Neprávem zapomenuté bramborové dobroty. Skvělá lepenice, výtečné placky

Neprávem zapomenuté bramborové dobroty. Skvělá lepenice, výtečné placky
Zdroj: Pixabay.com

Z brambor se dají vykouzlit nejrůznější dobroty. Jistě znáte pečené i smažené na spoustu způsobů, ovšem existuje spousta dalších variant, které jsou neprávem zapomenuté. A ty se dnes naučíme připravovat.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 27. 09. 2019 11:30

Bramborová kaše s kysaným zelím (lepenice)

Kilo oloupaných brambor oškrábejte, nakrájejte na kousky a vařte ve vroucí vodě doměkka. Rozšťouchejte je, podlijte 3 lžícemi mléka, vmíchejte 500 g pokrájeného kysaného zelí a 30 g sádla. Kaši vymíchejte a podávejte buď jako přílohu, nebo přelitou osmaženou cibulkou na sádle jako samostatné jídlo.

Placky z vařených horkých brambor

Kilo brambor uvařte ve slupce, ještě horké oloupejte a rozdrťte válečkem na nudle. Do směsi zapracujte sůl a 80 g hrubé mouky. Vypracujte malé placky a pečte je na pánvi nebo lívanečníku nasucho. Upečené placky omastěte máslem nebo sádlem podle chuti a máte hotovo.

Brambory dušené ve vlastní šťávě

Kilo a půl oškrábaných brambor nakrájejte na kolečka. Vrstvu vložte do kastrolu, posypte trochou sekaného uzeného masa, poklaďte kousky másla a zasypejte sekanou petrželkou. Vrstvy opakujte, vrchní musí být brambory. Kastrol zakryjte poklicí a brambory duste na mírném ohni. Podávejte se zelným salátem, jsou neodolatelné.

Škubánky s mákem

Výtečné škubánky připravíte zhruba z 1 kg brambor a 300 g hrubé mouky. Brambory oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky a dejte vařit do osolené vody do poloměkka, tedy zhruba 15 minut. Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou. Brambory poté do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte moukou. Rukojetí vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na plotýnku (plamen na minimum), přiklopte a nechte „škubánkový základ“ 20 minut propařit.

Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíce dohladka. Poté je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu. Asi po 10 minutách se brambory přestanou lepit na vařečku. Přisolte a mezitím rozpusťte 350 g másla. Pak polévkovou lžící namočenou do másla "vykrajujte" škubánky. Podávejte posypané cukrem s mákem a přelité máslem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články