Nejlepší recepty s okurkami ze studené i teplé kuchyně

Tyto netradiční recepty stojí za vyzkoušení! A zužitkujete tak všechny okurky.
Zdroj: Pixabay.com
Okurky se v českých receptech objevují až od první poloviny sedmnáctého století.Jsou zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek, i přesto že obsahují 98 procent vody.Například obsahují enzym erepsinu, který napomáhá trávení bílkovin.A navíc okurky pozitivně působí na činnost ledvin, močového měchýře a odstraňují zácpu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Okurková sezona je v plném proudu. Kromě nakládání a zavařování můžete okurky zužitkovat ve studené i teplé kuchyni. Měli jste už někdy okurkovo-ořechovou polévku, dušené okurky s pikantní omáčkou nebo okurkovou smaženici? Tyto netradiční recepty stojí za vyzkoušení!

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 14. 07. 2018 23:37

Okurky se v českých receptech objevují až od první poloviny sedmnáctého století. Vařila se z nich teplá jídla nebo se nakládaly do octa a vody. Jsou zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek, přestože obsahují 98 procent vody. Například obsahují enzym erepsinu, který napomáhá trávení bílkovin, dále draslík prospěšný srdci a snižující krevní tlak, také křemík blahodárný pro vlasy, nehty a kůži. A navíc okurky pozitivně působí na činnost ledvin, močového měchýře a odstraňují zácpu. 

Mražený okurkový salát

Nashromážděte si dostatečné množství prázdných kelímků od jogurtů. Pak oloupejte a nastrouhejte okurky v množství, které kelímky naplní. Okurky osolte, oslaďte a okořeňte mletým zázvorem (je výborný pro trávení), vše promíchejte, směs rozdělte do kelímků, uzavřete je fólií a rychle zmrazte. 

Studená okurko-ořechová polévka

Na dvě porce utřete tři stroužky česneku a vmíchejte je do 250 g nakrájené okurky spolu se 100 g strouhaných jader vlašských ořechů. Dále do okurek vmíchejte 400 ml podmáslí, polévku osolte, okořeňte mletým zázvorem a zchlaďte.

Dušené okurky s pikantní omáčkou

Salátovou okurku podélně rozkrojte na čtyři kusy, opatrně z nich vydlabejte semena, čtvrtky lehce osolte, vložte k nim kousek bobkového listu a nechejte je 5 minut dusit pod pokličkou. Nepodlévejte je!

Podušené okurky na talířích zalijeme omáčkou z 250 g mladých cibulek nebo jemně nakrájené cibule a 150 g oloupaných brambor. Mírně podlijte vodou a vše duste pod pokličkou na kaši. Směs zjemněte lžičkou oleje, osolte, ochuťte citronovou šťávou a opepřete. Omáčku našlehejte a nechte vychladnout.

Okurkový mozeček

Oloupané, na kostky nakrájené okurky krátce poduste ve vlastní šťávě, přilijte v trošce mléka rozkvedlaná vejce a nechte je ztuhnout. Mozeček posypejte petrželkou a ozdobte rajčátky.

Okurková smaženice plná chutí a barev

Na 2 porce v misce umíchejte nálev z vaječného bílku, lžíce škrobové moučky, půl lžičky sladké papriky, čtvrt lžičky mletého zázvoru a vody podle potřeby.

Na nudličky nakrájejte po 100 g vepřového a kuřecího masa, vmíchejte je do nálevu a nechte v chladu odpočívat.

Zatím dejte dusit rýži jako přílohu, velkou okurku oloupejte a nakrájejte ji na nudličky. Sterilované žampiony z malé plechovky ve slaném (ne sladkokyselém!) nálevu sceďte, propláchněte je vodou, nechejte okapat a nakrájejte na půlky.

Obsah misky i s nálevem vyklopte do rozpálené vymazané pánve a vše zprudka smažte. Když maso zbělá, přimíchejte okurku, žampiony a směs za stálého míchání asi 5 minut smažte.

Nakonec smaženici dochuťte solí, cukrem, octem, sójovou omáčkou a ihned ji servírujte s horkou rýží.

Dušené okurky s rajčaty

Oloupejte 500 g okurek, rozpulte je, zbavte semínek, nakrájejte na kolečka nebo hranolky, osolte a duste na 100 g másla se 2—3 nakrájenými rajčaty.

Měkkou směs zalijte 125 ml kysané smetany, ve které jste rozmíchali dvě lžičky hladké mouky. Směs povařte dvě minuty a nakonec ji zasypte drobně nasekaným čerstvým koprem. Jako přílohu podávejte vařené brambory.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články