
kousek řasy wakame (dopředu namočené)
4 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, kmín, sůl

Postup:

Všechnu zeleninu omyjte a nakrájejte. Přidejte nakrájenou řasu a koření a v hrnci zalijte studenou vodou. Vařte na mírném plameni asi 1 hodinu. Nakonec sceďte a doplňte vložkou dle svého výběru.Zeleninová polévka s kedlubnou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, kedlubna
cibule
4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.+ 1 fotka+ 2 fotky

Polévka je grunt - a to i v letním období! Naše babičky moc dobře vědí, proč nám i během horkých letních dnů servírují k nedělnímu obědu trochu poctivé zeleninové polévky. Ona totiž ochladí, není těžká a pročistí vaše tělo plné zmrzlin a sladkostí.

Petra Járková
Petra Járková 24. 07. 2019 12:00

Spousta čerstvé zeleniny

Na kvalitní domácí zeleninový vývar budete potřebovat především spoustu čerstvé zeleniny. Zelenina je samozřejmě skvělou a nenahraditelnou součástí i vývarů masových. Základem zeleninových vývarů je kořenová zelenina, tedy mrkev, celer a petržel. Dále vývaru dodá skvělou chuť cibule a česnek. Česnek však delším vařením ztrácí chuť, proto se doporučuje jej přidat až ke konci přípravy. V létě přidejte i další zeleninu podle chuti, například rajčata jsou v zeleninové polévce skvělá, kedluben, květák a podobně.

Bylinky jsou skvělou volbou

Součástí domácích vývarů jsou také bylinky a koření. Pokud máte bylinky vlastní, máte zase o krok blíže k dokonalému domácímu vývaru. Pokud však nemáte, nezoufejte. I kupované svou úlohu splní dobře. Dejte však pozor na jejich čerstvost a v případě sušeného koření na množství přidaných solí a emulgátorů. Ideální je takový čerstvý libeček, který letní polévku dokonale provoní.

Babiččiny rady nezklamou

Zalévejte suroviny studenou vodou – chuť bude plnější a výraznější. Nechte vyvařit cibuli i se slupkou – slupka dodá vývaru pěknou barvu. Domácí vývar osolte, až když budete mít v hrnci všechny suroviny a vývar bude skoro hotový. Snímejte z vývaru průběžně vzniklou pěnu, zabráníte tak jeho zakalení. Zeleninu nekrájejte na malé kousky, nechte ji vcelku nebo na velké kusy.

Finální doladění

Do vývaru můžete přidat v podstatě cokoli, co máte rádi. Mohou to být kousky masa, oblíbená zelenina, jako je mrkev, kukuřice, hrášek, kapusta, květák a tak dále, rýže, těstovina nebo také nudle.

RECEPTY NA TY NEJLAHODNĚJŠÍ ZELENINOVÉ VÝVARY NAJDETE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články