Podzimní vitamínová bomba: Sezóna šípků je tu a s ní i dokonalá vůně a chuť těchto plodů

20. října 2019
Instagram
Instagram

Sezona šípků je v plném proudu. Moudrá příroda velice dobře ví, proč nám plody s jedním z nejvyšších obsahů vitamínu C nadělit zrovna v podzimním období. Šípky totiž dozrávají a jsou vhodné ke sběru právě v říjnu. Využijte tedy víkendových dní a vyrazte za nimi do přírody.

Čas sběru

Nejvhodnější doba je v průběhu října. Na místech, kam celý den svítí slunce, ale dozrávají i o dva až tři týdny dříve. Ve vyšších nadmořských výškách si při pozdějším sběru dejte pozor, aby šípky už nepřešly prvními mrazíky. Ty nesbírejte, k sušení nejsou vhodné. Navíc už přišly o většinu vitamínu C. Použít je ale můžete pro přípravu marmelády nebo vína.

Zralé plody

Je důležité trhat šípky v době, kdy jsou už dokonale zralé. Poznáte to tak, že budou mít krásně ostře červenou barvu, ale na dotek budou ještě stále tvrdé. Po rozpůlení byste měli vidět vrstvu červenooranžové dužiny a uvnitř žlutá semínka s jemnými, ale pichlavými chloupky. Změklé nebo nahnědlé plody nesbírejte.

Proces přípravy

V první řadě natrhané šípky přeberte, odstraňte všechny větvičky, lístky, naměklé, zhnědlé, plesnivé nebo nějak viditelně poškozené plody. Plody pak důkladně omyjte pod tekoucí vodou, osušte a zbavte je stopek i zbytků okvětí, lidově zvaných bubák. Pak už záleží jen na vás, zda chcete šípky sušit celé nebo nasekané.

Sušení

Proces sušení by měl být co nejšetrnější, abyste předešli ztrátě cenného vitamínu C. Pokud nejste šťastným majitelem sušičky ovoce, můžete použít jeden z tradičních postupů našich babiček. Tím prvním je nechat šípky vyschnout jen tak na vzduchu a na pomoc si přizvat stále ještě silné sluneční paprsky. Dalším způsobem, jak si šípky nasušit na zimu, je použití trouby. Je to nejrychlejší, ale musíte si dát pozor, abyste plody nepřipálili. Teplotu nastavte na sedmdesát stupňů Celsia, šípky nasypte na plech vyložený pergamenem nebo pečicím papírem a vložte do trouby.

Vitamín C

Vysoký obsah vitamínu C šípky přímo předurčuje jako léčivého pomocníka v boji proti nachlazení. Působí nejen jako skvělá prevence, ale pomáhá i při již probíhajícím onemocnění. Díky protizánětlivým účinkům vitamínu C šípky upotřebíte i při zánětech močového měchýře či ledvin. Šípky mají taktéž močopudný účinek, urychlují tak odplavování škodlivých látek z organismu a tím i samotný léčivý proces.

Další léčivé účinky

Kromě toho šípek obsahuje i vitamíny z řady B, vitamín K, lykopen, minerální látky, jako je hořčík, vápník a draslík a léčivé slizy a třísloviny. Šípek si však našel využití i v kosmetice. Ze semen a někdy i z celých plodů šípků se lisuje šípkový olej, který má díky vysokému obsahu vitamínu C téměř až zázračné regenerační účinky.

NA RECEPTY Z ŠÍPKŮ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu