Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři
Zdroj: Vitana

Současnost sice fandí spíše dietnější gastronomii, podzim nás však přímo vybízí k volbě trochu hutnější, a tedy i typicky české kuchyně. Nebo vy snad nemáte chuť na dobrou omáčku či pečeni s knedlíky?

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 22. 09. 2019 10:00

Houskový knedlík patří mezi naše nejběžněji používané knedlíky. Pro mnoho mladých hospodyněk je jeho příprava noční můrou, ale naprosto zbytečně. Pokud pečlivě dodržíte postup, není se čeho obávat. Jak tedy na to?

Krok první: Udělejte kvásek

V misce rozmíchejte 20 g nadrobeného droždí se špetkou cukru a trochou vlažného mléka. Teplota mléka nesmí být vyšší než 37 °C, jinak kvasinky zahynou a kvásek nevyběhne. Přisypte hrstku mouky, přilijte ještě trochu mléka, rozmíchejte a nechte v teple vzejít – na hladině se objeví bubliny.

Krok druhý: Nakrájejte housku

180 g housky nakrájejte na stejnoměrné, zhruba 1 cm silné plátky. Položte je na sebe a rozkrájejte na proužky. Ty pak napříč nakrájejte na kostičky. Pokud máte čerstvé housky, kostky rozložte na plech a nechte v teplé troubě nebo do druhého dne oschnout.

Krok třetí: Zadělejte těsto

850 g hrubé mouky prosejte do mísy se špetkou soli a nahřejte ji na kamnech, má pak lepší konzistenci a lépe kyne. Rozmíchejte žloutek v 500 ml mléka, přilijte k mouce i s vykynutým kváskem a vypracujte vláčné hebké těsto, které nelepí. Trvá to dost dlouho a s kuchyňským robotem to jde lépe než ručně.

Krok čtvrtý: Zapracujte housku

Kostičky housky předem prosejte sítem, aby se do těsta nedostaly drobky. Pak pečivo přisypte k těstu a na vále ručně zapracujte do těsta. Mozaika v knedlíku tak bude krásně pravidelná a housky se do těsta nerozdrolí.

Krok pátý: Nechte kynout

Těsto vraťte do mísy, poprašte lehce moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout v teplé místnosti (ale ne v průvanu). Doba kynutí záleží na teplotě, počítejte zhruba s hodinou. Během kynutí těsto několikrát otočte. Knedlíky z dobře vykynutého těsta si zachovají lepší tvar.

Krok šestý: Rozdělte těsto

Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu, lehce propracujte a rozkrájejte na čtyři stejně velké díly. Z těch postupně vytvořte hnětením čtyři hladké bochánky. Jeden po druhém je nataženými dlaněmi rozválejte na stejně velké šišky o průměru asi 5 cm.

Krok sedmý: Vytvarujte šišky

Špičky knedlíků na koncích zploštěte nebo lehce zatlačte dovnitř, aby měl knedlík i na koncích stejný průměr jako uprostřed, knedlíky se tak stejnoměrně uvaří. Vyválené knedlíky přesuňte na moukou vysypaný plech a přikryjte utěrkou, aby neoschly. Nechte je ještě 10 až 20 minut kynout, případně je pootočte, aby nebyly z jedné strany ploché. Přiveďte ve velkém kastrolu k varu dostatečné množství vody a osolte ji.

Krok osmý a poslední: Uvařte knedlíky

Knedlíky můžete vařit najednou nebo nadvakrát, záleží na velikosti kastrolu – důležité je, aby šišky mohly ve vodě volně plavat. Nechte je sklouznout do vroucí vody. Jakmile voda začne znovu vřít, ztlumte plamen a knedlíky zlehka vařečkou nadzdvihněte ode dna. Během vaření je opatrně několikrát otočte. Při vytahování je ihned propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára a nepřevařily se. Pak je nakrájejte, nejlépe nití.

Knedlíkové tipy a triky našich babiček

• Aby byly knedlíky kypré, používáme kvalitní hrubou nebo polohrubou mouku. Z hladké se knedlíky rozvaří a jsou na povrchu slizké a lepkavé.

Housky, které do knedlíků přidáváte, by měly být alespoň jeden den staré, mohou být i starší. Dobře se krájí a kypří těsto. Čerstvé se moc drobí a těsto nedrží.

• Při přípravě šetřete s bílky, neboť díky nim bývá těsto tvrdší. Raději použijte samotné žloutky.

• Tekutina by měla být vlažná, aby mouka lépe nabobtnala. Přilévá se po částech.

• Těsto je dobré solit v poměru přibližně 1/2 čajové lžičky soli na 1/2 kg mouky.

• Pokud se rozhodnete dělat knedlíky bez kypřících přísad, těsto musíte velmi důkladně propracovat.

• Pakliže zvolíte knedlík s kypřidly, stačí buď 10 g droždí na1/2 kg těsta, nebo na stejné množství špička nože kypřícího prášku. Těsto s droždím udělejte o něco hustší a nechte ho klasicky vykynout.

• Knedlíkové šišky tvořte rukama navlhčenýma ve studené vodě a ihned je vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 20 až 30 minut.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články