10 potravin, se kterými nepřiberete. Jezte je, kdy chcete a kolik chcete

10 potravin, se kterými nepřiberete. Jezte je, kdy chcete a kolik chcete
Zdroj: pixabay.com
Pečená rajčata s bylinkami jsou ideálním letním jídlemČervená řepa dobře chutná jak syrová, tak vařená v páře, grilovaná, ale i v podobě smoothie či jako čerstvě vymačkaný fresh.100 gramů celeru obsahuje pouze 16 kilokaloriíVysoký obsah vlákniny vám totiž dodá pocit sytosti a navíc nijak neohrozí proces hubnutí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Obsahují jen minimum kalorií, dokonce méně, než spálíte jejich konzumací. Klidně je proto zařaďte na svůj stálý jídelníček co nejčastěji. Zaplníte žaludek a ještě budete hubnout. Běžné jídlo vám ale nenahradí, musí se stát jeho součástí. Podívejte se, které potraviny to jsou.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 06. 04. 2019 12:00

1. Okurka

Ať už se pustíte do salátovky, polní okurky nebo nakládačky, všechny obsahují velké množství vody. Proto pro vás nejspíš nebude příliš překvapující jejich skutečně nízká kalorická hodnota. Můžete ji konzumovat v podstatě kdykoliv pocítíte hlad a přesto se to na vaší váze dlouhodobě nepodepíše. Kombinujete ji s jinou nízkokalorickou zeleninou a brzy se to skutečně pozitivně projeví na vaší figuře. Kromě toho, že pomáhá při hubnutí, má ale také schopnost snižovat otoky a hydratovat organismus. A kolik že má tato zelenina kilokalorií? Pouze 16 na 100 gramů.

2. Celer

Ani tato kořenová zelenina neobsahuje velké množství kalorií. Vláknité složení celeru způsobuje, že v sobě udržuje velké množství vody. Celer je tak další ideální zeleninou pro hubnutí, která skvěle pomáhá při redukci váhy. Vhodný je nejen pro lidi držící běžné diety, ale i pro lidi trpící silnou obezitou. Hlavním důvodem vysoké účinnosti celeru je také zajištění rovnováhy cukru v krvi, díky tomu je doporučován nejen pro obézní lidi, ale i pro lidi trpící cukrovkou. Navíc, narozdíl od jiných druhů zeleniny, si na celer obvykle nelze vytvořit alergii ani není možné se jím předávkovat. 100 gramů celeru obsahuje pouze 16 kilokalorií.

3. Cuketa

Je dobrou zprávou, že také cuketa patří do skupiny nekalorických potravin. Pro většinu lidí totiž představuje neodmyslitelnou součást jídelníčku. Je to skutečně univerzální potravina, kterou lze připravit na spoustu způsobů. Skvělý je například okurkovo-cuketový salát, po kterém právě díky cuketě nebudete mít tak rychle hlad. Navíc cuketa obsahuje hodně výživných prvků cenných pro zdraví. A to má přitom pouze 17 kilokalorií na 100 gramů.

4. Rajská jablíčka

Pro nízkou energetickou hodnotu jsou rajčata ideální na hubnutí. Navíc obsahují chrom, který pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru. Ve spojení s dalšími zde uvedenými potravinami dostanete chutnou zeleninovou pochoutku, která obsahuje minimum kilokalorií; 100 gramů rajčat jich v sobě má pouze 17. Kromě toho ale patří mezi nejzdravější zeleninu. Bohatá jsou na vitamíny C, E a minerální látky. Mimo to se v nich ale také nachází antioxidant lykopen, který působí preventivně proti rakovině. Nejvíce této látky se ale z rajčat uvolňuje při jejich tepelném zpracování.

5. Chřest

Jestliže volíte chřest jako přílohu k jídlu, děláte dobře. Ať už zelený či bílý. Chutná skvěle nejen ve své syrové formě, ale připravený v páře, nebo lehce ogrilovaný. Tato svěží jarní zelenina obsahuje pouhých 20 kilokalorií na 100 g. Navíc je bohatá na vitamíny B1, B2, C a E, dále na minerální látky, draslík, fosfor, hořčík a železo. Právě vysoký obsah draslíku přispívá k pročištění organismu a hubnutí. Vysoký obsah vlákniny dodá pocit sytosti a navíc nijak neohrozí proces hubnutí.

6. Květák

Tato zelenina patří na pomyslném žebříčku potravin s nízkým počtem kilokalorií k těm top. Ve 100 gramech jich najdete pouhých 25. A téměř žádné tuky. Výhodou je, že díky neutrální chuti ho můžete připravit na celou řadu způsobů a navíc je lehce stravitelný. Kromě toho už 100 g květáku obsahuje denní doporučenou dávku vitaminu C. Obsahuje i hodně minerálů, stopových prvků, velké množství kyseliny listové, vitaminy B5 a B12, E, draslík a zinek. Díky obsahu výživných látek preventivně působí proti infekcím, snižuje krevní tlak a podporuje růst a obnovu buněk. Je vhodný i při ledvinových problémech a účinný při tvorbě střevní sliznice.

7. Zelí

Patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec. Působí preventivně proti bujení rakovinotvorných buněk a chrání nás před srdečními chorobami. Ve velkém množství obsahuje také vitaminy, a to hlavně vitamin C, E a B6. Kromě toho ale také třeba karoten, bílkoviny a vlákninu. Další důvod, proč se zelí hodí také na hubnutí. Tím ale jeho pozitiva rozhodně nekončí, protože obsahuje také mastné kyseliny, hořčík, vápník, mangan nebo také draslík. A právě ten v poměrně vysokých hodnotách. Samozřejmě nejvíce látek se zachová v přírodní podobě, proto je nejlepší jíst zelí syrové, popřípadě čerstvé kysané. Tepelnou úpravou mohou látky postupně mizet. Při dietním režimu je skvělou volbou, nachází se v něm pouze zanedbatelný počet kilokalorií. Přesněji je to 25 kilokalorií na 100 gramů.

8. Vodní meloun

I přes svoji sladkou chuť je červený meloun výborný letní pomocník při hubnutí. Obsahuje totiž až 93 % vody a má velké množství prospěšných vitamínů, antioxidantů a minerálů, které se starají se o správnou funkci mozku, pevné kosti i zuby a navíc fungují jako přírodní spalovače tuků. Naopak cukry tvoří přibližně jen 3–12 % z celkového obsahu. Můžete ho tedy zařadit do svého hubnoucího jídelníčku jako první pomoc při neukojitelných touhách po sladkém. Poděkují vám pak nejen chuťové buňky, ale i celý organismus, pro který slouží meloun jako ochránce. Počet kalorií se v něm pohybuje kolem 30 na 100 gramů.

9. Mrkev

Nasládlá zelenina se dá připravit na mnoho způsobů, takže vám během diety nezevšední. Nejzdravější je samozřejmě syrová, můžete ji ale i tepelně upravovat. Je velkou zásobárnou vlákniny, tudíž dokáže nejen zasytit, ale také předcházet rakovině tlustého střeva. Do jídelníčku byste ji rozhodně měli zařadit v případě, že se věnujete sportovním aktivitám, rychle totiž dodává tělu energii. Navíc obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, je skvělým zdrojem sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku a železa, ale také beta karotenu a mnoha dalších. Je důležité, že jde o potravinu s nízkým glykemickým indexem, takže pomáhá udržet správnou hladinu cukru ve vašem těle. A přitom ve 100 gramech je pouze 41 kilokalorií.

10. Červená řepa

Tato zelenina je skvělá v tom, že ji lze konzumovat snad v jakékoliv formě. Dobře chutná jak syrová, tak vařená v páře, grilovaná, ale i v podobě smoothie či jako čerstvě vymačkaný fresh. Navíc je velmi zdravá, obsahuje antioxidanty, které fungují jako ochránci našeho zdraví. Pravidelný příjem řepy uvítají naše játra, rakovinotvorné buňky si to se svým bujením možná rozmyslí a celkově regeneruje náš organismus. A to vše jen se 43 kilokaloriemi na 100 gramů. Navíc červená řepa vyplavuje z tkání přebytečnou vodu, podporuje funkci jater a střev. Také aktivuje tvorbu červených krvinek. Je zeleninou, která posiluje obranný systém těla například proti virózám. Skvělé je i to, že červená řepa nemá vysoký glykemický index. Ale pozor! Obsahuje velký podíl cukru, a proto si při její konzumaci musí dat pozor lidé trpící cukrovkou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články