Pošírovaná a sázená vejce: Tipy a triky Zdeňka Pohlreicha

Pošírované neboli ztracené vejce.
Zdroj: Pixabay.com

Pošírovaná neboli ztracená vejce jsou skvělou volbou, protože při jejich přípravě nepotřebujete máslo ani olej. Sázená vejce jsou zase oblíbeným receptem našich babiček. Jak na to?

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 25. 08. 2019 12:00

Pošírovaná neboli ztracená vejce

Pro tento způsob vybírejte co nejčerstvější vejce. Takže žádné zbytky z lednice, ale opravdu čerstvá vajíčka. V menším rendlíku přiveďte k varu vodu a jakmile se začne vařit, vlijte do ní lžíci vinného octa. „Vodu nesolte! Podle počtu porcí rozdělte vajíčka jednotlivě do mističek, ale pozor, aby se žloutek nepromísil s bílkem. Vodou v rendlíku rychle zamíchejte lžící, aby vznikl vír,“ řekl pro Lifee.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Doprostřed víru vlijte jedno vajíčko. Ve víru se žloutek krásně obalí v bílku. Jakmile je bílek pevný, odstavte rendlík z plamene a nechte vejce dojít. Stačí asi 2 až 3 minuty. Stejně pokračujte s dalšími vejci.

Sázená vejce

Velmi oblíbený recept našich babiček. Podává se třeba k čočce. „Připravit je můžeme na pánvi vymazané slaninou, mají pak vynikající chuť i vůni,“ radí Pohlreich.

Další možností, jak dokonale udělat sázená vejce, je použít lívanečník. Ten vymažte tukem a nechte trochu zahřát. Poté opatrně nalijte do každého tvořítka na lívanečníku předem v misce rozklepnuté vejce a dejte pozor, aby se žloutek neprotrhl. Zvolna restujte, až se bílek zacelí a žloutek zůstane polotekutý. Mírně osolte a podávejte.

Text byl připraven ve spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem a hotelem Imperial v Praze.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články