Víno si obléká podzimní kabát: Kam v České republice vyrazit za dobrým burčákem?

Z kapky vína se nemusíte cítit vinna. Ani ze dvou.
Zdroj: unsplash.com
Na burčák narazíte většinou v jeho bílé podobě.V Kadani se můžete podívat na výstavu zaměřenou na pěstování vína v tomto regionu.Znojmo, tam, kde se snoubí hudba, dobré jídlo a hlavně – dobré pití.Na Burčákfestu budete moci přihlížet i šlapání vína.+ 2 fotky+ 3 fotky

Léto se pomalu loučí a my se začínáme připravovat na to babí, ohlašující příchod podzimu. Teplé noci prosezené venku se sklenkou vína ale neřekly ještě své poslední slovo. Na řadu totiž přichází éra burčáku, který vám zpříjemní příchod chladnějšího počasí, a tak si s tekutými hrozny v ruce můžete ještě na pár chvil zavzpomínat na horké letní dny.

Redaktor
Redaktor 19. 09. 2018 08:56

Burčák je částečně zkvašený mošt, vyrobený většinou z bílých hroznů. Obsahuje cukr, kyseliny a samozřejmě alkohol, to vše v harmonickém poměru, aby směs lahodila vašemu jazýčku. S červeným burčákem se setkáte jen málokdy, jelikož modré odrůdy dozrávají později než bílé.

A kam se za tekutým potěšením vydat? Našli jsme pro vás místa napříč celou Českou republikou, abyste se nemusela trmácet světa kraj. A nebo naopak, spojit vinné hody s prohlídkou města nebo popíjet v podhradí a udělat si tak pěkný výlet.


Jan Žižka na Točníku

22. – 23. září

Historické divadélko, kde nebude chybět král Václav s manželkou Žofií, Jeroným Pražský a královský dveřník, slavný Jan Žižka z Trocnova. Mladé slečny se jistě nadchnou přítomností krásných dvorních dam a tanečnic a malé rytíře zabaví sokolník či kejklíř. Celou atmosféru dávného středověku si užijete na dobovém tržišti, kde se budete moci občerstvit nejen víny z Čech a Moravy.


Cimbálová kapela v Chrudimi

28. září

Mezinárodně uznávaní degustátoři vín se sjedou na třetí ročník soutěže Svatováclavského fóra, aby zde okusili více než 300 vzorků vín z 60 tuzemských i zahraničních vinařství. Všechny lahodné moky budete moci posoudit i vy a to vše za zvuku cimbálu.




U kadaňských františkánů

29. září

Víno od kadaňských vinařů můžete ochutnat na tradičním Svatováclavském vinobraní. Již za dob Karla IV. se zde víno pěstovalo a od roku 1998, kdy byla vinice obnovena, se místní snaží na tradici navázat. Kromě popíjení se můžete podívat na výstavu zaměřenou právě na pěstování vína v tomto regionu. Vzdělat se můžete i zhlédnutím procesu, kterým víno prochází, jako je mletí, odzrnění, rmutování a lisování. To vše se bude odehrávat v zahradách františkánského kláštera, který se pro svou výjimečnou zachovalost bude ucházet o zapsání na seznam UNESCO.


Znojemský Burčákfest 2018

28. - 29. září

Znojmo, tam, kde se snoubí hudba, dobré jídlo a hlavně – dobré pití. Pitím se samozřejmě myslí víno a i jeho zkvašená verze, tedy burčák. Prázdný žaludek rázem naplníte zvěřinovým gulášem, steaky, pstruhem na roštu nebo kapřími hranolky. To vše najdete v areálu Louckého kláštera, kde můžete zavítat i na prohlídku vinařské galerie. Třešničkou (či spíš hroznem?) na dortu bude pak šlapání hroznů bosýma nohama sličných dívek.


Na víno s Karlem IV.

29. – 30. září

Chcete na vlastní oči spatřit nejslavnějšího českého panovníka? Vydejte se na Karlštejnské vinobraní a uvidíte samotného Karla IV. i s jeho chotí Eliškou Pomořanskou a více než 300 dvořany. Nejmenší účastníky jistě zaujmou dámy na přehlídce gotických šatů, kejklířská vystoupení, fakíři, polykači ohně a kouzelníci. Na vinobraní je možné se dopravit i speciálně zařízeným vlakem pro tuto událost, a to soupravou, již potáhne parní lokomotiva.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články