Dýňová sezona začala: Jak vybrat tu správnou a připravit ji na slano i sladko

Z dýně můžete vykouzlit třeba úžasnou krémovou polévku
Zdroj: Pixabay
Dýňové rizoto:

Postup:

1 kg dýně Hokkaido
300 g rýže Arborio (kulatozrnná rýže)
1 l zeleninového vývaru
200 ml bílého vína
1 cibule
máslo
sůl a pepř
parmazán
petrželka.

Postup:

Vydlabanou neoloupanou dýni Hokkaido nakrájíme na menší kostky, cibuli nadrobno. Na másle osmahneme cibuli, poté přidáme dýni a osmažíme ze všech stran. Přisypeme (nepropláchnutou) rýži, krátce zamícháme, aby se zrníčka obalila máslem, přidáme víno. Za stálého míchání necháme část vína odpařit a přidáme asi 1 dl horkého vývaru. Ten vždy necháme vyvařit a přidáváme po decilitrech, dokud nám nedojde (dokud není rýže al dente). To by mělo trvat přibližně 25 minut. Nakonec vmícháme do rizota nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a asi ½ lžíce másla, dochutíme solí a pepřem a podáváme posypané nastrouhaným parmazánem.Dýně na rozmarýnu a česneku:

Suroviny:

1 větší dýně Hokkaido
slunečnicový olej
½ palice česneku
rozmarýn
sůl a pepř.

Postup:

Neoloupanou dýni Hokkaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokkaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme (nadrobno nakrájené kousky rozmarýnu můžeme v pokrmu nechat).Placky z dýně:

Suroviny:

2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně Hokkaido
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce solamylu
1 vejce
50 ml mléka
1 hrst nasekané petrželky
sůl a pepř
olej.

Postup:

Všechny ingredience kromě dýně a oleje smícháme na těstíčko a nakonec k němu přimícháme nahrubo nastrouhanou dýni (neoloupanou). Z těstíčka tvoříme placičky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Hotové dáme na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.  Dýňová polévka:

Suroviny:

1 středně velká dýně Hokkaido
1 cibule
1 stroužek česneku
½ lžičky kari koření nebo kurkumy
1 lžíce másla
olej
sůl a pepř
zakysaná smetana.

Postup:

Vydlabanou neoloupanou dýni nakrájíme na kostky, semínka si můžeme nechat na dozdobení polévky. Na oleji necháme rozpustit kousek másla, zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni a orestujeme. Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby hladina sahala asi 2 cm nad dýni (podle toho, jak chceme polévku hustou či řídkou). Vaříme doměkka asi 20 – 25 minut. Přidáme prolisovaný česnek a koření a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a případně ještě dosolíme a dopepříme. Na talíře ozdobíme zakysanou smetanou.+ 1 fotka+ 2 fotky

Dýně obsahuje hodně vody, spoustu vlákniny a je skvělá při hubnutí. Pomůže vám také dobít energie, a to lépe než banán, protože disponuje velkým množstvím draslíku. Ten obnovuje svalové funkce a rovnováhu v těle.

Petra Járková
Petra Járková 09. 09. 2019 10:00

Dýňová klasika

V obchodech nebo na trzích většinou (nejen na podzim) najdete muškátovou dýni nebo dýni Hokkaido. Oba tyto typy jsou v kuchyni velmi univerzální a hodí se pro přípravu polévek a sladkých i slaných receptů. Mají jemně nasládlou, oříškovou chuť, která trochu připomíná jedlé kaštany. Dýně Hokkaido se navíc nemusí loupat, slupka při tepelné úpravě krásně změkne.

Okrasné dýně

Sníst se dají i malé okrasné dýně. Slupku je lepší odstranit až po pečení nebo z ní dužinu jen vydlabat, je totiž dost tuhá a za syrova se špatně loupe.

Špagetová dýně

Za vyzkoušení rozhodně stojí i podlouhlá špagetová dýně, která je věrná svému jménu: po tepelné úpravě se rozdělí na vlákna podobná špagetám. Stačí ji rozpůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů a pak použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí. Vlákna z upečené dýně snadno vytaháte vidličkou.

Vitaminy

Jedna porce dýně odpovídá dvojnásobku doporučeného denního příjmu vitaminu A. Ten pochází z karotenoidů, které mají na svědomí oranžovou barvu dýní. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamin C, D a E, vápník, hořčík, železo i proteiny.

Semínka

Vydlabaná semínka je škoda vyhodit. Jsou plná vitaminů a minerálů, snižují “špatný” cholesterol a slouží jako vynikající zdroj vlákniny. Navíc obsahují aminokyseliny, které jsou zásadní pro tvorbu serotoninu, tudíž se vám konzumací dýňových semínek zlepší nálada.

NA RECEPTY Z DÝNĚ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články