Zapomenutá dobrota: Pštrosí vejce z mletého masa podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Tzv. pštrosí vejce jsou výbornou pochoutkou z mletého masa.
Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0 Unhindered by Talent Flickr.com

Znáte pštrosí vejce? Nemyslíme tím vejce od pštrosa, ale delikátní a hlavně velmi rychlý recept, který chutná i vyhlášeným gurmánům.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 30. 09. 2019 09:45

Za pochoutku vděčíme Skotům

Tato dobrota prý vznikla u skotského regimentu v Indii. Tehdy nebylo zrovna masa nazbyt, a tak Skotové maso mleli a plnili je nejrůznějšími dobrotami od zeleniny až právě po vejce. Recept se velmi rychle rozšířil do Evropy a brzy si na něm pochutnávaly naše babičky. Někdy se mu říká také skotské vejce.

Skvělá dobrota s bramborovou kaší

V poslední době je tento pokrm trochu opomíjený, což je škoda. „Je lehký, dá se uvařit velmi rychle a chutná jako z babiččiny kuchyně. Hodí se se salátem třeba jako rychlá večeře, ale lze z něj připravit i oběd. Pštrosí vejce fantasticky chutnají s lehkou bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami,“ říká náš přední šéfkuchař restaurace Alcron Roman Paulus. Tady je jeho recept na úžasné pštrosí vejce.

Jak připravit pštrosí vejce

Uvařte natvrdo šest větších vajec. Zchlaďte je ledovou vodou, nechte úplně vychladnout a opatrně oloupejte, aby zůstala celá. Půl kila drůbežího mletého masa (ideální je krůtí, ale můžete použít i směs z hovězího a vepřového) prohněťte se třemi žloutky. Promíchejte se dvěma lžícemi kukuřičného škrobu, ale opatrně, aby se maso pěkně propojilo. Osolte čerstvě umletou solí, opepřete čerstvě umletým černým pepřem a směs nechte chvilku odstát, aby se všechny ingredience propojily. Kdo chce, může do masa přidat i nasekanou petrželku, ale není to nutné.

Uvařená vejce pečlivě obalte v mase, přitiskněte, aby vznikly koule. Pak je obalte ve dvou rozšlehaných vejcích a čerstvé strouhance. V kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje a pštrosí vejce opatrně osmažte ze všech stran dozlatova. Kdo nemá rád smažené, může pštrosí vejce i upéct. Pekáček vymažte tukem, naskládejte do něj obalená vejce a při 200 stupních pečte dozlatova za občasného obracení.

Vejce je dobré trochu podlévat vývarem, získají na chuti. Vývaru ale musí být jen pár lžic, aby pštrosí vejce nerozbředla, ale upekla se dozlatova.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články