Rychlé večeře: 8 delikátních chodů, u kterých se obejdete bez rozpálené trouby

Rychlé večeře: 8 delikátních chodů, u kterých se obejdete bez rozpálené trouby
Zdroj: Pixabay.com

Málokdo má dnes čas v týdnu přešlapovat u sporáku a hlídat, aby se mu nepřipálila večeře. A co teprve, když za dveřmi podupávají nečekaní a občas i hladoví hosté. Nejen v takovém případě se budou hodit rychlé a chuťově vyladěné recepty, které zvládnete raz dva.

Jana Jánská
Jana Jánská 01. 05. 2020 12:00

Ve vaření nehledejte vědu, stačí si vybrat správné ingredience, které k sobě chuťově ladí a můžete vytvářet pokrmy hodné šéfkuchaře samotné britské královny. Nevěříte? Pak vyzkoušejte těchto osm jedinečných receptů, které pohladí chuťové buňky a vytrhnou trn z paty, když za dveřmi například stojí nečekaná návštěva.

Fíkové toasty s rozmarýnem a kozím sýrem

Pro 4 porce budete potřebovat: 4 plátky křupavého francouzského chleba, 115 g kozího sýra, 4–5 velkých fíků, 1–2 čajové lžičky jemně nakrájeného čerstvého rozmarýnu, med podle chuti

Postup: Nakrájejte chléb na plátky a opečte ho dozlatova v toustovači nebo na pečícím papíře v troubě. Na křupavé pečivo rozetřete kozí sýr, rozprostřete pokrájené fíky a posypte rozmarýnem. Takto připravený toast dochuťte medem.

Jak na domácí tzatziky

Pro dvě osoby budete potřebovat: 1 a ½ hrnku bílého řeckého jogurtu, 1 okurka nakrájená na malé kostičky, šťáva z 1 citronu, 3 stroužky utřeného česneku, 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnek a kopr. Směs osolte a opepřete, v případě potřeby dodejte ještě trochu citronové šťávy. Ihned spotřebujte, nebo uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.

Vegetariánská mísa s dipem a papričkami jalapeño

Pro šest lidí si připravte: 1 hrnek syrové špaldy, 3 hrnky zeleninového vývaru, 1 hrnek syrové naklíčené čočky, ½ polévkové lžíce másla nebo oleje, 1 a ½ hrnku kukuřičných zrn, 1 a ½ hrnku oloupaných cherry rajčat, 1 a ½ hrnku oloupané okurky, 1 a ½ hrnku hrachových lusků, 1–2 avokáda, čerstvé bylinky, oříšky nebo semínka, sůl a pepř dle chuti, 1 a ¼ nízkotučného bílého řeckého jogurtu, ½ hrnku mléka, 2 čajové lžičky bílého octa, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička kopru, 1 hrstka čerstvých lístků petrželky, 1 hrstka pažitky, 1 paprička jalapeño

Postup: Všechny ingredience na dip rozmixujte v kuchyňském robotu na krémovitou konzistenci. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar. Properte špaldu vodou, přidejte ji do vývaru a vařte dle návodu. Poté ji nechte vychladnout. Mezitím uvařte čočku dle instrukcí na obalu. V malé pánvi rozpusťte máslo nebo olej a orestujte zeleninu. Smíchejte všechny přísady dohromady a zalijte připraveným dipem.

Rychlá rajčatová polévka

Na dvě porce si připravte: 2 velká rajčata nakrájená na větší kusy (asi 4 hrnky), 1 kapie, pokrájená a vypeckovaná, ¼ střední červené cibule, ½–1 stroužek česneku, 5 velkých lístků bazalky, 3 snítky oregana (pouze lístky), ½ čajové lžičky fenyklových semínek, ½ čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup: Všechny ingredience rozmixujte dohladka v kuchyňském robotu. Před servírováním polévku dozdobte lístky oregana či bazalky.

Fazolové tousty s artyčoky a bazalkou

Pro 10 porcí si připravte: 1 stroužek česneku, 400 g konzervovaných fazolí nebo cizrny, hrstka čerstvé bazalky, šťáva z 1–2 citronů, olivový olej dle libosti, sůl a pepř dle libosti, 1 vrchovatý hrnek konzervovaných nebo zavařených artyčoků, 2 hrnky čerstvého baby špenátu, 10 menších krajíců opečeného celozrnného chleba

Postup: Rozmixujte česnek, propláchnuté fazole nebo cizrnu a polovinu množství bazalky, dokud nezískají drobivou konzistenci. Zbylou bazalku nakrájejte na proužky a nasekejte artyčoky. Obě přísady smíchejte s fazolovou směsí, citronovou šťávou, bazalkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte špenát a potřete směsí opečený chléb. Salát můžete servírovat i s hranolky nebo v tortille.

Okurkový salát s cukrovým melounem a sýrem feta

Pro deset porcí si připravte: 2 polévkové lžíce citronové šťávy, ¼ hrnku extra-panenského olivového oleje, ¼ čajové lžičky soli, 1 čajová lžička medu, špetka mletého černého pepře, ¼ čajové lžičky máku, 1 vypeckovaný střední cukrový meloun (asi 5 hrnků), 1 okurka nakrájená na plátky, 1/3 hrnku jemně nakrájené červené cibule, 3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru, 115 g rozdrobeného sýru feta, rukola dle libosti

Postup: V míse vyšlehejte společně citronovou šťávu a olivový olej, vmíchejte med, sůl a pepř. Přidejte meloun, okurku, cibuli, kopr, rukolu a zamíchejte. Před servírováním posypejte salát sýrem feta a poprašte ho mletým mákem.

Okurkový salát se zázvorem, sezamem a pastou miso

Pro čtyři osoby budete potřebovat: 2 velké okurky, 1 a ½ hrnku rozmrazených sójových bobů edamame, 2 střední mrkve nakrájené na tenké proužky, 1 polévková lžíce opražených černých a bílých sezamových semínek, 2 a ½ polévkových lžic bílé pasty miso, 1 a ½ polévkové lžíce horké vody, 2 polévkové lžíce rýžového octa, 1 polévková lžíce + 1 čajová lžička oloupaného a nastrouhaného zázvoru, 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu, 1 polévková lžíce + 1 čajová lžička sezamového oleje, 2 čajové lžičky citronové šťávy, ½ čajové lžičky sójové omáčky

Postup: Nastrouhejte okurku tak, aby vznikly spirály (ideálně použijte spirálový kráječ nebo okurku nastrouhejte škrabkou na delší nudle). Smíchejte ji s edamame a mrkví. V malé míse vyšlehejte společně pastu miso a vodu do hladka. Přidejte zbytek ingrediencí na dresink a znovu promíchejte. V případě potřeby dokořeňte. Vmíchejte dresink do zeleniny v libovolném množství (záleží na tom, jak velké okurky jste použili). Salát nakonec posypejte sezamovými semínky.

Avokádový toast se směsí dukkah

Pro dvě osoby si připravte: ¼ hrnku piniových oříšků, ¼ hrnku vyloupaných pistácií, ¼ hrnku bílých sezamových semínek, 2 polévkové lžíce semínek koriandru, 2 polévkové lžíce celého římského kmínu, ½ čajové lžičky mořské soli, černý pepř dle chuti, 1 zralé avokádo, 2 plátky velkého rustikálního chleba, olivový olej, šťáva z půlky citronu, několik polévkových lžic dukkahu (egyptská směs)

Postup: Všechna semínka a oříšky na dukkah opražte nasucho na mírně rozpálené pánvi. Na každý druh použijte čistou pánev kvůli rozdílnému množství oleje, který v sobě mají. Následně je samostatně rozdrťte v hmoždíři. Všechna semena a ořechy smíchejte a dochuťte solí a pepřem. Dukkah je takto hotový. Na středně rozpálené pánvi nasucho opečte dva plátky chleba z obou stran. Potřete oba tousty olivovým olejem a obložte je avokádem nakrájeným na plátky. Zalijte avokádo citronovou šťávou, posypte libovolným množstvím dukkahu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články