Fit a krásnátestovánísoutěže

Zdravé recepty: Co si připravit k hranolkám? Zapomeňte na smažák nebo řízek!

Thumbnail # Zdravé recepty: Co si připravit k hranolkám? Zapomeňte na smažák nebo řízek!

Zdroj:McCain

Křupavé hranolky patří po celém světě mezi oblíbené způsoby úpravy brambor – jsou rychle a jednoduše hotové a skvěle chutnají k různým typům jídel. Poradíme vám, čím pohostit rodinu a přátele tak, že se budou olizovat až za ušima – a navíc bez výčitek!

Petra Járková 6. ledna 2020

První hranolky

První hranolky spatřily světlo světa již na přelomu 18. a 19. století – dodnes se vedou spory, jestli jejich kolébkou je Francie či Belgie. Většina badatelů se však přiklání k Belgii.

Národní jídlo

A není divu, obliba hranolků v Belgii je totiž největší na světě, konzumují se k naprosté většině jídel a jedná se o jedno z belgických národních jídel.

Zajímavosti o hranolcích

Každý obyvatel Belgie zkonzumuje ročně v průměru 75 kg hranolků, což je o třetinu více než Američan. Připravují se z bramborové odrůdy Bintje a krájí se ostrým nožem, aby se omezilo vstřebávání oleje. Smaží se v hovězím sádle, přičemž typické smažení v oleji je zde odmítáno stejně jako použití olivového oleje kvůli potlačení typické bramborové chuti.

Zmrazené hranolky

Jejich domácí přípravu pak velmi zjednodušil vynález zmrazených hranolků, se kterým přišla v polovině 20. století firma McCain a netrvalo dlouho, než přišla s nápadem vytvořit hranolky do trouby připravované bez dalšího přidaného oleje.

Thumbnail # Myslíte si, že hranolky jsou to nejhorší, co můžete svému dítěti dát? Tak to jste na omylu. Tyto potraviny škodí mnohem víc
Mohlo by Vás zajímat:

Myslíte si, že hranolky jsou to nejhorší, co můžete svému dítěti dát? Tak to jste na omylu. Tyto potraviny škodí mnohem víc

Fritéza i plech

Díky tomu již není třeba dlouho škrábat a krájet brambory ani vlastnit fritézu – stačí jen dát již připravené hranolky na plech, vložit do trouby a za dvacet minut je hotovo.

Dietnější varianta

Navíc s trendem zdravého životního stylu se snižuje také obsah soli i hladina nasycených tuků, takže i tato příloha, vnímaná dříve jako nezdravá, může být součástí běžného vyváženého jídelníčku – pokud se to s ní samozřejmě nepřehání a také pokud se doplní zdravými potravinami, jako je zelenina, ryby, ovčí či kozí sýr atd.

Zdravé tipy

Co tedy k hranolkáům připravit? Většinu lidí možná napadne smažák nebo řízek. Ano, tyto pokrmy jsou klasika, ale stojí za to se pustit i na neprobádanou půdu a vyzkoušet něco netradičního a hlavně zdravějšího.

NA ZDRAVÉ RECEPTY Z HRANOLEK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Podobné články

Zavří­t reklamu