Jak uvařit krásně tekuté vejce na měkko – důležitý je čas a voda

Dostatek bílkovin získáte z vajíček.
Zdroj: unsplash.com

Že uvařit vejce naměkko není žádná věda? To byste se možná divili. Základem pro to, abyste uvařili ta nejlepší vejce s krásně tekutým žloutkem, je voda. A mimochodem – dobré je i vědět, jakou mají vejce trvanlivost.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 09. 08. 2019 07:00

Jak poznat čerstvé vejce

Čerstvá vajíčka mají průhledný bílek a kompaktní žloutek. Pokud chcete mít jistotu ještě předtím, než je začnete vařit, ponořte vajíčka do studené vody. Ta, co vyplavou nahoru, jsou staršího data. Na barvě skořápky nezáleží, uvnitř najdete nutričně vždy stejně hodnotné vejce. Rozdílný odstín žloutku je způsoben stravou slepic, nikoli způsobem chovu.

Důležitá je voda...

Budete se divit, ale základem všeho je dokonalá příprava a především voda. „Pokud se chystáte vařit vejce jak natvrdo, tak naměkko i nahniličku, vyndejte je pár hodin před samotnou přípravou z lednice, aby měla pokojovou teplotu,“ radí přední šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Další podle něj důležitou radou je dostatek vody na vaření. Takže žádný malý kastrůlek, vejce musí být ponořena v dostatečném množství. Přidejte do ní i par lžic soli kvůli následnému jednoduchému oloupání.

...a to i ta vroucí

Na vejce naměkko je lépe vložit vejce opět do vroucí vody. „Při teplotě nad šedesát stupňů se totiž začíná vaječný bílek i žloutek srážet, takže pokud je dáte do studené vody, nemáte kontrolu nad tím, jak moc jsou vejce uvařená,“ radí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Po čtyřech minutách vejce vyndejte. Pokud jste vodu neosolili, vložte je honem do ledové vody, oloupejte a podávejte. Fantastická jsou s čerstvým pečivem a farmářským máslem. Věřte, že víc už vaše chutě nepotřebují.

Text byl připraven ve spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem a hotelem Imperial v Praze.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články