Královská ozdoba i jídlo chudých aneb vše, co jste nevěděli o bramborách

Brambory zachraňovaly hladovějící krky od nepaměti
Zdroj: Pixabay
Domácí hranolky s bylinkami vás ohromíRostlinky brambor jsou jedovatéGratinované brambory patří k oblíbeným českým večeřímBrambory vždy plnily svojí funkci na jedničku+ 1 fotka+ 2 fotky

Brambory se na našem jídelníčku objevují několikrát do týdne. Víte ale o nich, že mají velmi zajímavou historii a jejich květy se zdobila třeba sama Marie Antoinetta?

Redaktor
Redaktor 20. 09. 2018 09:11

Brambory vždy zachraňovaly hladovějící krky, přesolenou polévku nebo třeba řídkou omáčku. Jsou vynikající vařené, gratinované nebo pečené. Věděli jste o nich ale tyto zajímavosti?

Módní doplněk

Bramborovými květy se zdobila Marie Antoinetta i její choť Ludvík XVI. Královský pár se tím snažil přispět k popularizaci tehdy málo rozšířené plodiny. 

Goliáš mezi bramborami

Největší bramborovou hlízu na světě vypěstovali před pěti lety ve Velké Británii. Vážila 3,76 kg. Opravdu pěkný kousek, nemyslíte?

Pradávný lék 

Inkové pěstovali brambory už 200 let před naším letopočtem. Mimo jiné věřili, že pomáhají usnadnit porod. I my z nich připravujeme projímadlo i lék proti průjmu, obklad na ječné zrno, lék na kocovinu a další. 

Vitamínová bomba

Brambory obsahují vitamín C. Díky hojné konzumaci brambor v Evropě jsme se vždy vyhnuli hladomorům. Na cesty si je brali také mořeplavci. Dlouho vydržely a byly pro námořníky jediným zdrojem vitamínů.

Jsou jedovaté

Kromě hlíz, na kterých si rádi pochutnáváme, obsahuje celá rostlina silný jed. Nejvíce je ho v květech a klíčkách.

Kosmonauti

Brambory se jako jediná plodina podívaly do kosmu. V roce 1995 cestovaly na palubě raketoplánu Columbia. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články