Odborník radí: Jak je to u kojenců s alergií na lepek, vejce nebo kravské mléko?

Kdy je vhodné zavádět lepek?
Zdroj: Pixabay
Kravské mléko můžete zavádět od jednoho rokuPediatři potřebám dětí rozumí, dodržujte jejich radyKdy je vhodné zavádět lepek?Kravské mléko není nic špatného ani pro kojence+ 1 fotka+ 2 fotky

Téměř každý rodič si myslí, že nesmí dětem v kojeneckém věku dávat potraviny, které obsahují lepek nebo vajíčka. Obecně se nedoporučuje ani pít kravské mléko do dvou let věku dítěte. Jak je to ale doopravdy nám prozradil MUDr. Pavel Vlachý.

Redaktor
Redaktor 18. 09. 2018 18:30

Článků, které mají vyvolat obavu z alergie na potraviny, jako je lepek, vejce či kravské mléko, je plný internet. Jde ale o holý nesmysl. Vyvolává to dojem, že se snad děti již rodí jako alergici a kouskem rohlíku je matka pravděpodobně zahubí.

„Aktuální mezinárodní, již roky platné doporučení, které vzniklo na základě konsensu odborníků na dětskou výživu a alergologů, obecně nedoporučuje zbytečně odkládat zařazování jakýchkoliv alergenů do výživy kojence, protože se prokázalo, že právě tento postup vede k vyššímu výskytu alergií,“ vyvrací mýtus MUDr. Pavel Vlachý, který již roky pracuje jako pediatr v nemocnici v Jihlavě.

Proto například lepek má být do výživy zaveden ideálně již mezi 4. a 6. měsícem, kdy je dítě pokud možno ještě kojeno.

Stejně tak kravské mléko a jeho bílkovina. 

„Běžná kojenecká mléka jsou všechna na této bílkovině založena a doporučení, že do dvou let jej dítě nemá dostat, je tedy nesmysl. Vlastní neupravené kravské mléko může dostat již po prvních narozeninách,“ doplňuje Valchý.

Nemusíte tedy být při zavádění nových druhů potravin až tak pečlivé, jak jste se domnívaly. Svou opatrností a otálením byste spíše mohla způsobit to, že se z vašeho dítěte alergik stane.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články