Brambory — vařené, gratinované, americké. Všechny chutnají skvěle a vy díky nim vykouzlíte večeři za pár kaček

Americké brambory patří mezi oblíbené přílohy.
Zdroj: Pixabay
Americké brambory patří mezi oblíbené přílohy.Domácí hranolky s bylinkami a hrubou solí vás dostanou.Zapečené brambory patří mezi klasiku za pár korun.Existují různé druhy brambor, volte vždy ten správný podle toho, co z nich chcete dělat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Snadno se vaří, jsou chutné, zdravé a navíc rozhodně nezatíží váš rodinný rozpočet. Brambory se na stolech Čechů objevují několikrát týdně a vy se můžete inspirovat, jak nám chutnají nejvíce.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 09. 2018 07:50

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do polévek, jako chuťovka a díky své chuťové neutrálnosti se dají využít i k přípravě sladkých pokrmů.

Roláda s bylinkami

Budete potřebovat:

600 g brambor

100 g hrubé mouky

100 g krupice

1 vejce

300 g čerstvého špenátu

2 lžíce nasekaných bylinek


Postup:

Brambory uvařte, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte. V míse je pak smíchejte s moukou, krupicí a vejcem. Trochu osolte a vypracujte hladké těsto. Pak ho vyválejte asi na 1 cm vysoký plát. Špenát spařte, smíchejte s bylinkami a nasekejte. Bylinkovou směsí potřete těsto a zatočte. Roládu dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Gratinované brambory

Budete potřebovat:

800 g brambor

250 ml smetany

2 stroužky česneku

sůl, bílý pepř

máslo na vymazání pekáče


Postup:


Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Pekáček vymažte máslem a vrstvěte do něho brambory. Každou vrstvu osolte a opepřete. Česnek prolisujte a smíchejte se smetanou. Dochuťte solí, pepřem a zalejte brambory. Pečte je asi 1 hodinu při teplotě 170 °C. Hotové brambory chutnají skvěle k pečenému masu nebo jako samostatný pokrm.

Dietní bramborový salát

Budete potřebovat:

500 g vařených brambor

200 gramů sladkokyselých okurek včetně nálevu

100 ml olivového oleje

sůl, pepř


Postup:


Uvařené brambory (volte ty, co jsou určené na salát) nakrájejte na kostičky, přidejte stejně nakrájené okurky, dochuťte olivovým olejem a kořením. Přidat můžete také třeba pažitku nebo trochu cibule nakrájené na velmi drobno.

Bramborové placky

Budete potřebovat:

400 g vařených brambor

1 vejce

200 g polohrubé mouky

sůl podle chuti

olej


Postup:


Uvařené brambory nastrouhejte nebo rozmačkejte, přidejte vejce, mouku a vypracujte těsto, které se nelepí. Posypte vál, přidávejte mouku a vyválejte asi třícentimetrovou placku. Vykrajujte kolečka a pečte na pánvi, tuku není třeba dávat mnoho.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články