Hubnutí a alkohol: Vážně si nemůžete dát skleničku?

Během detoxu je zakázána i konzumace alkoholu.
Zdroj: Pixabay
K dietě alkohol nepatříPři hubnutí zapomeňte na míchané koktejly.Ideální je dopřát si skleničku vína jednou za časNa pivo při hubnutí zapomeňte.+ 1 fotka+ 2 fotky

Alkohol obsahuje prázdné kalorie. To znamená, že devastuje snahu o hubnutí a může zhoršovat i výkony ve sportu. K udržení zdravého a štíhlého těla byste se alkoholu zkrátka měla vyhýbat. Nebo je to jinak?

Petra Járková
Petra Járková 07. 03. 2019 18:00

Alkohol k hubnutí nepatří

I když se různé druhy alkoholu v počtu kalorií liší, vždy platí, že alkohol má velkou zásobu energie. Alkohol obsahuje nejen prázdné kalorie, tedy takové, ze kterých tělo neprosperuje, ale kromě toho zvyšuje chuť k jídlu, zatěžuje náš organismus a může omezovat spalování tuků. Pokud držíte dietu, konzumací alkoholu navyšujete počet kalorií, které za den přijmete. Pokud je příjem alkoholu opravdu jen občasný a v malém množství, například jedenkrát za měsíc sklenička vína či malé pivo, vaši snahu zhubnout to nijak nepoškodí. Znám však případy lidí, kteří si dají láhev vína místo večeře, aby si nenarušili kalorický příjem, avšak žádných pozitivních výsledků nedosahují. Alkohol je specifický a jeho účinky na lidský organismus nelze srovnávat s žádnou jinou makroživinou.

Pití alkoholu neprospívá svalům

Když si dáte čas od času skleničku kvalitního vína nebo dostanete chuť na pivo, tak tím své sportovní výkony ani hezkou figuru neohrozíte. Při pravidelném holdování vyššímu množství alkoholu však buďte na pozoru. „Alkohol způsobuje úbytek růstového hormonu a testosteronu, což jsou důležité hormony pro budování svalů. Negativní vliv alkoholu na růst svalů je v tomto případě prokázaný u mužů. U žen dochází díky alkoholu naopak ke zvýšení hladiny testosteronu, takže mohou být fyzicky výkonnější, i když růstový hormon klesá. Nic to ale nemění na faktu, že u obou pohlaví může nadmíra alkoholu zpomalit regeneraci svalů po tréninku a zapříčinit tak vyplavení důležitých minerálů a vitamínů z těla,“ tvrdí hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová.

Má alkohol i nějaké pozitivní účinky?

Co se týká zdravotního hlediska, alkohol tělu spíše škodí, což potvrzuje praktická lékařka MUDr. Pavla Myslíková z Lékařského domu Praha 7: „V nadměrné míře alkohol ohrožuje játra, střeva, srdce, imunitu i mozkové buňky. Může se spolupodílet na psychických obtížích, neplodnosti a dokonce může být i jednou z příčin vzniku rakoviny.“ Kromě toho může být příčinou přibírání na váze, s čímž jsou pak spojeny další zdravotní komplikace. Pozitivní účinky by se daly připsat pivu, které je zdrojem různých typů vitamínu B a biologicky aktivních látek. Víno obsahuje antioxidanty. Na vypálení červa, jak se u nás v Česku s oblibou říká, je oblíbená slivovice. Lékařka Myslíková ale upozorňuje na to, že i přes možné pozitivní účinky alkoholu ho nelze brát jako lék a především je nutná konzumace v přiměřeném množství.

Vyberte si vhodný drink a pijte s mírou

Většina odborníků se shoduje na tom, že alkoholické nápoje můžeme pít občas a v malém množství. Co přesně si pod tím ale představit? Pokud chcete, aby bylo vaše hubnutí a celkově nastavení zdravého životního stylu co nejefektivnější, omezte pití alkoholu na minimum. Udělejte z toho výjimečnou událost. V situacích, kdy se alkoholu nemůžete vyhnout, volte vinný střik. Vyhýbejte se velkému množství piva, nepijte míchané koktejly.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články