Dýňová sezóna přichází: Existuje mnoho druhů, ale jen některé se hodí do kuchyně

4. září 2018
Pixabay
Pixabay
Témata: dekorace, dýně, jídlo, tykev

Dýně nebo také tykev obecná pochází ze Střední Ameriky a patří mezi nejstarší kulturní plodiny v nám známé historii lidstva. Některé její druhy se používají v kuchyni a jiné zase jako originální dekorace.

Dýně se staly neodmyslitelnou součástí našich prostřených tabulí. V knihách a na internetu narazíte na širokou škálu rozmanitých dýňových receptů, třeba krémových polévek, marmelád a koláčů, ovšem i tradičních zavařenin nebo kompotů.

Ovšem ne všechny druhy dýní se hodí do kuchyně. Pokud si pořizujete semínka či sazenice dýní, vždy se zeptejte, který druh je okrasný a který jedlý a jak velké bude mít plody.

Hokkaido

Hokkaido je dýně, která se před tepelnou úpravou neloupe. Tato dýně má výraznou nasládlou chuť a její slupka je tenká a lahodná, stačí ji povařit. Pokud ale chcete tuto dýni zbavit slupky, nechte ji v troubě nejprve zapéct při teplotě 180 °C, poté slupku snadno sloupnete. Dýně Hokkaido má sytě oranžovou barvu, jelikož obsahuje významné množství karotenu, což je však charakteristický znak i dalších druhů dýní. Používá se k přípravě polévek, koláčů, džemů a kompotů, ovšem i pyré (pouze dužina, bez slupky). Čili tuto dýni použijete i jako přílohu místo sladkých brambor. Známe Hokkaido červené a zelené a tyto dýně dosahují hmotnosti 1 až 3 kg. Při správném skladování je možné dýni rozporcovat a využít čerstvou ještě i po Vánocích. Zelená odrůda je na rozdíl od červené víc zploštělá a žebernatá. Zelené plody jsou též větší, váží okolo 3 kg. Jedna rostlina vždy vynese jen jeden plod, s výjimkou vyšlechtěné odrůdy F1, která může mít plody až tři. 

Goliáš

Velkoplodá dýně Goliáš je nám tolik známá klasika s obrovitými plody syté žlutooranžové barvy. Jsou to přesně ty dýně, které jste letos záviděli sousedovi, a proto jste se rozhodli, že je chcete mít příští rok i vy. Má hladkou oranžovou slupku a obsahuje ohromné procento vody, proto není příliš vhodná k dlouhodobému skladování, snáze uhnívá. Plody mohou vážit až 30 kg a jedna rostlina nám vždy dá jen jeden plod, byť bohatě kvete. Tato dýně je náročná na sběr a zpracování. 

Máslová dýně

Máslová dýně má typický tvar hrušky, šedivou až nažloutlou barvu slupky, ovšem dužinu má sytě oranžovou – jak jinak – karoten. Dužina máslové dýně připomíná na první pohled avokádo. Je jemně nasládlá a svou chutí připomíná lískové oříšky. Dužina též obsahuje jen nepatrné množství semínek, což je její ohromná výhoda. Máslová dýně je ideální k restování a grilování, je vynikající přílohou k červenému masu, ovšem je dobrá i do omáček, nádivek, pyré a krémových dýňových polévek. Lze ji třeba i zapékat s masem na slano i na sladko. 

Muškátová dýně

Její původní název je Muscade de Provence. Tato dýně má plody tmavě zelené barvy s výrazným žebrováním. Doslova můžeme hovořit o barokních tvarech plodů. Plody mohou mít hmotnost až 10–20 kg. Pod zelenou slupkou se po dozrání ukrývá sytě oranžová, velice měkká dužina. Tuto dýni je třeba stejně jako dýni Goliáš loupat, slupku nelze povařit. Můžete ji též vydlabat, pokud si chcete vyrobit dušičkové strašidlo, to ovšem všechny větší dýně. Muškátová dýně je vhodná k přípravě polévek, pyré a koláčů, stejně jako k zavařování kompotů. Tato dýně pochází z Mexika a je velice náročná na teplo, proto se u nás příliš nepěstuje. Kdo by měl tak velký skleník, že?

Žaludová dýně

Tato dýně má neobvyklé plody připomínající jahody, ovšem na rozdíl od jahod váží plod 0,5–1 kg a je dlouhý cca 10–20 cm. Je oblíbena pro svou oříškovou chuť a též pro možnost konzumace i za syrova, a to dokonce i se slupkou. Žaludová dýně roste v keřích a nezabírá tolik místa jako ostatní dýně. Pokud ji dlouho skladujete, oříšková chuť se vytratí, proto pozor! Odrůdu žaludové dýně Festival F1 můžete navíc konzumovat jako jablko a odrůda Table Gold zase chutná jako kukuřice. 

Špagetová dýně

Špagetová dýně má oválný, protáhlý tvar. Má žlutou až žlutooranžovou slupku, která se nemusí loupat, stačí ji jen povařit. Dužina špagetové dýně vytváří špagetová vlákna, pokud je dýně zralá. Vlákna se od sebe oddělí při povaření. Špagetovou dýni vaříme vcelku, neoloupanou. A dýňové špagety můžeme skutečně využít jako plnohodnotnou náhradu těstovin, čili k přípravě hlavních pokrmů. Přidejte milánskou směs, nastrouhaný sýr a je hotovo! Hodí se též k zapékání a restování. Plod váží 1 až 3 kg.

Chioggia

Dýně Chioggia neboli Marina di Chioggia byla vyšlechtěna v Itálii. Její plody váží 4 až 6 kg, mají tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s efektním žebrováním. Tato dýně je ideální k výzdobě, ovšem svou nasládlou chutí připomíná mrkev, a proto je hojně využívána i v kuchyni. Slupka této dýně je velice tuhá a nepoddajná, proto je třeba dýni nejprve tepelně zpracovat nakrájenou na měsíčky a poté zbavit slupky. 

Okrasné dýně

Okrasné dýně se sice dají jíst, ale je s nimi více práce než užitku, a proto jsou oblíbené pouze jako dekorace. Jsou malé, hrubě strukturované a jejich dužina není příliš bohatá. Známe okrasné dýně zvané Andělská křidélka, hvězdicové Galaxy of Stars F1, oranžové Jack Be Little, dlouhokrké Crookneck (labutěnky), zeleně pruhované Sweet Dumplings, dýně zvané Trnová koruna se špičatými výrůstky a jiné. Mnohé mají na slupce typické bradavice, které ještě zvýrazní dekorační efekt těchto dýní.