Podzimní vitamínová bomba: Sezóna šípků je tu a s ní i dokonalá vůně a chuť těchto plodů

Šípková pasta

Hodně měkké šípky zbavíme stopek, ale nepůlíme je a dáme je na 24 hodin do mrazáku. Pak je necháme mírně povolit, každý šípek pevně zmáčkneme a z otvoru po stopce vytlačíme dřeň bez peciček i chloupků.

Dřeň promícháme s moučkovým cukrem podle chuti, napěchujeme ji do skleniček, které uložíme do chladničky. Pasta je výborná jako pomazánka, z hodně ztuhlé pasty můžeme tvarovat nepečené cukroví.
Zdroj: Instagram
Šípková polévka:

Z hladké mouky a tuku připravíme jíšku, rozšleháme ji ve vodě a povaříme. Poté vmícháme šípkový džem (poměr podle množství polévky a požadované hustoty), polévku osolíme a okořeníme mletým zázvorem. Můžeme ji také okyselit citronovou šťávou. Podáváme ji horkou, doplněnou nasucho opečenými kostkami veky nebo rohlíků.Šípková pasta:

Hodně měkké šípky zbavíme stopek, ale nepůlíme je a dáme je na 24 hodin do mrazáku. Pak je necháme mírně povolit, každý šípek pevně zmáčkneme a z otvoru po stopce vytlačíme dřeň bez peciček i chloupků.

Dřeň promícháme s moučkovým cukrem podle chuti, napěchujeme ji do skleniček, které uložíme do chladničky. Pasta je výborná jako pomazánka, z hodně ztuhlé pasty můžeme tvarovat nepečené cukroví.Šípkový džem:

Očištěné šípky vsypeme do nerezového hrnce, zalijeme je vodou, uvaříme doměkka a propasírujeme. Protlak zvážíme, přidáme cukr (400—500 g cukru na 1 kg protlaku) a pak jej za stálého míchání zahustíme mírným varem. Ještě horkým džemem naplníme skleničky, které zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.Šípkový kompot:

Do hrnce dáme 200 g očištěných šípků a 200 g opraných plodů jeřabin, přidáme k nim čerstvou šťávu z citronu, kousek citronové kůry, 4 hřebíčky a 350 g cukru. Plody zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, a zvolna je uvaříme doměkka. Kompotem naplníme sklenice, které zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.+ 1 fotka+ 2 fotky

Sezona šípků je v plném proudu. Moudrá příroda velice dobře ví, proč nám plody s jedním z nejvyšších obsahů vitamínu C nadělit zrovna v podzimním období. Šípky totiž dozrávají a jsou vhodné ke sběru právě v říjnu. Využijte tedy víkendových dní a vyrazte za nimi do přírody.

Petra Járková
Petra Járková 20. 10. 2019 10:00

Čas sběru

Nejvhodnější doba je v průběhu října. Na místech, kam celý den svítí slunce, ale dozrávají i o dva až tři týdny dříve. Ve vyšších nadmořských výškách si při pozdějším sběru dejte pozor, aby šípky už nepřešly prvními mrazíky. Ty nesbírejte, k sušení nejsou vhodné. Navíc už přišly o většinu vitamínu C. Použít je ale můžete pro přípravu marmelády nebo vína.

Zralé plody

Je důležité trhat šípky v době, kdy jsou už dokonale zralé. Poznáte to tak, že budou mít krásně ostře červenou barvu, ale na dotek budou ještě stále tvrdé. Po rozpůlení byste měli vidět vrstvu červenooranžové dužiny a uvnitř žlutá semínka s jemnými, ale pichlavými chloupky. Změklé nebo nahnědlé plody nesbírejte.

Proces přípravy

V první řadě natrhané šípky přeberte, odstraňte všechny větvičky, lístky, naměklé, zhnědlé, plesnivé nebo nějak viditelně poškozené plody. Plody pak důkladně omyjte pod tekoucí vodou, osušte a zbavte je stopek i zbytků okvětí, lidově zvaných bubák. Pak už záleží jen na vás, zda chcete šípky sušit celé nebo nasekané.

Sušení

Proces sušení by měl být co nejšetrnější, abyste předešli ztrátě cenného vitamínu C. Pokud nejste šťastným majitelem sušičky ovoce, můžete použít jeden z tradičních postupů našich babiček. Tím prvním je nechat šípky vyschnout jen tak na vzduchu a na pomoc si přizvat stále ještě silné sluneční paprsky. Dalším způsobem, jak si šípky nasušit na zimu, je použití trouby. Je to nejrychlejší, ale musíte si dát pozor, abyste plody nepřipálili. Teplotu nastavte na sedmdesát stupňů Celsia, šípky nasypte na plech vyložený pergamenem nebo pečicím papírem a vložte do trouby.

Vitamín C

Vysoký obsah vitamínu C šípky přímo předurčuje jako léčivého pomocníka v boji proti nachlazení. Působí nejen jako skvělá prevence, ale pomáhá i při již probíhajícím onemocnění. Díky protizánětlivým účinkům vitamínu C šípky upotřebíte i při zánětech močového měchýře či ledvin. Šípky mají taktéž močopudný účinek, urychlují tak odplavování škodlivých látek z organismu a tím i samotný léčivý proces.

Další léčivé účinky

Kromě toho šípek obsahuje i vitamíny z řady B, vitamín K, lykopen, minerální látky, jako je hořčík, vápník a draslík a léčivé slizy a třísloviny. Šípek si však našel využití i v kosmetice. Ze semen a někdy i z celých plodů šípků se lisuje šípkový olej, který má díky vysokému obsahu vitamínu C téměř až zázračné regenerační účinky.

NA RECEPTY Z ŠÍPKŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články