×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

co uvařit

Tzv. pštrosí vejce jsou výbornou pochoutkou z mletého masa.

Zapomenutá dobrota: Pštrosí vejce z mletého masa podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Vaječná sedlina i svítek - zapomenuté dobroty do polévky

Vaječná sedlina i svítek - zapomenuté dobroty do polévky

Dobová fotografie ze školní jídelny čtyřicátých let.

Knedlíky ve vajíčku a další jednoduchá jídla našeho dětství

Neprávem zapomenuté bramborové dobroty. Skvělá lepenice, výtečné placky

Neprávem zapomenuté bramborové dobroty. Skvělá lepenice, výtečné placky

Hranolky

Hranolky smažte nadvakrát, kaši nemixujte - tipy na úpravu brambor

Jemný zeleninový vývar s bramborou

Suroviny:

mrkev, petržel, brambora
lžička olivového oleje

Postup:

Zeleninu vařte doměkka asi ve 400 ml vody. Uvařenou směs poté rozmixujte a přidejte lžičku oleje.

Pravé domácí nudle do polévky - jak je připravovat i sušit

11. Brambory a slunce? Nebezpečná kombinace. brambory by nikdy neměly ležet na přímém slunci! Nejenže začnou klíčit, ale změní se i jejich struktura, která se stane pro člověka jedovatá.

Vyznejte se v bramborách: Jaké se k čemu hodí a jak poznat ty, které začínají být jedovaté

Základní chyby a omyly při přípravě omáček. Znáte je?

Základní chyby a omyly při přípravě omáček. Znáte je?

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři

Kynutý knedlík je oblíbenou přílohou.

Vyznáte se v knedlících? Průvodce druhy, které naše babičky zvládaly levou zadní

vývar, knedlíčky

Nejlepší zavářky do polévky – jak na játrové knedlíčky, noky, kapání, strouhání

Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.

Jak uvařit rychlý zeleninový vývar jako od babičky

Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší

Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Bramborová kaše je oblíbenou českou přílohou. K její přípravě můžete využít i nejrůznější vychytávky.

Jak na nejlepší bramborovou kaši: Přidejte kapku minerálky a vyzkoušejte zlepšovák s bílkem

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceApetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Tanečník Heleny Vondráčkové: Mám přísnou dietu, abych s Helenkou udržel krok, říká Tomáš SlavíčekJediné boty, které užijete po celý rok: Klasické černé či béžové lodičky do špičky nezklamou v žádné situaciSpeciální masáž, která pomůže ke krásné pleti: Delikátní ošetření má efekt na obličejové svaly, slibuje odborníkNataša Tanská: Role Barunky v Babičce ji vynesla mezi hvězdy filmu, kvůli nemoci ale musela s hraním skončitZuzana Donutilová je tchyně snů: Sára dobře vaří a umí se postarat, vysekla poklonu krásné manželce svého synaDokonalá dáma Nelly Gaierová: Hudební talent měla operní pěvkyně v genech a potrpěla si i na bezchybný vzhled
Doporučené články
Loučíme se s diamanty. Náš krk ozdobí překvapivě luxusní doplněkMake-up must-have: Nejlepší konturky na rty, které vydrží celý den i nocTest: Jaké postavě z Harryho Pottera se nejvíce podobáte?Kvíz: Datum, které změnilo budoucnost Československa. Zjistěte, jak dobře si pamatujete události sametové revoluceRychlé šlehačkové cukroví: Lahodné a křehké tvary jen ze tří surovin vykouzlí vánoční atmosféru ani ne za hodinuPotraviny pro zdravé kosti: Vítězí mák, mléčné výrobky a ryby! Jak je lépe zařadit do jídelníčku?

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra