Zdravá cuketa: Prospívá zažívání, zkrášluje pleť a hodí se i na pečení dezertů

Pravidelná konzumace draslíku zajistí vašemu tělu pravidelný přísun draslíku a díky tomu si i upravíte váš krevní tlak.
Zdroj: Pixabay.com
Asijské raw nudle Suroviny: Ingredience na nudle (2 porce): červené zelí hrst naklíčeného mungo fazolek 1 cuketa 4 mrkve 2 papriky sezamová semínka 2 žampiony marinované v tamari, oleji, troše vody čerstvá chilli paprička čerstvý koriandr Ingredience na zálivku: 1 stroužek česneku 1 cm zázvoru šťáva z 1/2 limety 100 g kešu olivový olej sůl pepř 1 lžíce světlého kokosového nektaru Postup: Cuketu a mrkve oloupeme a nakrájíme na spiralizéru na útlé nudličky a smícháme s ostatní na jemno pokrájenou zeleninou. Do mixéru vložíme suroviny na zálivku a rozmixujeme na hladký dressing. Posypeme sezamovým semínkem, ozdobíme čerstvým koriandrem.Cuketová čalamáda: Suroviny: 3 kg oloupané cukety bez jadérek, 1 kg bílé papriky, 4 ks červené papriky, 1 kg cibule, 1 balíček Laka LABETA, 300 g cukru, 0,3 l octa. Postup: Cukety, cibule a papriky nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s Lakem, cukrem, octem a necháme odležet asi 1 hodinu. Odleželou čalamádu napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme na 80 st. C asi 25 minut. Pravidelná konzumace draslíku zajistí vašemu tělu pravidelný přísun draslíku a díky tomu si i upravíte váš krevní tlak.K létu prostě cukety patří.+ 4 fotky+ 5 fotek
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Nejenže je cuketa velmi zdravá, chutná, dostupná, ale navíc ještě levná. Na každé zahrádce jich v tomto období naleznete bezpočet, tudíž si možná někdy říkáte, že nevíte, co s ní. My vám poradíme, jak tuto královnu zahrad zužitkovat několika způsoby.

Petra Járková
Petra Járková 6. září 2019

Jednoduchá úprava

Cuketa je velmi nenáročná zelenina na úpravu, téměř žádná jiná zelenina nepotřebuje tak málo čištění jako cuketa. Nemusíte ji loupat, a pokud není opravdu velká a zralá, tak ani čistit od zrníček. Stejně tak je zbytečné ji solit a posléze sušit ubrouskem. Skvěle chutná i bez složitých příprav.

Dieta

Až 90 %  obsahu cukety tvoří voda, tak se nemusíte bát, že byste po ní přibírali na váze. Také ovlivňuje vylučování vody z těla a pomáhá tělu zbavovat se kyselin, je tedy ideální při redukčních dietách i zdravém životním stylu.

Široký záběr

Každá hospodyňka vezme zavděk surovinou, kterou může využít v kuchyni na více způsobů. Cukety můžete plnit masovou či rýžovou směsí, můžete je grilovat, péct, smažit jako řízky, přidávat pod maso, ale i do indických omáček a italských receptů. Možná vás překvapí, že se hodí i do dezertů. Nastrouhejte ji a přidejte do těsta na bábovku, bude pak krásně vláčná.

Dnes můžete nakládat zeleninu, houby i cuketu na všechny možné způsoby.
Mohlo by Vás zajímat:

Naložte a zavařte: Jak zpracovat přebytek cuket do čalamády a naložit pikantní křupavé okurky

Léčivé účinky

Protože hojí střevní stěny, je doporučována těm, kteří mají problémy se s tímto orgánem. Kromě toho v ní najdete velké množství provitaminu A, ale také karoten, vlákninu, vitamíny A, B, C a minerály jako hořčík, vápník, železo či draslík. Podporuje tedy celkové zdraví našeho těla.

Péče o pleť

Vyzkoušejte masku z cukety, která pomáhá odstranit kožní nedostatky, projasní a vypne pleť. Stačí, když smícháte lžíci propláchnutých pomletých ovesných vloček se dvěma lžícemi nastrouhané cukety a třemi kapkami citronové šťávy. Nechte působit asi čtvrt hodiny a pak smyjte. Sami uvidíte, že vaše pokožka bude jemná, zdravá a vitální.

NA RECEPTY Z CUKETY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články