Velikonoční nadílka: Jak poznat kvalitní vejce a jak je upravit co nejstravitelněji?

... vejce...
Zdroj: Emergenceemail.org
Sabich sandwich: smažený lilek, tahini, hummus, vejce, amba omáčkaZelený a bílý chřest, maliny, křupavé prosciutto, zastřené vejce Sabich sandwich: smažený lilek, tahini, hummus, vejce, amba omáčkaSabich sandwich: smažený lilek, tahini, hummus, vejce, amba omáčka+ 8 fotek+ 9 fotek

Velikonoce jsou za námi a vám doma přistála smršť vajíček a čokoládových zajíčků. O čokoládu se bát nemusíte, ta se jen tak nezkazí, zato vajíčka velkou trvanlivost nemají. Kolik vajíček je vhodné denně jíst? Jak poznat, že jsou kvalitní, nebo jak je nejlépe upravovat?

Petra Járková
Petra Járková 23. 04. 2019 10:00

Někdo říká, že vajíčka jsou nezdravá, obsahují hodně cholesterolu a neměla by se jíst. Není to ale pravda, v omezeném množství jsou vajíčka dokonce velmi zdravá a tělu prospěšná. Nejstarší žena světa, která předloni zemřela ve věku 117, jedla od svých dvaceti tři vejce denně. Tak si pak vyberte...

Jedno vejce denně je zdravé

V jednom žloutku je prý obsaženo tolik cholesterolu, kolik je pro naše tělo vhodné za celý den. Vědecký pokrok ale ukázal, že samotný cholesterol v potravě jej v krvi nezvyšuje. Dělají to ale nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích. Další studie ukázaly, že ani z hlediska infarktu a mozkové příhody není jedno vejce denně hrozbou. Výjimkou jsou však pacienti s cukrovkou a samozřejmě s extrémně vysokou hladinou cholesterolu.

Jaká vejce jsou nejstravitelnější

Vejce můžete konzumovat i tehdy, pokud máte dietní stravu. Akorát si raději přidávejte vejce do pokrmů na zjemnění. Vždy je nutné zohlednit stravitelnost vajec. Nejstravitelnější jsou samozřejmě vajíčka naměkko, která opouštějí žaludek už po dvou hodinách. Vejce natvrdo zůstávají v žaludku hodiny tři a míchaná až šest.

Jak poznat kvalitní vejce

Kvalitní vejce jsou čerstvá. Čerstvost poznáme podle data spotřeby na obalu nebo podle jednoduchého testu. Vejce vložte do sklenice s vodou, když jsou čerstvá, okamžitě klesnou ke dnu. Starší vajíčka buď plavou nebo se různě naklánějí. Čerstvost ukazuje i bílek, měl by být gelovitý, pevný a po rozklepnutí by měl držet tvar. Když teče, je vejce staré.

Jaká vejce jsou v Česku k dispozici

Vejce, která se u nás prodávají, se liší typem chovu slepic. Buď jsou slepice, které se chovají v klecích, v halách, nebo ve volném výběhu - v tom případě se jedná o BIO vejce. A právě způsob chovu má vliv na jejich kvalitu a samozřejmě i cenu. Nejzdravější a nejkvalitnější jsou samozřejmě domácí vajíčka, která je ale také nutné pečlivě tepelně upravit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články