Brambory — vařené, gratinované, americké. Všechny chutnají skvěle a vy díky nim vykouzlíte večeři za pár kaček

Americké brambory patří mezi oblíbené přílohy.
Zdroj: Pixabay
Americké brambory patří mezi oblíbené přílohy.Domácí hranolky s bylinkami a hrubou solí vás dostanou.Zapečené brambory patří mezi klasiku za pár korun.Existují různé druhy brambor, volte vždy ten správný podle toho, co z nich chcete dělat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Snadno se vaří, jsou chutné, zdravé a navíc rozhodně nezatíží váš rodinný rozpočet. Brambory se na stolech Čechů objevují několikrát týdně a vy se můžete inspirovat, jak nám chutnají nejvíce.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. září 2018

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do polévek, jako chuťovka a díky své chuťové neutrálnosti se dají využít i k přípravě sladkých pokrmů.

Roláda s bylinkami

Budete potřebovat:

600 g brambor
100 g hrubé mouky
100 g krupice
1 vejce
300 g čerstvého špenátu
2 lžíce nasekaných bylinek

Postup:

Brambory uvařte, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte. V míse je pak smíchejte s moukou, krupicí a vejcem. Trochu osolte a vypracujte hladké těsto. Pak ho vyválejte asi na 1 cm vysoký plát. Špenát spařte, smíchejte s bylinkami a nasekejte. Bylinkovou směsí potřete těsto a zatočte. Roládu dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Gratinované brambory

Budete potřebovat:

800 g brambor
250 ml smetany
2 stroužky česneku
sůl, bílý pepř
máslo na vymazání pekáče

Postup:

Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Pekáček vymažte máslem a vrstvěte do něho brambory. Každou vrstvu osolte a opepřete. Česnek prolisujte a smíchejte se smetanou. Dochuťte solí, pepřem a zalejte brambory. Pečte je asi 1 hodinu při teplotě 170 °C. Hotové brambory chutnají skvěle k pečenému masu nebo jako samostatný pokrm.

Takhle smutný byl pohled do všech řeznictví
Mohlo by Vás zajímat:

Věděli jste, jak se za socialismu nakupovalo maso a uzeniny? Buď jste museli být hodně zadobře s řezníkem, nebo jste jedli jen brambory

Dietní bramborový salát

Budete potřebovat:

500 g vařených brambor
200 gramů sladkokyselých okurek včetně nálevu
100 ml olivového oleje
sůl, pepř

Postup:

Uvařené brambory (volte ty, co jsou určené na salát) nakrájejte na kostičky, přidejte stejně nakrájené okurky, dochuťte olivovým olejem a kořením. Přidat můžete také třeba pažitku nebo trochu cibule nakrájené na velmi drobno.

Bramborové placky

Budete potřebovat:

400 g vařených brambor
1 vejce
200 g polohrubé mouky
sůl podle chuti
olej

Postup:

Uvařené brambory nastrouhejte nebo rozmačkejte, přidejte vejce, mouku a vypracujte těsto, které se nelepí. Posypte vál, přidávejte mouku a vyválejte asi třícentimetrovou placku. Vykrajujte kolečka a pečte na pánvi, tuku není třeba dávat mnoho.

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Další články