Sezóna medvědího česneku se hlásí o slovo: Proč milovat tento elixír mládí a zdraví?

Chleba se žervé a medvědím česnekem je vitaminovou bombou.
Zdroj: Pixabay
Pesto z medvědího česneku si zamilujete.Medvědí česnek je nabitý vitaminy.Nespleťte si medvědí česnek s konvalinkou.Chleba se žervé a medvědím česnekem je vitaminovou bombou.+ 3 fotky+ 4 fotky

Jestli se ptáte, co byste teď na začátku jara mohli udělat pro své zdraví, odpověď najdete v bylince, které se lidově říká medvědí česnek. Právě začíná její sezóna a byl by hřích, abyste neobohatili své pokrmy o její zajímavou chuť a vůni.

Petra Járková
Petra Járková 05. 03. 2019 10:00

Pokud toužíte po elixíru zdraví a mládí, vyrazte právě teď do přírody na medvědí česnek. Rostlinka, která se vyznačuje obrovskou škálou léčivých účinků na lidský organismus, nám může obohatit jídelníček a zároveň posloužit jako prostředek pro jarní očistnou kúru.

Své jméno údajně získal podle medvědů, kteří ho jedli po zimním spánku, a jeho sílu znali už staří Slované. Zdravotní účinky má totiž medvědí česnek opravdu velké. Považuje se za přírodní antibiotikum, antimykotikum a také je antibakteriální.

Takže medvědí česnek je silné přírodní antibiotikum, má močopudné a projímavé účinky, je antibakteriální a protiplísňový. Využívá se při léčbě mykóz, dokáže zničit zlatého stafylokoka, nežádoucí střevní bakterie i parazity.

Také snižuje krevní tlak a brání procesu kornatění tepen. Chrání organismus před kardiovaskulárními chorobami, krevními sraženinami a před vznikem rakovinového bujení.

Čerstvé nasekané listy mají čisticí účinek na ledviny, močový měchýř a stimulují odchod moči z těla. Medvědí česnek má podobně jako cibule preventivní účinky proti rakovině jícnu, žaludku a tlustého střeva. Je rovněž využíván jako tonikum na oslabený nervový systém a jako utišující prostředek při revmatických bolestech.

V medvědím česneku jsou křemičité sloučeniny a další stopové prvky, které brání nemocem vyššího věku, jako je vápenatění cévních stěn. Obsahuje sirné sloučeniny a kyselinu L-askorbovou, a proto má velmi vysoký obsah vitaminu C. 100 g této rostliny poskytne až 150 mg vitaminu C, což je více než trojnásobná denní doporučená dávka. Medvědí česnek obsahuje také známou sloučeninu aliin, které obsahuje ještě mnohem více než česnek kuchyňský. V neposlední řadě medvědí česnek snižuje hladinu krevního cukru, léčí průjmy infekčního původu a čistí krev.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články