Věděli jste, jak se za socialismu nakupovalo maso a uzeniny? Buď jste museli být hodně zadobře s řezníkem, nebo jste jedli jen brambory

Věděli jste, jak se za socialismu nakupovalo maso a uzeniny? Buď jste museli být hodně zadobře s řezníkem, nebo jste jedli jen brambory
Zdroj: Freepik
Takovéto fronty byly před řeznictvím běžnéTakhle jste vždy poznali, že přivezli čerstvé masoPaštiky patřily mezi oblíbenou pochoutkuTakhle smutný byl pohled do všech řeznictví+ 1 fotka+ 2 fotky

V době socialismu se u nás nedalo koupit nic. Oblečení, elektronika, kosmetika a dokonce ani potraviny. Obyčejní lidé často závistivě koukali na známé, kteří měli příbuzné v cizině a tu a tam dostali balík s novými džíny nebo třeba s nějakou delikatesou. Byla to holt doba zlá.

Redaktor
Redaktor 20. 08. 2018 17:50

Za socialismu to na řeznických pultech vypadalo jinak než dnes. Regály zely prázdnotou a když se v nich objevilo maso, tak nevalné kvality. I přesto lidé utráceli za maso téměř polovinu svých výdajů.

V Československu byl nedostatek drahých mas. Hovězí zadní, svíčková, kýta či panenka – tato masa na pultech chyběla, protože jejich cena neodpovídala realitě. Rozdíly mezi masem levným a dražším byly malé, ale lidé měli tendenci kupovat maso dražší. Sehnat salám nebo šunku bylo také obtížné.

Řezník kamarádem

Mít známého řezníka se v socialistickém Československu vyplatilo. Běžně jste díky němu dostali lepší kus masa. Řeznictví mívalo dva vchody – hlavní a pak také zadní. U zadního vchodu se dalo koupit tzv. podpultové zboží pro vybrané zákazníky. Dokonce se uvádí, že normálním zákazníkům byla do masa vpichována slaná voda, aby mělo vyšší hmotnost. Ke korupci s masem docházelo už na samotných jatkách a bylo zjištěno, že každý druhý občan byl šizen.

Oblíbené podpultovky

Dnes si asi málokdo dokáže představit, že by stál frontu na vnitřnosti, ale za socialismu patřily k žádaným podpultovkám právě ledvinky nebo játra. Dalším oblíbeným produktem byly paštiky. Na odbyt šly také konzervy, protože v sobě lidé měli zakódováno, že zítra už nic být nemusí a je lepší mít doma zásobu na horší časy. Běžné byly i úplatky.

Jak to bylo s chutí?

Masné výrobky se tehdy vyráběly podle stanovených norem. Nepoužívalo se tolik chemie a vody, ale přírodní koření. Výrobky těch dob obsahovaly více masa než dnes. Tento fakt byl dán několika faktory. Samotná surovina byla relativně levná a nemělo žádný ekonomický význam nahrazovat ji například dražší sójou z dovozu.

Cena masa a uzenin

V roce 1989 jste si při průměrné hrubé mzdě 3 170 Kčs mohli třeba kuře koupit za 30 Kčs za kilogram, točený salám vás vyšel na 25 Kčs za kilogram a gothaj na 32 Kčs za kilogram.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články