Zapomenuté plody našich babiček: Rakytník posílí imunitu, moruše zbaví bolesti v krku a jeřabiny léčí ledviny

Rakytník je vitamínová bomba
Zdroj: Pixabay
Zralá moruše je černáMoruší existuje mnoho druhůRakytníková limonáda je na podzim ideálníRakytník je vitamínová bomba+ 1 fotka+ 2 fotky

Počasí je jako na houpačce a po chladných dnech se konečně dostavilo babí léto. Je samozřejmě skvělé, že si ještě užijeme pár dní sluníčka, ale pro náš organismus nejsou tyto teplotní výkyvy zrovna prospěšné. Jak se na příchod podzimu připravovaly naše babičky, když žádné doplňky stravy nebyly k sehnání? Příroda je stoprocentně zastoupila!

Redaktor
Redaktor 08. 10. 2018 08:29

Dnes je jiná doba, všichni stojí fornty v lékárnách, kde na sebe prskají a dožadují se zázračného léku, který je zbaví kašle a rýmičky do pěti minut. Bohužel se zázrak nekoná. Posilovat svou imunitu musíte totiž průběžně. Naše babičky k tomu využívaly nejrůznější plody, které my považujeme za bezcenné. 

Co třeba taková moruše, rakytník nebo jeřabina? Pojďte se podívat, jaké zázračné účinky tyto plody mají.

Moruše — hvězda starého Egypta

V současnosti moruše nepatří mezi nejpopulárnější plody. Před stovkami let byla ale rozšířena po celé Evropě, Egypťané a Řekové ji znali již od středověku. Jednotlivé druhy se používaly v hedvábnictví, k barvení a v léčitelství. Usušené a rozemleté sloužily jako mouka, která se přidávala do těsta. Barvila se jimi vína. 

Plody moruše obsahují vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Dále v nich najdete pektiny, karoten, organické kyseliny a minerální látky jako draslík, fosfor, křemík, železo, hořčík i vápník. Plody se dají jíst syrové. Můžete si z nich připravit šťávy, sirupy, kompoty, marmelády nebo víno.  

Mají také léčivé účinky. Působí proti bolestem v krku, podporují odkašlávání a pomáhají při vyprazdňování střev. Při sklizni plody snadno pouštějí šťávu. 

Rakytník — vitamínová bomba

O rakytníku se hovoří jako o zcela jedinečné rostlině budoucnosti. Celý keř – kůra, listy i plody – obsahuje širokou škálu biologicky aktivních a tělu prospěšných látek. Pro vysoký obsah vitamínu C se mu říká citroník severu. Některé zdroje uvádějí, že naši denní spotřebu pokryje jediná bobulka rakytníku. Navíc i celkově posiluje organismus.

Seznam prospěšných látek obsažených v oranžových kuličkách keře začíná vitamínem A a jeho provitaminem beta-karotenem, jsou zde vitamíny B1, B2, B6, mimořádně je zde zastoupen vitamín C, dále vitamíny D, E, F, K a P. Kromě tříslovin a organických kyselin je rakytníkový olej zdrojem ochranných nenasycených mastných kyselin omega-3, 6, 7 a 9.

Olej z rakytníku řešetlákového by měl být lisován zastudena, aby si uchoval největší léčivou sílu. Lze ho užívat vnitřně, ale hojivě působí i při natírání na pokožku. Konzumace rakytníkového oleje pomáhá snižovat riziko mozkových cévních příhod a infarktu.

Jeřabiny — pro zdraví i do kuchyně

Jeřabiny jezte především pro vysoký obsah vitamínu C. V souboji s citrusy totiž jasně vítězí a o jejich skvělé prevenci proti nachlazení nelze polemizovat.

Už v dávných dobách se používaly v léčitelství na potíže se žlučníkem a ledvinami. Jeřabiny jsou skvělým zdrojem vitkteré A, E, K a P. Z minerálů bychom měli vzpomenout hořčík, draslík, sodík a měď. Pomáhají při poruchách štítné žlázy či vysokém tlaku. Nejcennějšími látkami jsou rutin a karoten. 

Samotné plody snižují hladinu cholesterolu v krvi. Pokud se bojíte jejich výrazné chuti, může si jako zdravý elixír dopřát hrst jeřabin rozmačkaných s medem a kupříkladu jogurtem, které výraznou až ostrou chuť zjemní.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články