Problémy v posteli: Tři nejčastější dotazy, které slýchá sexuolog od mužů. Jak na ně odpovídá?

Sexuolog je občas pro ostatní muže takový anděl záchranář
Zdroj: Pixabay
Když to v posteli neklape, chce to najít důvod a řešit hoSexuolog je občas pro ostatní muže takový anděl záchranářRaději než léky, volte příroduMuž a jeho chlouba jsou častým tématem v ordinacích sexuologů+ 1 fotka+ 2 fotky

Otázky spojené se sexem trápí každého. Málokdo se však odváží vyslovit je nahlas, a navíc před lékařem. K obavám však není důvod a včasná diagnóza pomůže problémy rychle vyřešit, třeba jen změnou životního stylu. Jaké otázky zaznívají v ordinaci z úst českých mužů?

Petra Járková
Petra Járková 19. 10. 2018 10:40

Renomovaný sexuolog a gynekolog Pavel Turčan odpovídá na tři nejčastější dotazy pacientů:

V poslední době jsem více unavený, mám pocit jako bych byl bez energie a nemám ani zájem o sex. Čím to může být?

MUDr. Turčan: Důvodů ke zvýšené únavě může být mnoho. Běžně únava a snížená sexuální apetence souvisí s narušením hormonálních hladin. Nejčastěji jde o výkyv hladiny testosteronu, ale podobné příznaky mohou vyvolat i problémy s prolaktinem či hormony štítné žlázy. Problémy tedy nelze odhalit okamžitě, ale je potřeba podstoupit podrobnější vyšetření u odborníka, který umí správně vyhodnotit hladinu testosteronu, tedy nejlépe sexuologa či androloga. Norma je totiž velice široká a většina lékařů, kteří se na tento obor nespecializují, si neuvědomuje, že platí prakticky pro muže od 15 let až do pozdního věku. Proto je třeba přihlédnout k fyzickému stavu muže a dalším faktorům. Například dvacetiletý muž s hladinou testosteronu na úrovni 9 nmol/l se může jevit jako zdravý, protože tato hladina je v pásmu normy. Sexuolog však odhalí, že fyzicky zdravý mladý muž by měl mít hladinu minimálně 20 nmol/l. Proto je pak schopen okamžitě začít léčit jeho symptomy.

Pokud se potíže s hladinou hormonů neprokážou, je třeba vzít v úvahu i další onemocnění, jako jsou deprese, rakovinné bujení a podobně. Únavu či sníženou chuť na sex však může vyvolat i chronická infekce, například chlamydiová infekce či borelióza. V některých případech je příčinou i workoholizmus a vyšší psychická zátěž. Na člověka působí různé stresy z pracovního, ale i osobního a rodinného prostředí. Proto je třeba vyhodnotit stav pacienta komplexněji.

Při stresových situacích není nutná medikace, ale je možné zkusit i některé přírodní prostředky. Pomoci může například doplněk stravy Sarapis pro muže, který svým složením přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Samozřejmostí je i zkvalitnění životního stylu, tedy zapojení vhodné aerobní fyzické aktivity, a to alespoň dvakrát až třikrát týdně po dobu minimálně 45 minut. Navíc pomůže dopřát si dostatek spánku. Testosteron se nám totiž nejvíce tvoří v noci a v brzkých ranních hodinách, tedy ve fázi hlubšího spánku. Někdy pomůže na noc tableta s melatoninem. Pokud si s těmito opatřeními nevystačíme, pak je potřeba přikročit k hormonální léčbě. Pokud ji řídí odborník a je správně indikována, má zcela minimální rizika.

Začínám mít problémy s erekcí. Co mohu udělat pro to, aby se to zlepšilo?

MUDr. Turčan: V první řadě, pokud kouříte, je vhodné zcela s tímto nešvarem přestat. Tabákové zplodiny výrazně zhoršují funkci cévní výstelky, ve které se nacházejí látky odpovědné za vyvolání a udržení erekce. Dalším problémem může být metabolický syndrom. Ten je běžně spojený s obezitou, vysokým krevním tlakem či porušenou glukózovou tolerancí vedoucí ke vzniku diabetu druhého typu. V tukové tkáni se navíc tvoří i estrogeny, jež mohou mít negativní vliv na tvorbu testosteronu. Právě nedostatek testosteronu či problémy s hladinami jiných hormonů mohou mít na erekci negativní vliv. Je třeba také zvážit, zda se potíže s erekcí nevážou na problémy s prostatou.

Pacientům proto vždy doporučuji zdravě se stravovat, pokusit se o redukci hmotnosti, mít dostatek pohybu a vyhýbat se přílišnému pití kávy i alkoholu. Při vyčerpání mohou pomoci některé přípravky na přírodní bázi, například s mateří kašičkou. Pokud tato opatření nemají dostatečný účinek, pak je nutné užívat i léky na podporu erekce.

Snažím se s partnerkou o početí dítěte a nejde nám to. Co mohu dělat?

MUDr. Turčan: : Prvním krokem při dlouhodobém problému s plodností je vyšetření a kontrola hodnot spermiogramu. V naprosté většině případů je možné hodnoty vylepšit, ale je třeba počítat s tím, že to zabere více času. Spermiím totiž trvá 72 až 90 dní, než dozrají, a proto i minimální doba na užívání podpůrných prostředků na tvorbu spermií je 3 měsíce.

Tvorbu spermií je možné podpořit právě užíváním doplňků stravy, na trhu je několik různých komplexů vitaminů a jiných látek k tomuto určených. Vhodný je například přípravek Fertilan s obsahem mateří kašičky, karnitinu, argininu, selenu, zinku, vitaminu E a dalších látek, které přispívají k lepší spermatogenezi. Při závažnějších poruchách je však nezbytná léčba antibiotiky, hormony a případně jinými léky.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články