Vyznáte se v knedlících? Průvodce druhy, které naše babičky zvládaly levou zadní

21. září 2019
pixabay.com
pixabay.com

Knedlíky k omáčce nebo pečené kachně prostě patří. Jaké se ale hodí k čemu, když jich máme na výběr tolik? Co takhle knedlíky houskové, karlovarské, vařené v ubrousku nebo třeba bramborové bosáky?

Co o knedlících (možná) netušíte

Věděli jste, že označením knedlík se ve středověku označovaly válečky z masa smažené na sádle? Teprve mnohem později se základem knedlíků stala mouka a pekly se v peci, takže šlo vlastně o pečivo.

Až kolem 18. století se vařené knedlíky z různých typů mouky podávaly především jako hlavní jídlo. A ještě mnohem později se začaly vařit různé varianty knedlíků jako příloha a vznikly tak typické české pokrmy jako knedlo vepřo zelo. To začal za císaře Františka Josefa nabízet svým hostů jeden z pražských hostinců.

Jak na knedlíky aneb rady našich babiček

• Nakrájené uvařené knedlíky naskládejte do mísy, přikryjte utěrkou a zabalte do peřin. Tak vám vydrží dlouho teplé.
Bramborové knedlíky můžete vařit i bez krupičky, ale budou o dost tužší.
• Aby se nerozvařily, přidejte do těsta lžičku octa.
• Chcete-li mít krásné válečky, můžete je uvařit zabalené v potravinářské fólii. Nezapomeňte ji propíchat. Takto je klidně po vychladnutí zamrazte.
• Houskové knedlíky můžete vařit i v páře. Do hrnce nalijte tři centimetry vody, vložte napařovací vějíř, překryjete utěrkou a položte na ni knedlíky. Vařte je bez otáčení. Nejsou pak oslizlé a nerozvaří se.
• Po vyndání z hrnce je uložte tak, aby nebyly ve vodě, která z nich okapává.
• Veškeré suroviny na přípravu knedlíků by měly mít stejnou teplotu. Nechte je půl hodiny předem odpočinout na pracovní desce.

Vyznejte se v knedlících

Knedlíků existuje celá řada a dnes si představíme, jaké druhy si můžeme připravit. Vaše babička je dobře znala, tak to hravě zvládnete i vy.

Knedlíky, kde je základem mouka

• Jáhlový knedlík (jáhly, sůl, bezlepková mouka), vhodný pro dietu
Houskový knedlík (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka), běžná příloha k masu
• Kynutý kvasnicový (mouka, mléko, vejce, kvasnice)
• Houskový kynutý práškem (mouka, rohlík, žloutek, mléko, prášek do pečiva, sůl)
• Houskový kvasnicový (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda)
• Tyrolský houskový (mouka, houska, cibule, slanina, mléko, vejce, sůl, pepř, petrželka)

Plněné knedlíky

• Špekový knedlík (uzené, slanina, mléko, vejce, veka, mouka, muškátový květ, sůl a pepř)
• Bůčkový knedlík (varianta špekového)
• Houbový knedlík (houby, mouka, sádlo, cibule, strouhanka, slanina, veka, mléko, vejce, pepř a sůl)
Ovocný knedlík (různé náplně)

Knedlíky z brambor

• Plněný bramborový knedlík
• Bramborový (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce)
• Jemný bramborový (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl)
• Šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl)
• Jihočeské drbáky (brambory, mouka jen na obalení)
• Jihočeské bosáky ze syrových a vařených brambor (trocha mouky, vejce, sádlo)
• České chlupaté (brambory, mouka, vejce, sůl, sádlo, cibule)

Bez mouky

• Maďarský knedlík (veka, papriky, vejce, máslo, cibule, sůl a pepř)
• Strouhankový knedlík (strouhanka, vejce, máslo, mléko), varianta s bylinkami
• Švábský sýrový knedlík (veka, mléko, tvrdý sýr, vejce, cibule, petržel, máslo, lžička mouky)

Zavří­t reklamu