Nejoblíbenější surovina v české kuchyni? Co jste nevěděli o jarní, žluté a červené cibuli nebo šalotce

10. Cibule. Mají překvapivě společný jmenovatel s pečivem: totiž fruktan. Ano, to je onen nestravitelný uhlovodan, co se v našem břiše dlouze převaluje. A způsobuje nadýmání.
Zdroj: Saga.co.uk
Cibule a česnek patří mezi základní ingredience české kuchyněKvalitní cibule by měla mít vždy neporušenou slupku Červená cibule je díky své nasládlé chuti vhodná do salátůKdyž vám u jarní cibulky uvadne nať, použijte cibulky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Každá hospodyňka má v kuchyni cibuli a málokterá ji denně nepoužívá při vaření. Je to jedna z nejzákladnějších surovin, bez kterých bychom si jídlo nedokázali představit. U mnoha pokrmů tvoří základ, barvu nebo chuť.

Petra Járková
Petra Járková 18. 10. 2019 10:00

Cibule pochází z Asie a obohacuje náš jídelníček už mnoho tisíc let. Zmínky o ní jsou totiž už v bibli nebo na papyrusových svitcích ze starověkého Egypta.

Snad každý zná cibuli žlutou, neboli kuchyňskou, kterou běžně používá k přípravě nejrůznějších jídel, ale ne každý ví, že existují i jiné – neméně dobré – druhy cibule. Ty mohou ukázat vašim pokrmům nový směr i chuť.

Žlutá cibule

Tvoří základ do guláše i jiných omáček. Přidává se do vývaru i do krémových polévek. Syrová je skvělá třeba ve vajíčkové pomazánce, bramborovém salátu nebo na tlačence či utopencích.

Jarní cibulka

V kuchyni můžete využít jak její zelenou nať, tak bílou cibulku. Nejlépe chutná syrová, ale lze ji i jemně orestovat. Pokud ji nasekáte nadrobno a přimícháte do tvarohové pomazánky, míchaných vajíček nebo jí posypete brambory, vaše jídlo tím povýšíte na delikátní zážitek.

Červená cibule

Díky své nasládlé chuti se dokonale hodí do salátů, k tataráku nebo třeba pod zelené fazolky. Pokud ji podusíte s červeným vínem, cukrem a vinným octem, získáte dokonalou cibulovou marmeládu. Ta se skvěle hodí k sýrům, steakům, burgerům nebo paštikám.

Šalotka

Poslední sestrou v rodině cibulí je šalotka. Kuchaři ji považují za takovou jemnější variantu klasické žluté cibule, tudíž si ji oblíbí každý, pro koho je kuchyňská cibule příliš výrazná nebo štiplavá. Používá se do jemných krémových omáček francouzského typu, k tataráku s křepelčím vajíčkem nebo do zeleninových omáček na těstoviny.

Vy versus cibule

Cibuli přelijte horkou vodou a pak zchlaďte, nebude pak mít tak štiplavou chuť. Stejný efekt bude mít i to, pokud ji osolíte, opláchnete a usušíte.

Máte chřipku a jste nachlazení? Rozmixujte cibuli s medem a uvidíte, že za pár dní budete fit.

Pokud přidáváte syrovou cibuli do bramborového salátu, poduste ji na trošce vody. Nebude kvasit a salát vám tak vydrží déle čerstvý.

Při krájení cibule se uvolňuje látka vyvolávající slzení, abyste slzení předešli, před krájením cibuli namočte.

Cibule by měla být vždy na omak tvrdá a mít neporušenou slupku. Obsahuje vitamín C a alicin - přírodní antibiotikum.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články