3 litry vývaru Suroviny: 1 kg kuřecích skeletů /tzv.karkas/ 500 g kuřecích krků bez kůže cca 4 l studené vody 8 kuliček černého pepře 1 kávová lžička soli 2 kuličky nového koření 3 větší snítky tymiánu 1 bobkový list 200 g mrkve 100 g řapíkatého celeru 100 g pórku / jen bílá část / 1 střední cibule 2 stroužky česneku 2 stonky plocholisté petržele 1 stonek libečku Postup na vývar: Troubu rozehřejeme na 220 °C. Skelety nasekáme na menší kusy, důkladně je propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Položíme je na plech, vložíme do trouby na 10 minut, poté skelety otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 10 minut do zlatova. Vyndáme z trouby. Krky a křídla důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme je společně s opečenými skelety do většího hrnce a přilejeme tolik studené vody, aby vše bylo potopené a na vyšším ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a naběračkou odstraníme pěnu, která se na povrchu začne tvořit. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme veškeré koření. Vaříme na nejmenším ohni 75 minut. Mezi tím důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme mrkev a celer na kostky o hraně 0,5 cm. Pórek pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na kousky 0,5 cm silné. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Po 75 minutách varu přidáme do vývaru nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek, plocholistou petržel a libeček. Na středním ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň opět na minimum, odstraníme vzniklou pěnu a nezakryté vaříme dalších 45 minut. Hotový vývar přecedíme přes jemný cedník a svaříme na množství 3 litrů. Zdroj: Pivovarská restaurace OSSEGG