Jak uvařit ta nejlepší vejce na hniličku – záleží i na jejich velikosti

5. Vejce. Chcete shodit? Snídejte vejce! Podle vědců tato malá změna v jídelníčků významně sníží denní příjem kalorií.
Zdroj: Pixabay.com

Milujete vejce na hniličku? Pokud chcete dosáhnout skutečně dokonalého výsledku, měli byste vařit pouze čerstvá vejce a řídit se i tím, jak jsou velká.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 22. 08. 2019 12:00

Vhodná vejce jsou tři týdny, lepší přibližně do čtrnácti dnů od snesení, která byla po celou dobu skladována v chladu. Vejce by měla být označena EU kódem, podle kterého poznáte jejich původ. Zajímá nás první číslice z označení:

0 - vejce z ekologických chovů, tato vejce jsou nejdražší a nejkvalitnější

1 - vejce od slepic z volného výběhu

2 - vejce z halového chovu s podestýlkou

3 - vejce z klecového chovu slepic, ta jsou nejlevnější

Před vařením propíchnout

„Pokud se chystáte vařit vejce jak natvrdo, tak naměkko i na hniličku, vyndejte je pár hodin před samotnou přípravou z lednice, aby měla pokojovou teplotu,“ radí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Aby vejce při vaření neprasklo, je ideální jej před vařením propíchnout. Existuje na to speciální šikovný pomocník, ale stejně dobře můžete použít jehlu nebo špendlík.

Tím propíchneme opatrně menší stranu vejce. Osolenou vodu přivedeme k varu a pomocí polévkové lžíce do ní vejce vložíme. Vejce na hniličku vaříme 4 až 5 minut, řídíme se velikostí vejce. U velikosti S stačí 4 minuty, u M a L je většinou třeba vařit 5 minut. I zde záleží na typu vařiče. Indukce vaří o něco rychleji než elektrický a plynový sporák. Pak vejce vložíme do studené vody, aby šla lépe oloupat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články