Pravé domácí nudle do polévky - jak je připravovat i sušit

Jemný zeleninový vývar s bramborou

Suroviny:

mrkev, petržel, brambora
lžička olivového oleje

Postup:

Zeleninu vařte doměkka asi ve 400 ml vody. Uvařenou směs poté rozmixujte a přidejte lžičku oleje.
Zdroj: Pixabay.com

Do vývarů se nejlépe hodí těstovinové zavářky. Ty si sice můžeme koupit, ale není nad domácí nudle. S těmi budou polévky prostě dokonalé.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 25. 09. 2019 12:00

Bez domácích nudlí je polévka jen poloviční. Tím se od nepaměti řídily dobré hospodyně. Pamatujete si ještě na to, když se u babičky v kuchyni všude sušily nudle? Pokud si jich nebudete dělat zásobu jako do války, zvládnete je i v menších kuchyních.

Zaberou sice trochu času, jsou náročnější na přípravu, ale stojí za to. Vývary tak dostanou šmrnc a i chuť bude jiná, než když do nich jen nasypete těstoviny ze supermarketu. Vyzkoušejte naše tipy a uvidíte, že už budete domácí nudle připravovat jen doma.

Jak na domácí nudle

Na nudle budete potřebovat 300 g hrubé mouky, 2 vejce a 4 lžíce vody. Mouku prosejte na vál, doprostřed udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a přidejte 4 lžíce vody. Těsto nejdříve zpracujte dlouhým nožem a poté rukama, až je dostatečně tuhé.

Rozválejte na 3 až 4 velké a tenké placky. Hotové placky přehoďte přes židli nebo třeba přes sušák na prádlo a nechte řádně proschnout.

Oschlé placky nakrájejte na pruhy asi 3 cm široké a dejte na sebe. Ostrým nožem krájejte velmi tenké nudličky, které opět nechte proschnout.

Tipy na přípravu domácích nudlí

Těsto na nudle musí být pevné. To málo pevné sice jednodušeji rozválíte, ale bude mnohem déle schnout. Nudle také nikdy nesolte, prosychaly by hůř.

• Placku nudlového těsta můžete potřít bílkem a přeložit, formičkou z něj vykrajovat malá kolečka a ta pak na oleji dozlatova osmažit. Těsto se při smažení nafoukne. Malá kolečka nezavářejte do polévky, ale podávejte zvlášť.

• Do nudlového těsta přidejte lžíci rajčatového protlaku, špenátu nebo nasekaných bylinek. Těsto získá na barvě i na chuti.

• Těstoviny do polévek vařte vždy zvlášť ve vodě či ve vývaru, sceďte, propláchněte a až poté přidejte do polévky. Jen tak zůstane vývar čirý a nebude mít moučnou chuť.

• Nudle nechte před uložením důkladně proschnout, jinak se zapaří a budou na vyhození.

Tip Lifee.cz: Fritátové nudle

Také se jim říká nudle celestýnské nebo omeletové. Příprava je velice jednoduchá. Připravte si těsto na palačinky z jednoho vejce, asi 60 ml mléka, 50 až 60 g hladké mouky a špetky soli. Tenké palačinky osmažte na másle, stočte a nakrájejte na tenké proužky.

S fritátovými nudlemi můžete i trošku experimentovat. Stačí, když do těsta přidáte bylinky, jako je nasekaná petrželka, pažitka nebo libeček. Bylinky výtečně zvýrazní chuť. Nebo můžete zaměnit hladkou mouku za tu celozrnnou, nudle jsou pak zdravější a křupavější.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články