Sezóna vinobraní je tu a vy už se následné kocoviny obávat nemusíte. Díky těmto trikům se jí totiž můžete rychle zbavit

Čas vinobraní je tu a s ním i spojená kocovina
Zdroj: Pixabay
Banánový koktejl si dejte, pokud vám vadí samotné mlékoNa kocovinu je účinná káva, ideálně tureckáPolévka je gruntČas vinobraní je tu a s ním i spojená kocovina+ 1 fotka+ 2 fotky

Každý z nás si rád dopřeje sklenku kvalitního dobrého vína. Září je ovšem měsícem vinobraní a většinou nezůstane jen u té jedné sklenky. A o co bývá akce podařenější, je ráno bolehlav intenzivnější.

Redaktor
Redaktor 06. 09. 2018 10:56

Ani letos si určitě nenecháte akce spojené s oslavou úrody českého vinařství ujít, proto se vám následující rady, jak se zbavit následné kocoviny budou určitě hodit.

Dejte si banánový koktejl

Přemíra alkoholu — natož vína — způsobuje překyselení žaludku, je tedy vhodné prostředí v něm zneutralizovat. Tomu pomůže sklenice studeného mléka. Pokud se vám tahle varianta dvakrát nelíbí, připravte si banánový koktejl.

Na dvě porce budete potřebovat půl litru studeného mléka, dva banány a čtyři lžičky medu. Mléko nalijte do mixéru, přidejte na kousky nakrájený banán a med. Mixujte asi minutu a pak nalijte do vyšších skleniček. Můžete ozdobit snítkou máty, která má pozitivní vliv na trávení.

Polévka je základ

Ideální je silný hovězí vývar, do kterého můžete ještě přidat vejce a česnek. V některých krajích nedají dopustit na zelňačku nebo cibulačku. U nás je ale stále nejoblíbenější klasická česnečka, která postaví na nohy každého.

Na čtyři porce budete potřebovat jednu cibuli, čtyři stroužky česneku, deset deka uzeného masa, dvě brambory, sádlo, sůl, majoránku, strouhaný sýr a opečené kostičky chleba.

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na sádle. V průběhu přidáme nakrájené maso a prolisovaný česnek. Zalijeme vodou a přidáme brambory, které jsme předtím oloupali a nakrájeli na malé kostičky. Osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Nakonec dochutíme majoránkou, trochou pepře a můžeme přidat ještě jeden vylisovaný stroužek česneku pro výraznější chuť. Podáváme se strouhaným sýrem a opečeným chlebem.

Mátový nebo zázvorový čaj je zaručeným vyprošťovákem

Co vám pomůže po proflámované noci? Hrnek horkého čaje! Lepší než černý je ale bylinkový, zejména mátový s troškou medu. Pokud nemáte rádi mátu, vyzkoušejte zázvorový připravený z čerstvého zázvoru.

Nastrouháme kousek čerstvého očištěného zázvoru a vložíme do většího hrnku nebo čajové konvice. Zalijeme vařící vodou a necháme několik minut vylouhovat. Před podáváním scedíme, osladíme medem a přidáme trochu citronové šťávy.

Turkem proti bolehlavu

Bolavé hlavě může pomoci šálek horké černé kávy, ideálně turka, ale dobře poslouží i silné espresso. Pozor, káva dehydratuje, proto ji pořádně zapíjejte vodou.

Vajíčka k snídani

Jsou bohatým zdrojem cysteinu, aminokyseliny, která pomáhá játrům odbourat toxiny, jež způsobují kocovinu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články