Chcete se na zimu zásobit vitaminy? Superdávku najdete v této obyčejné zelenině

Zelí je ideální zeleninou na zimu.
Zdroj: unsplash.com
Vyzbrojte se jím na podzim a užijte si ho plnými doušky.Lékárně se vyhněte, je spousta lepších způsobů, jak posílit obranyschopnost a imunitu.V obchodě zamiřte do oddělení se zeleninou.Přírodní obranné látky jsou pro vaše tělo mnohem přirozenější a lépe využitelné. Zelenina je jasná volba.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jak si posílit obranyschopnost a imunitu a nemít prázdnou peněženku? Řešení najdete v „obyčejném“ zelí, které vlastně díky svým vitaminům zas až tak obyčejné není. Pomůže vám přečkat zimu bez úhony a ještě si na něm pochutnáte.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 28. 10. 2018 10:48

Se zelím byste v jídelníčku rozhodně šetřit neměla. Výčet látek, které obsahuje a jsou pro vaše tělo blahodárné, je dlouhý. Obsahuje od vitaminů C, E, B, kyseliny listové a pantonenové, vápník, draslík, měď, hořčík přes železo, fosfor, zinek, mangan, síru, jód až po inulin, cholin a organické kyseliny. Inulin je sladký a působí jako rozpustná vláknina, cholin zase posiluje paměť a svalovou činnost.

Nejen naše babičky se dovtípily, že zelí není prachobyčejná zelenina, ale možná díky němu byla objevena i Amerika. Právě loď s Kryštofem Kolumbem na palubě byla hojně zásobena sudy se zelím, které posádku chránilo před tak obávanými kurdějemi. Kurděje je nemoc způsobená dlouhodobým nedostatkem vitaminu C a zelí je v tomto ohledu levná a účinná zbraň.




Zelí funguje i jako prevence proti četným nádorovým onemocněním. Izotiokyanáty jsou látky, které vznikají procesem kysání a chrání tělo před rakovinnými účinky, hlavně před rakovinou prsu, plic, jater a tlustého střeva.


Výhodou kysaného zelí je, že když ho budete dobře skladovat, vydrží vám i mnoho měsíců. Svou domácí vitaminovou bombu tedy můžete na dlouhou dobu uschovat a zásobit se dostatečně dopředu.


Místo toho, abyste se vydala do lékárny pro všemožné léky posilující imunitu a pak se zděsila pohledem na konečnou částku na vaší účtence, sáhněte po mnohem zdravější, přirozenější a vašemu tělu prospěšnější variantě. Zelí si rozhodně zaslouží naši pozornost, zvláště nyní, kdy se škaredé počasí pokouší podlomit naše zdraví.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články