Nebojte se vánočního obžerství: 8 potravin, se kterými jde hubnutí samo

Dýňové hranolky

Suroviny:

•	1 středně velká dýně Hokaido 
•	olivový olej sůl, pepř, drcený kmín 
•	bylinky (oregano, tymián, rozmarýn)

Postup:

Omytou a vydlabanou dýni i se slupkou nakrájíme na menší půlměsíčky (velikostně odpovídající hranolkům). Hranolky dáme na plech vyložený pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem, okořeníme a přidáme bylinky dle chuti a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30–40 minut. Upečené hranolky lze podle chuti potřít drceným česnekem se solí. Dýňové hranolky mohou být vhodnou přílohou k pečenému masu či rybě, nebo pochutinou podávanou s jogurtovým dipem.
Zdroj: Svět zdraví
Kvašená zelenina:

Suroviny:

svazek ředkviček
kus zázvoru
3 červené řepy
3 velké mrkve
hlávku zelí
čínské zelí
½ svazku řapíkatého celeru
svazek jarních cibulek
1 palici česneku
drcené čili papričky
sůl.

Postup:

Veškerou zeleninu nakrájíme, popř. nakrouháme. Jeden velký zelný list si ale ponecháme stranou. Ve velké míse vše důkladně promícháme, smícháme s utřeným česnekem, solí a drcenými chilli papričkami, popř. s bylinkami. Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí vodu. Napěchujeme do velké zavařovací lahve, zalijeme šťávou ze zeleniny, zakryjeme zelným listem a zatížíme vyvařeným kamenem. Zakryjeme talířkem a necháme stát 4–5 dní v kuchyni. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, je zelenina připravená ke konzumaci. Obsah lahve přendáme do menších uzavíratelných skleniček a skladujeme ve sklepě anebo v lednici.Čínské zelí po korejsku:

Suroviny:

1,2 kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky)
49 g čerstvého zázvoru (cca 9 cm) nastrouhaného najemno 
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 lžičky krupicového cukru.

Postup:

Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.).

Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne.

Zelí sceďte a nálev uchovejte.

V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.

Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 stupňů C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.Pečená zelenina s kozím sýrem:

Suroviny:

3	menší bulvy červené řepy		
svazek mrkve		
sůl		
pár snítek tymiánu		
olivový olej		
čerstvý kozí sýr.

Postup:

Řepu oloupejte, pokrájejte na čtvrtky, mrkve rovněž oloupejte a překrojte na špalíky. Pak zeleninu dejte na arch pečicího papíru, osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olivovým olejem. Spojte do "ranečku", svažte provázkem a při 180 °C pečte 30 minut. Podávejte se sýrem.Krůtí vývar se zeleninou:

SUROVINY NA VÝVAR:
1,5 l	vody		
krůtí prsa, křídla		
2	mrkve		
1⁄2	celeru		
1	kořenová petržel		
1	cibule		
1	petrželová nať		
1	bobkový list		
5	kuliček černého pepře		
3	kuličky nového koření		
1	stroužek česneku		
1	snítka tymiánu.		
DO POLÉVKY:
2	mrkve		
300 g	růžičkové kapusty		
300 g	nudlí		
krůtí maso z vývaru		
petrželka		
sůl, pepř.

Postup:

Části krůty, mrkev, celer, petržel a cibuli dejte na plech a pečte 30 minut na 180 °C.

Upečené maso a zeleninu dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte ostatní ingredience na vývar a přiveďte k mírnému varu. Postupně sbírejte pěnu, která se vytvoří, aby se vývar nezakalil. Nepřiklopené vařte 5 hodin. Poté sceďte.

Maso nechte vychladnout a očistěte. Nakrájejte na nudličky.

Růžičkovou kapustu pokrájejte na půlky, mrkev na proužky. Zeleninu vložte do vývaru, přidejte nudle a krůtí maso. Krátce povařte, aby zelenina a nudle změkly. Na závěr osolte a opepřete.+ 2 fotky+ 3 fotky

Na internetu se denně objevují tipy a rady na rychlé a snadné hubnutí. Pravda je ale taková, že neexistuje žádná univerzální dieta ani zázračná potravina, díky které byste efektivně zhubli. Přesto, že obvykle nic z toho nefunguje, některé potraviny vám mohou prokázat dobrou službu.

Petra Járková
Petra Járková 20. 12. 2019 10:00

Zkombinujte zdravé potraviny se sportem

Než se podíváme na konkrétní potraviny, díky kterým se vám bude snadněji hubnout, připomeňme si základní pravidlo. Tím je, že dlouhodobě zdravé a štíhlé tělo získáte kombinací vyváženého jídelníčku a pravidelného pohybu. „Lidé, kteří pravidelně sportují, mají nejen hezkou postavu a jsou ve skvělé formě, ale pohybové aktivity pozitivně ovlivňují všechny tělesné funkce, tedy i psychiku, paměť či koncentraci,“ tvrdí hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Svět zdraví slova trenérky potvrzuje a dodává, že správně nastavený výživový plán ovlivňuje úspěšnost hubnutí a až z 30 % ovlivňuje sportovní výkon. „Naučit se správně jíst se rozhodně vyplatí,“ říká Bartolomějová. Podívejme se, čím svému jídelníčku z hlediska hubnutí, zdraví i výkonu prospějete.

Mrkev a dýně

K dosažení zdravého a štíhlého těla vám pomůže, když do svého jídelníčku zařadíte mrkev a dýni, které můžete vařit v páře, dusit nebo „zdravě“ grilovat. „Kromě možnosti zdravé přípravy mají tyto potraviny skvělé výživové hodnoty. Dýně je například zdrojem provitaminu A. Beta-karoten obsažený v dýni i mrkvi má antioxidační účinky,“ tvrdí nutriční specialistka Bartolomějová.

Vyzkoušejte dýňové hranolky

Ingredience:

  • 1 středně velká dýně Hokaido
  • olivový olej, sůl, pepř, drcený kmín
  • bylinky (oregano, tymián, rozmarýn)

Postup: Omytou a vydlabanou dýni i se slupkou nakrájíme na menší půlměsíčky (velikostně odpovídající hranolkům). Hranolky dáme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem, okořeníme a přidáme bylinky dle chuti a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30–40 minut. Upečené hranolky lze podle chuti potřít drceným česnekem se solí. Dýňové hranolky mohou být vhodnou přílohou k pečenému masu či rybě nebo pochutinou podávanou s jogurtovým dipem.

Kapusta

Kapusta se dá stejně jako dýně a mrkev upravovat v páře, dusit i grilovat. Podle nutriční specialistky Moniky Bartolomějové obsahuje v porovnání se škrobovou zeleninou méně sacharidů: „Zelená listová zelenina je méně kalorická. Můžete si ji tedy dopřát ve větším množství.“ Tmavá listová zelenina by měla tvořit základ zdravého jídelníčku i podle fitness trenérky Hollerové, která tvrdí, že kapusta, špenát nebo třeba spirulina mají vysoký obsah alkalizujícího chlorofylu, který napomáhá regeneraci buněk.

Luštěniny

Aby bylo hubnutí úspěšné, je důležité doplňovat bílkoviny. „K restované zelenině přidejte kvalitní maso nebo můžete zvolit luštěniny,“ doporučuje Bartolomějová. Zároveň však upozorňuje na nutnost hlídat si jejich množství, protože luštěniny kromě zdraví prospěšné vlákniny a rostlinných bílkovin jsou i zdrojem sacharidů. Trenérka Hollerová k tomu však dodává, že sacharidů se není třeba bát. „Kvalitní sacharidy jsou důležitou součástí jídelníčku, a to zejména u aktivních lidí. Pomáhají s budováním svalů, hubnutím a v neposlední řadě s regenerací po tréninku,“ vysvětluje Hollerová. Skvělým zdrojem rostlinných bílkovin jsou černé a červené fazole, čočka nebo cizrna, ze které si můžete udělat chutný hummus.

Recept na jednoduchý hummus

Ingredience:

  • 1 plechovka proprané cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • půl šálku pasty Tahini

Postup: Cizrnu si uvaříte sami, popřípadě konzervovanou cizrnu propláchněte v cedníku studenou vodou, abyste ji zbavili přebytečné soli. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, olivový olej a Tahini. Rozmixujte vše výkonným mixérem dohladka. Podávejte s celozrnným pečivem, namazané na kouscích okurky nebo s knäckebrotem.

Česnek, cibule, zázvor

K podpoře hubnutí a zároveň i obranyschopnosti organismu slouží pálivé koření. „Česnek, cibule, zázvor či pálivé koření jako chilli papričky dokážou jídlo výborně ochutit. Dokáží také podpořit rychlost metabolismu, ale nevěřte tomu, že pokud si dáte trochu chilli papriček do jídla, zhubnete,“ upozorňuje nutriční specialistka Bartolomějová. Fitness trenérka Hollerová doporučuje vyzkoušet z chilli a dalšího koření výrobu vlastního spalovače tuku, který vám pomůže nakopnut metabolismus.

Vyrobte si vlastní spalovač tuku podle trenérky Katky

Ingredience:

  • 1 vrchovatá lžička kakaa
  • 1 lžička macha
  • čtvrt lžičky chilli
  • půl lžičky skořice
  •  půl lžičky kurkumy

Postup: Smícháme sypké ingredience, poté je důkladně promícháme. Pro pohodlnější užívání je možné směs nakapslovat (v tomto případě použijeme více chilli). Kapsle různých velikostí lze sehnat například v lékárně. Bez použití kapslí, smícháme lžičku výsledné směsi s vodou. Směs pijeme ráno a zapíjíme cca 2 dcl čisté neperlivé vody.

Grapefruity

O grepech se dlouhodobě traduje, že napomáhají hubnutí. Celebrity v Hollywoodu svého času dokonce ujížděly na tzv. grepové dietě, které se ale vyhněte. „Hollywoodská grepová dieta, tukožroutská polévka a další diety tohoto typu jsou nesmyslné, nefungují a dokonce mohou být zdraví nebezpečné,“ upozorňuje nutriční specialistka Bartolomějová. Pokud ale grepy a další citrusové plody zařadíte do vyváženého jídelníčku, tělu tím prospějete. „Grepy jsou dobrým zdrojem vitaminu C, draslíku, vápníku. Obsahují i cenné flavonoidy, které v těle působí jako antioxidanty,“ říká Bartolomějová. Trenérka Hollerová doporučuje konzumaci grepů v souvislosti s regenerací. „Grepy posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů a preventivně působí proti infekcím a nachlazení,“ říká na závěr Hollerová.

NA DALŠÍ ZDRAVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články