×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

co uvařit

Tzv. pštrosí vejce jsou výbornou pochoutkou z mletého masa.

Zapomenutá dobrota: Pštrosí vejce z mletého masa podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Vaječná sedlina i svítek - zapomenuté dobroty do polévky

Vaječná sedlina i svítek - zapomenuté dobroty do polévky

Dobová fotografie ze školní jídelny čtyřicátých let.

Knedlíky ve vajíčku a další jednoduchá jídla našeho dětství

Neprávem zapomenuté bramborové dobroty. Skvělá lepenice, výtečné placky

Neprávem zapomenuté bramborové dobroty. Skvělá lepenice, výtečné placky

Hranolky

Hranolky smažte nadvakrát, kaši nemixujte - tipy na úpravu brambor

Jemný zeleninový vývar s bramborou

Suroviny:

mrkev, petržel, brambora
lžička olivového oleje

Postup:

Zeleninu vařte doměkka asi ve 400 ml vody. Uvařenou směs poté rozmixujte a přidejte lžičku oleje.

Pravé domácí nudle do polévky - jak je připravovat i sušit

11. Brambory a slunce? Nebezpečná kombinace. brambory by nikdy neměly ležet na přímém slunci! Nejenže začnou klíčit, ale změní se i jejich struktura, která se stane pro člověka jedovatá.

Vyznejte se v bramborách: Jaké se k čemu hodí a jak poznat ty, které začínají být jedovaté

Základní chyby a omyly při přípravě omáček. Znáte je?

Základní chyby a omyly při přípravě omáček. Znáte je?

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři

Kynutý knedlík je oblíbenou přílohou.

Vyznáte se v knedlících? Průvodce druhy, které naše babičky zvládaly levou zadní

vývar, knedlíčky

Nejlepší zavářky do polévky – jak na játrové knedlíčky, noky, kapání, strouhání

Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.

Jak uvařit rychlý zeleninový vývar jako od babičky

Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší

Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Bramborová kaše je oblíbenou českou přílohou. K její přípravě můžete využít i nejrůznější vychytávky.

Jak na nejlepší bramborovou kaši: Přidejte kapku minerálky a vyzkoušejte zlepšovák s bílkem

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceELLEphoria 2025Apetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Redaktorky Lifee otestovaly plátýnkovou masku za 25 korun i černý korejský hitŽivotní tragédie Zorky Janů: Byla lepší než já, napsala v pamětech její slavná sestra Lída BaarováLibuše Švormová prozradila, proč dabovala Angeliku dvakrát: Kvůli Troškovi musela milostně tokat skoro v šedesátiIdol žen Ivan Luťanský: Nadějný herec tragicky zemřel ve Vietnamu, okolnosti jeho smrti byly tajnéPodzimní puntíky pro všechny typy postav: Štíhlým ženám sluší ty drobné, dámy s křivkami mohou vsadit na větší vzorChantal Pouillain se na prahu sedmdesátky dočká prvního vnoučete: Budu nonna, jsem za ty dva šťastná
Doporučené články
S kůží na trh deset měsíců po transplantaci v Turecku: Jsem šťastná? Řeknu vám pročY2K nákupní horečka: Zámečky, loga a návrat kultovních 2000s kabelek do časů, kdy Paris Hilton určovala, co je INPřáli si na zahradě menší domek pro hosty, nakonec mají na jeho střeše další zahrádkuZnamení, která jsou nejlepšími kolegy v práci: Býci jsou týmoví hráči, Panny vše dotáhnou do puntíkuHřejivá batátovo-mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem: Vydejte se na vlnu chutíKonec levných poledních menu: Zdražování má nečekanou daň! Češi jedí hůře, aby ušetřili. Hrozí to i vám?

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra