Fit a krásnátestovánísoutěže

Jak správně uvařit vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Rady Zdeňka Pohlreicha

Thumbnail # Jak správně uvařit vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Rady Zdeňka Pohlreicha

Zdroj:Pixabay.com

Vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Možná se vám zdá, že to není žádná věda. Jenže kolikrát už se i vám stalo, že žloutek měl zašedlou barvu, vejce nešla oloupat nebo byla uvnitř moc syrová? S triky šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha už se vám to opravdu nestane.

Zuzana Aidomoanová 4. srpna 2019

Jak uvařit vejce natvrdo, naměkko či na hniličku? Budete se divit, ale základem všeho je dokonalá příprava a především voda. „Pokud se chystáte vařit vejce jak natvrdo, tak naměkko i na hniličku, vyndejte je pár hodin před samotnou přípravou z lednice, aby měly pokojovou teplotu,“ řekl pro Lifee.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Další podle něj důležitou radou je dostatek vody na vaření. Takže žádný malý kastrůlek, vejce musejí být ponořená v dostatečném množství. A ideální je přidat do vody pár lžic soli. „Sůl totiž zabrání popraskání vajec, pokud jste je dali vařit přímo z lednice. Navíc skořápka se po uvaření krásně loupe,“ doplňuje Pohlreich.

Thumbnail # Vajíčka jako vděčné jídlo: Po ránu vytáhnou z kocoviny a dodají bílkoviny
Mohlo by Vás zajímat:

Vajíčka jako vděčné jídlo: Po ránu vytáhnou z kocoviny a dodají bílkoviny

Jak vařit vejce natvrdo

Vejce natvrdo vařte ve vroucí vodě zhruba 9 až 10 minut. Rozhodně ne delší dobu, jinak budou vajíčka moc suchá. A když to hodně přeženete, bude žloutek zelenošedé barvy. Oproti ostatním můžete vejce natvrdo nechat vychladnout a dát o lednice.

Jak vařit vejce naměkko

Vejce naměkko vložte opět do vroucí vody a sledujte čas, doba varu nesmí překročit čtyři minuty. Pokud nepřidáte do vody sůl, vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Ta správně udělaná mají krásný žlutý a lehce vytékající žloutek.

Jak vařit vejce na hniličku

Favoritem v české kuchyni je pak vejce na hniličku. Vejce nechte vařit přesně sedm minut. Tak dosáhnete toho, že bílek je krásně měkký a žloutek uvařený tak akorát, aby se dal nabrat lžičkou třeba při dobré snídani.

Thumbnail # Vejce Benedikt podle Zdeňka Pohlreicha: Skvělá večeře, fantastická snídaně
Mohlo by Vás zajímat:

Vejce Benedikt podle Zdeňka Pohlreicha: Skvělá večeře, fantastická snídaně

Text byl připraven ve spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem a hotelem Imperial v Praze.

Podobné články

Zavří­t reklamu