Muži v zástěrách: Nejznámější čeští šékuchaři, kteří dobyli televizní svět

Porotci kulinární show MasterChef.
Zdroj: Facebook/MasterChef
Roman PaulusRadek ŠubrtJirka BabicaEmanuel Ridi+ 11 fotek+ 12 fotek

Posledních několik let české televizní obrazovky ovládly kuchařská show. Nejznámější je s největší pravděpodobností Ano, šéfe!, ale dozajista znáte i kuchařskou show i S Italem v kuchyni nebo talentovou soutěž MasterChef a mnoho dalších. Kdo za těmi show stojí? Jací kuchaři jim propůjčili tváře a talent?

Petra Járková
Petra Járková 18. 01. 2019 12:16

Na našich televizních obrazovkách můžete vidět celou řadu kuchařských soutěží a kulinárních show, kde své umění předvádějí nejrůznější talentovaní šéfkuchaři. Ať už se jedná o italskou kuchyni v podání Emanuela Ridiho, nebo českou pod taktovkou Jaroslava Sapíka, vždy se jedná o špičky v oboru.

Občas se samozřejmě i na našich obrazovkách objeví pořad, který spíše než naučit lidi vařit moderní kvalitní gastronomii je láká k pojídání smažených kůžiček nebo rizota s cibulí, ale i tak jsou pořady o vaření na českých obrazovkách velmi oblíbené.

Podívejme se na zub kuchařům, které můžete díky pořadům, ve kterých vystupují, pravidelně vídat na televizních obrazovkách.

Jaroslav Sapík

Do povědomí občanů se dostal především díky pořadu Česko na talíři, kde předvádí skvělou českou kuchyni na profesionální úrovni. Řadu let spolupracuje s Pražským hradem, kde pomáhá zajišťovat občerstvení při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a také papeže. Patří mezi zaryté obhájce české kuchyně.

Jiří Babica

Není moc lidí, co Jirku Babicu neznají. Známého moderátora kuchařského pořadu vysílaného na Nově proslavily především hlášky typu "dal jsem tam toho hodně, takže to bude dobrý", nebo "když nevíš co, tak tam dej sejra" a kulinářské matlanice.

Ladislav Hruška

Láďa je snad ještě větší expert než Jirka Babica. Jeho okénko o levném vaření v Televizních novinách diváci doslova milovali. Recepty na křupavé kuřecí kůžičky, chlebovou polévku s bujonem nebo taveňákem a nejrůznější vaječné tlačenky a párkové orgie asi už nikdy nevytěsníme z paměti.

Radek Šubrt

Své bohaté zkušenosti dnes využívá jako šéfkuchař několika pražských restaurací včetně proslulého hotelu Le Palias. Je znám také díky úspěšnému kuchařskému pořadu na Nově MasterChef, kde si střihl roli porotce a moderátora. Také ho dost často můžete vidět vařit ve Snídani s Novou.

Roman Paulus

Je jedním ze dvou českých šéfkuchařů, kterým se podařilo doma získat michelinskou hvězdu. Vařil v hotelích v Rakousku, v londýnském Savoyi i na zámořské lodi. Prošel významnými profesními školeními, například The Emirates Academy of Hospitality Management, která je odnoží nejznámější hotelové školy světa Ecole Hoteliere de Lausanne. Vídat ho můžeme v reklamách na Lidl.

Zdeněk Pohlreich

Kdo by neznal Zdendu a jeho prořízlý jazýček. Tolik let objíždí se svou televizní show Ano, šéfe! Českou republiku, že se to snad ani nedá spočítat. Pohlreichovy legendární hlášky zlidověly a za ta léta snad něco náš národ, co se týče gastronomie, i naučil. Kromě tohoto pořadu má v televizi i několik vlastních show, kde učí diváky grilovat, vařit, smažit i nakupovat čerstvé suroviny. Před nějakou dobou se Zdeněk rozhodl, že toho bylo už dost a že českým restauracím nemá už co nabídnout, tak natáčení Ano, šéfe! ukončil. Snažil se ho sice nahradit kuchař Santo Pagana se svojí matkou Jitkou, diváky však příliš nenadchli a po pár dílech pořad skončil.

Jan Punčochář, Přemek Forejt a Radek Kašpárek

Tři noví porotci MasterChefa, kteří nám teprve ukážou, jak se s televizní slávou umí poprat. Každopádně je zajímavé, jak je každý z nich jiný. A to jak vizuálně, tak gastronomicky. Nejmladší z trojice Přemek Forejt rád experimentuje a miluje vše originální, Jan Punčochář zase nedá dopustit na starou dobrou českou klasiku a Radek Kašpárek se specializuje na přípravu mas, ryb i omáček.

Emanuel Ridi

Poslední z vybraných kuchařů sice není Čech, ale žije u nás už tak dlouho, že ho tak trochu za našince můžeme považovat. Každopádně se snaží naučit náš národ vařit italskou kuchyni a za to mu patří body navíc. Otevřel si v Praze i velmi oblíbenou a celebritami navštěvovanou italskou restauraci.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články