Poctivý kuřecí vývar: Domácí nudle, masové knedlíčky a zajímavé účinky na lidský organismus

Zelenina do vývaru: 1 mrkev 1 menší celer 1 petržel / kořen/ Postup: Mrkev, celer a petržel oškrábeme a pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou. Škrabkou naškrábeme na tenké plátky. Tyto plátky dáme v cca 5 vrstvách na sebe a krájíme na tenké nudličky. Pokud jsou moc dlouhé, tak je překrojíme. Můžeme ještě krátce orestovat na pánvi nebo krátce povařit ve vývaru, cca 5 minut, pokud preferujeme zeleninu na skus jemnější. Domácí nudle: Suroviny: 140 g hrubé mouky + na podsypání 1 vejce ½ skořápky vody Postup na nudle: Na pracovní plochu nasypeme mouku, vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme vodu a vidličkou vše promícháme do hustšího těsta, které ještě důkladně rukama propracujeme. Vznikne tak měkké, ale pevné a nelepivé těsto. Těsto vyválíme na tenký plát asi 1-1,5 milimetrů a dáme zaschnout pod utěrku, aby se lépe krájelo a nelepilo na nůž. Z plátu potom nakrájíme 4 cm široké proužky, ty naskládáme na sebe a odkrajujeme z nich 1 milimetr široké nudle. Nudle necháme na suchém teplém místě proschnout. Vyschlé nudle uvaříme v osolené vodě /asi dvě minuty/, přecedíme, zchladíme ve studené vodě a přidáváme do polévky.
Zdroj: Pivovarská restaurace OSSEGG
Kuřecí vývar se zeleninou s domácími nudlemi a masovými knedlíčky podle šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG 3 litry vývaru Suroviny: 1 kg kuřecích skeletů /tzv.karkas/ 500 g kuřecích krků bez kůže cca 4 l studené vody 8 kuliček černého pepře 1 kávová lžička soli 2 kuličky nového koření 3 větší snítky tymiánu 1 bobkový list 200 g mrkve 100 g řapíkatého celeru 100 g pórku / jen bílá část / 1 střední cibule 2 stroužky česneku 2 stonky plocholisté petržele 1 stonek libečku Postup na vývar: Troubu rozehřejeme na 220 °C. Skelety nasekáme na menší kusy, důkladně je propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Položíme je na plech, vložíme do trouby na 10 minut, poté skelety otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 10 minut do zlatova. Vyndáme z trouby. Krky a křídla důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme je společně s opečenými skelety do většího hrnce a přilejeme tolik studené vody, aby vše bylo potopené a na vyšším ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a naběračkou odstraníme pěnu, která se na povrchu začne tvořit. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme veškeré koření. Vaříme na nejmenším ohni 75 minut. Mezi tím důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme mrkev a celer na kostky o hraně 0,5 cm. Pórek pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na kousky 0,5 cm silné. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Po 75 minutách varu přidáme do vývaru nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek, plocholistou petržel a libeček. Na středním ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň opět na minimum, odstraníme vzniklou pěnu a nezakryté vaříme dalších 45 minut. Hotový vývar přecedíme přes jemný cedník a svaříme na množství 3 litrů.Masové knedlíčky Suroviny: 200 g vychlazených kuřecích prsou bez kůže 200 g vychlazené smetany min 31% 1 kávová lžička soli 2 lžíce najemno nakrájených bylinek / tymián, rozmarýn, pažitka / špetka mletého muškátového oříšku 1 stroužek utřeného česneku 2 l vody 1 lžíce soli Postup: Maso nakrájíme na menší kousky a společně se smetanou, kávovou lžičkou soli, česnekem a muškátovým oříškem rozmixujte dohladka. Vmícháme nakrájené bylinky a dáme na 20 minut do lednice. Přivedeme k varu 2 l vody spolu se lžící soli a lžičkou do ní vykrajujeme knedlíčky z hotového těsta, lze také v ruce vytvarovat do preferovaného tvaru. Do vody dáme vždy tolik knedlíčků, aby voda stále vařila a knedlíčky byli v jedné vrstvě. Vaříme je 1,5 minuty. Poté je vložíme na 1 minutu do misky se studenou vodou a ochlazené dáme stranou do mísy, potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem. Zelenina do vývaru: 1 mrkev 1 menší celer 1 petržel / kořen/ Postup: Mrkev, celer a petržel oškrábeme a pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou. Škrabkou naškrábeme na tenké plátky. Tyto plátky dáme v cca 5 vrstvách na sebe a krájíme na tenké nudličky. Pokud jsou moc dlouhé, tak je překrojíme. Můžeme ještě krátce orestovat na pánvi nebo krátce povařit ve vývaru, cca 5 minut, pokud preferujeme zeleninu na skus jemnější. Domácí nudle: Suroviny: 140 g hrubé mouky + na podsypání 1 vejce ½ skořápky vody Postup na nudle: Na pracovní plochu nasypeme mouku, vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme vodu a vidličkou vše promícháme do hustšího těsta, které ještě důkladně rukama propracujeme. Vznikne tak měkké, ale pevné a nelepivé těsto. Těsto vyválíme na tenký plát asi 1-1,5 milimetrů a dáme zaschnout pod utěrku, aby se lépe krájelo a nelepilo na nůž. Z plátu potom nakrájíme 4 cm široké proužky, ty naskládáme na sebe a odkrajujeme z nich 1 milimetr široké nudle. Nudle necháme na suchém teplém místě proschnout. Vyschlé nudle uvaříme v osolené vodě /asi dvě minuty/, přecedíme, zchladíme ve studené vodě a přidáváme do polévky. + 1 fotka+ 2 fotky

Je listopad a zima už nervózně přešlapuje za okny. Naštěstí tu máme rovnocenného protivníka, co zažene nejen chlad, ale i související nemoci – starý dobrý vývar!

Petra Járková
Petra Járková 12. listopadu 2019

Na svůj vzhled příliš nenaláká, ona „zakalená“ voda je ale prosycena živinami a neviditelnými vojáčky, kteří útočí na viry a bakterie. Vývar zmírňuje příznaky nachlazení a nejen to. Lidskému tělu prospěje několikrát.

Podívejte se na ty nejdůležitější pozitivní účinky vývaru na lidský organismus.

Léčí nachlazení

Má váš drahý rýmičku a už se to nedá poslouchat? Nadopujte ho vývarem! Podle jedné studie může kuřecí polévka zmírnit infekce a zahnat chřipkové viry.

Tlumí zanícení a bolest kloubů

To díky látce zvané glukosamin, která stimuluje tvorbu kolagenu, jenž zmírňuje bolest a pomáhá s regenerací opotřebovaných kloubů. Obsažený arginin zase přispívá k léčbě zánětů.

Podporuje růst a obnovu kostí

Vývar je plný živin, od vápníku po hořčík a fosfor. A právě jmenované prvky podporují zdravé fungování našich kostí.

Zlepšuje zažívání

Želatina obsažená ve vývaru se v našem těle semkne s trávicími šťávami, čím zrychlí náš metabolismus.

Šťavnatá hovězí roláda s karlovarským knedlíkem, slovenskou pastou tarhoňa, restovanými párky se slaninou, cibulí a česnekem.
Mohlo by Vás zajímat:

Hostina jako od babičky: Šťavnaté vepřové i křehké hovězí pro celou rodinu

Zklidňuje tělo

Vývar na dobrou noc? Výtečná volba. To díky aminokyselině glycinu, která zklidňuje tělo a mysl a připravuje nás na spánek.

Je lepší než doplňky stravy

Vývar je napěchovaný živinami, které zůstanou díky pomalému vaření uchovány.

Propůjčuje pleti, nehtům a vlasům krásu

Kolagen a želatina odjakživa patřily k osobním vizážistům lidské krásy. Nehty posílí, vlasy popoženou v růstu a pleť uzdraví. Pomocníci, jak se patří!

NA RECEPT NA KUŘECÍ VÝVAR SE ZELENINOU S DOMÁCÍMI NUDLEMI A MASOVÝMI KNEDLÍČKY PODLE ŠÉFKUCHAŘE LUKÁŠE HOLÉHO:

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Další články