Chcete být hospodyňkou na jedničku? Pak vaše jídlo musí vypadat jako z luxusní restaurace

Ryby grilujte rovnou s citronem.
Zdroj: Pixabay
K vaření používejte čerstvá vajíčka.Ryby grilujte rovnou s citronem.Sýr přidávejte při zapékání až pět minut před koncem.Při vaření i smažení vybírejte správný olej.+ 1 fotka+ 2 fotky

Každý ví, že by se mělo jíst i očima, proto je důležité, aby jídlo, které je jistě dobré, nebylo jen tak kydnuto na talíř, ale i nějak vypadalo. Pak se totiž dojem z jeho konzumace násobí.

Petra Járková
Petra Járková 27. 08. 2018 12:14

Přinášíme vám tedy těchto 10 kuchyňských rad, díky kterým bude vaše jídlo mnohem chutnější a vaši hosté budou mít pocit, že ho připravoval mistr šéfkuchař.

1. Jak na skvělý steak?

Pokud necháte maso na pánvi příliš dlouho, jeho kůrka se stane velmi tuhou, ale zejména maso bude uvnitř mdlé a suché. Abyste zjistili, zda je maso vhodné k otočení, zkuste jemně zatřást pánví. V případě, že maso začne klouzat po pánvi, můžete jej otočit.

2. Používejte správný olej

Smažení na panenském olivovém oleji je náročné, protože se rychle začne přepalovat. Zvolte proto raději oleje s vyšším bodem přepalování nebo použijte například vepřové sádlo. Smažit můžete i na olivovém oleji, ale zvolte nižší teploty a smažte jen krátce.

3. Vařte z čerstvých vajec

Vhoďte vejce do sklenice se studenou vodou. Pokud vejce klesne na dno, znamená to, že je čerstvé a můžete jej bez obav použít. V případě, že se vznáší ve středu, je staré asi 2 týdny, ale stále je použitelné. Vajíčko, které ale plave na hladině, je již skutečně staré a neměli byste ho už používat.

4. Sýr přidávejte až na konci

Při pečení v troubě je lepší přidávat sýr na pokrm asi 5 minut před vyjmutím. V opačném případě bude sýr v troubě hořet či vytvoří tvrdou a nepříliš chutnou kůrku.

5. Nechte maso odpočinout

Nikdy neservírujte právě opečené či ogrilované maso. Raději ho nechte pár minut odpočinout a až poté jej servírujte. Díky tomu šťáva zůstane v mase i po jeho krájení a zlepší se struktura a jeho chuť.

6. Rybu grilujte s citronem

Použijte řezy citronu jako vrstvu mezi roštem grilu a samotnou rybou. Maso nebude vystaveno příliš velkým teplotám, ale také se nebude lepit na rošt či rozpadat se. Navíc citron dodá rybě příjemnou svěží chuť.

7. Víno na vaření jen čerstvě otevřené

Víno hned po otevření začne reagovat se vzduchem, což způsobuje, že už za několik dní se může pokazit. Některé druhy vína jsou tak citlivé, že už druhý den po otevření jde jejich kvalita prudce dolů. Otevřené víno proto po použití v kuchyni vypijte či použijte znovu co nejdříve.

8. Na kaši použijte jedině teplé mléko

Když připravujete bramborovou kaši, určitě použijte při její přípravě teplé mléko. Při použití studeného mléka totiž brambory ztratí svou pěknou žlutou barvu a dostanou šedé odstíny, které rozhodně nevypadají lákavě.

9. Na soté používejte velkou pánev

Pokud děláte soté, pak se vyvarujte toho, abyste na pánvi měli najednou mnoho kousků masa. Pokud se jednotlivé kousky dotýkají, maso se neopéká, ale vaří. To způsobí, že maso pustí šťávu, která je uvnitř, a bude dál tvrdé a suché. Abyste tomuto jevu předešli, maso opékejte ve velké pánvi, kde bude mít každý kousek vlastní místo.

10. Vyrobte si domácí majonézu

 Jednoduše šlehejte jedno vejce a postupně přilévejte 150 ml olivového oleje. Na dochucení kromě soli můžete použít koření dle vlastní chuti, bylinky nebo hořčici.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články