Hranolky smažte nadvakrát, kaši nemixujte - tipy na úpravu brambor

Hranolky
Zdroj: Pixabay.com
Bramborová kaše je oblíbenou českou přílohou. K její přípravě můžete využít i nejrůznější vychytávky.Bramborová kaše s jarní cibulkou:

Suroviny:

máslo
olivový olej na smažení
jarní cibulka s natí
brambory
čerstvý tymián
mléko
smetana na vaření.

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a zalijeme vroucí vodou s trochou soli. Uvaříme doměkka a slijeme.

Mezitím si jarní cibulku očistíme (může být i více) a i s natí nakrájíme na kroužky. Cibulku osmahneme na trošce olivového oleje. Čerstvý tymián omyjeme, osušíme a otrháme lístečky.

Ještě teplé brambory rozšťoucháme, přimícháme podle chuti a hutnosti brambor smetanu na vaření (případně mléko) a máslo pokojové teploty. Ručním mixérem vyšleháme dohladka a podle chuti osolíme. Nakonec přimícháme osmahnutou cibulku a odrhnutý tymián, to ale už bez mixéru.

Bramborovou kaši s jarní cibulkou nejlépe ihned podáváme jako přílohu i hlavní chod.Bramborová kaše se špenátem:

Suroviny:

1 kg brambor
200 g baby špenátu
1 lžíce másla - na přípravu špenátu
100 g másla - na přípravu kaše
150 ml teplého mléka
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
2 špetky soli
2 špetky mletého bílého pepře
4 lžičky nakládaného růžového pepře.

Postup:

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, uvařené brambory sceďte.
Špenát nechte “zavadnout“ na lžíci másla. Pak špenát nasekejte na menší kousky.
Brambory rozmačkejte, přidejte máslo, teplé mléko a připravený špenát.
Podle chuti osolte, dochuťte muškátovým oříškem a opepřete bílým pepřem.
Na každou porci dejte lžičku růžového nakládaného pepře.Bramborová kaše se šalvějí:

Suroviny:

750 g brambor, oloupaných a pokrájených na stejné kousky
60 g másla
75 ml mléka
75 ml smetany ke šlehání (30% a výše)
sůl.

Postup:

Brambory oloupeme a pokrájíme na stejně velké kousky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme cca 20 minut, ale už tak po 15 minutách píchněte do brambor vidličkou, a pokud vidlička projde lehce bramborou, slijte vodu.

Do odměrky si nalijeme mléko, smetanu a přidáme máslo a ohřejeme, aby se máslo rozpustilo. Směs pak nalijeme do brambor.

Vše prošťoucháme a dochutíme solí. Kaše nemá být řídká, mám mít krásnou kašovitou konzistenci.

Nakonec přidáme nasekané kousky šalvěje a promícháme.+ 1 fotka+ 2 fotky

Možná si říkáte, že uvařit brambory není žádná věda. Pokud ale chcete, aby se vám po uvaření nerozpadaly nebo byly po upečení krásně křupavé, je dobré dodržovat určité postupy. S našimi tipy to hravě zvládnete.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 26. 09. 2019 10:00

Vařené brambory

Brambory můžete vařit ve slupce (třeba na přípravu salátů nebo bramborových knedlíků) nebo oškrábané a nakrájené jako přílohu. Vložte je do studené vody a pomalu přiveďte k varu. Tak si udrží pevný tvar a nebudou se po uvaření rozpadat. Důležité je i vodu pořádně osolit a nedávat jí do hrnce moc, stačí jen, aby byly brambory ponořené. Během vaření brambory kontrolujte, aby byly pevné, ale měkké.

Pečené brambory

Brambory na pečení můžete použít buď oloupané, nebo ve slupce. Před vlastním pečením je ale krátce předvařte, stačí zhruba deset minut, tak budou na povrchu měkké a uvnitř pevné. Poté je sceďte a nechte chvilku odstát. Přidejte máslo (ale můžete použít i rostlinný tuk), přendejte do pekáčku a při teplotě 220 stupňů Celsia pečte v troubě. Během pečení brambory otáčejte, aby byly křupavé ze všech stran.

Lahodná bramborová kaše

Nakrájejte brambory na malé kostky a vložte klidně do vroucí vody, budou rychleji uvařené. Vařte je v osolené vodě a poté sceďte. Propasírujte je, dejte do hrnce, přidejte lžíci másla, dostatečné množství mléka, trochu smetany a směs řádně vymíchejte. Dochuťte solí podle chuti. Kaši ale nikdy nemixujte, brambory by pustily škrob a vznikla by vám lepivá hmota.

Hranolky smažte nadvakrát

Možná se teď divíte, že byste měli hranolky smažit dvakrát. Jedině tak ale docílíte toho, že budou uvnitř krásně měkké a na povrchu zlaté a křupavé. Brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky a nechte odmočit ve studené vodě, aby se zbavily škrobu. Vodu slijte, hranolky pořádně osušte a krátce osmažte v dostatečném množství oleje při teplotě 120 až 160 stupňů. Pak hranolky vyndejte, nechte vychladnout a studené smažte znovu už při vysoké teplotě 190 stupňů, dokud nejsou krásně zlaté. A máte hotové křupavé, přitom měkké hranolky.

Bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor

Z půl kila brambor oddělte půlku, oloupejte, syrové nastrouhejte, dejte do cedníku a přelijte trochou vařícího mléka, aby nezčernaly. Druhou polovinu uvařte ve slupce, oloupejte a jemně nastrouhejte. Přimíchejte k syrovým bramborám, přidejte 150 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl podle chuti, vypracujte hladké těsto a tvořte z něj malé válečky. Ty vařte zhruba 10 až 15 minut ve vroucí vodě. Vařené knedlíky hned rozkrájejte a podávejte jako přílohu. Nebo je můžete jen polít osmaženou cibulkou na sádle, chutnají fantasticky.

NA NEJLEPŠÍ RECEPTY S BRAMBOROVOU KAŠÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články