Dejte šanci sladkovodním rybám: 3 recepty na jejich přípravu

18. srpna 2018
Pixabay.com
Pixabay.com
Témata: linie, maso, recept, ryby

Když se vám poštěstí a ryba „zabere“, můžete si dopřát lehký a zdravý oběd. Rybí maso obsahuje živiny, které v jiném nenajdete. Pouhých 100 g dodá tělu až polovinu denní dávky bílkovin. Obsahují také železo a aminokyselinu tryptofan, kterou váš mozek dokáže přeměnit na hormon dobré nálady – serotonin. Nejenže se tedy dobře a zdravě najíte, ale budete si vesele poskakovat i z toho důvodu, že vaše linie zůstane štíhlá.
Mořské ryby jdou dnes ale stranou, vyzkoušejte ty, co plavou u nás doma.

1. Zeleninou plněný kapr v alobalu

Nevýhoda kapra je, že má mnoho kostí. Těch se dá ale lehce zbavit, a tak nemusí váš stůl zdobit jen o Vánocích. Maso z kapra je vynikající pečené i dušené.

Potřebujeme: vykuchaného kapra o váze 1,5 – 2 kg, lžíci másla, na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené: 3 stroužky česneku, papriku, rajče, dále sůl a mletý pepř, lžičku kmínu, lžičku oleje, citron a vařené brambory

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Mezitím kapra očistíme, odřízneme hlavu, ocas a ploutve. Tělo opláchneme, posypeme solí a pepřem a do břicha vložíme nakrájenou zeleninu s máslem. Kus alobalu odpovídající velikosti ryby potřeme olejem, rybu na něj položíme a posypeme kmínem. Poté ji pečlivě zabalíme, aby nevytekla šťáva. V troubě pak kapra pečeme 35 – 45 minut.
Po vyjmutí necháme plech zhruba 5 minut na vzduchu a pak opatrně alobal rozbalíme. Rybu naporcujeme a podáváme s citronem a vařenými bramborami. Šťávou z alobalu můžeme hotové jídlo pokapat.

2. Úhoř na víně

S úhořem by vám měly pomáhat silné ruce, kvůli jeho tuhé a tučné kůži je potřeba ho stáhnout, což není zrovna snadné. Nemá však narozdíl od kapra mezisvalové kůstky a výsledek stojí za námahu.

Potřebujeme: 800 – 1000 g úhoře (vykuchaného, staženého), 50 g másla, 50 g nakrájené anglické slaniny, mrkev, ¼ celeru, nakrájenou petržel, nakrájené 2 stroužky česneku, lžičku krupicového cukru, nové koření, pepř, sůl, bobkový list, tymián a v neposlední řadě 150 – 200 ml červeného vína

Troubu opět předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáčku vložíme nasekanou zeleninu s kořením a posypeme cukrem. Směs necháme v troubě dozlatova opéct, jen občas promícháme.
Rybu naporcujeme na špalíčky a uděláme do nich několik zářezů. Kousky úhoře osolíme a vložíme je do pekáčku se zeleninou. Přidáme máslo a necháme směs zapéct. Nakonec podlijeme vínem a necháme rybu v zelenině dopéct doměkka dalších 10 – 15 minut. Podle chuti hotovou rybu ještě dokořeníme.

3. Pstruh plněný hříbky

Pstruh je jako každá jiná ryba nejlepší čerstvý. Snadno ho seženete ale i v supermarketu.

Potřebujeme: 4 vykuchané pstruhy, 500 g čerstvých hříbků rozkrojených napůl, 2 na klínky nakrájené cibule, čerstvě mletý pepř, sůl, 3 lžíce másla, svazek petrželky a zhruba 12 listů šalvěje

Pstruzi mají velmi jemné šupiny, takže stačí, když je omyjeme. Zevnitř i zvenku ryby opepříme, osolíme a tělíčka vyplníme částí hříbků, cibule a kouskem másla. Do pekáče pak rozložíme zbytek. Provázkem ryby ovážeme, vložíme pod něj lístky šalvěje a ryby samotné dáme vedle sebe do pekáče na hříbky s cibulí. Máslem pstruhy potřeme a v troubě o teplotě 160 stupňů pečeme po dobu 20 – 30 minut.