×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

co uvařit

Tzv. pštrosí vejce jsou výbornou pochoutkou z mletého masa.

Zapomenutá dobrota: Pštrosí vejce z mletého masa podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Vaječná sedlina i svítek - zapomenuté dobroty do polévky

Vaječná sedlina i svítek - zapomenuté dobroty do polévky

Dobová fotografie ze školní jídelny čtyřicátých let.

Knedlíky ve vajíčku a další jednoduchá jídla našeho dětství

Neprávem zapomenuté bramborové dobroty. Skvělá lepenice, výtečné placky

Neprávem zapomenuté bramborové dobroty. Skvělá lepenice, výtečné placky

Hranolky

Hranolky smažte nadvakrát, kaši nemixujte - tipy na úpravu brambor

Jemný zeleninový vývar s bramborou

Suroviny:

mrkev, petržel, brambora
lžička olivového oleje

Postup:

Zeleninu vařte doměkka asi ve 400 ml vody. Uvařenou směs poté rozmixujte a přidejte lžičku oleje.

Pravé domácí nudle do polévky - jak je připravovat i sušit

11. Brambory a slunce? Nebezpečná kombinace. brambory by nikdy neměly ležet na přímém slunci! Nejenže začnou klíčit, ale změní se i jejich struktura, která se stane pro člověka jedovatá.

Vyznejte se v bramborách: Jaké se k čemu hodí a jak poznat ty, které začínají být jedovaté

Základní chyby a omyly při přípravě omáček. Znáte je?

Základní chyby a omyly při přípravě omáček. Znáte je?

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři

Kynutý knedlík je oblíbenou přílohou.

Vyznáte se v knedlících? Průvodce druhy, které naše babičky zvládaly levou zadní

vývar, knedlíčky

Nejlepší zavářky do polévky – jak na játrové knedlíčky, noky, kapání, strouhání

Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.

Jak uvařit rychlý zeleninový vývar jako od babičky

Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší

Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Bramborová kaše je oblíbenou českou přílohou. K její přípravě můžete využít i nejrůznější vychytávky.

Jak na nejlepší bramborovou kaši: Přidejte kapku minerálky a vyzkoušejte zlepšovák s bílkem

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Jarní trendy podle ELLEELLEphoriaApetit piknik 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Zdravá a krásná hříva i v létě: Máme praktické tipy, jak pečovat o vlasy na dovolené i po níPikantní koníček Karla Lamače: U mladých hereček chtěl být vždy ten první, Lída Baarová nebyla výjimkouNávrhářka Martina Pipková Loudová radí, jak si oblečením ubrat kila a roky: Kalhoty s vysokým pasem z vás udělají hvězduPonuré životní kapitoly Otomara Korbeláře: Otčím ho vyhodil z domu, kvůli ztrátě syna bojoval se závislostí na alkoholuChyby při nošení slunečních brýlí: V jaké situaci je podle etikety slušné je sundat a kdy naopak nevadíDvacet let od úmrtí Leoše Suchařípy: Syn David vzpomíná na nejtěžší období, kdy kvůli režimu s matkou zůstal sám
Doporučené články
Trápí vás akné? Vybrali jsme deset nejlepších SPF krémů pro problematickou pleťNový letní hit? Obyčejné tričko z neobyčejné bavlny, která se z ložnic přesouvá do našich šatníkůProměna interiéru na severu Moravy: Ze zapomenutého koutu domu je teď stylový pokojTarotový výklad kartářky Alice Cross: Jedna karta varuje před konkurencí, druhá hovoří o důvěře, třetí nabádá k aktivitě. Jednu si vyberteVyzkoušeli jsme fígl, jak celý týden udržet čerstvé a křupavé ředkvičky: Nestačili jsme se divit, co dokáže trocha vodyKypřicí prášek, jedlá soda nebo amonium? Velký přehled kypřidel + tipy, kdy je použít

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra