Populární smažený sýr: Zkuste ho udělat v troubě, strouhanku nahraďte kukuřičnými lupínky

Smažený sýr:

Suroviny:

4 plátky sýra, silné necelý 1 cm
1 vejce, 1 lžíce mléka a 1–2 lžíce hladké mouky
domácí strouhanka z bílého pečiva
olej na smažení
1 kg brambor, oloupaných a pokrájených
sůl + 50 g másla + nasekaná petrželka nebo pažitka.

Postup:

Do osolené vody dejte vařit brambory. Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal. Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit sýr v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce. Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami omaštěnými máslem a s tatarskou omáčkou.
Zdroj: Shutterstock.com
Na klasický smažák potřebujete hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku, jejíž zdravější alternativou mohou být rozdrcené kukuřičné lupínky. Aby vám sýr při smažení nevytekl, zkuste ho obalit v trojobalu dvakrát. Rozhodně kupujte tučnější varianty. Rovněž se doporučuje dát sýr před obalením a smažením na pár minut do mrazáku. Lépe si pak podrží konzistenci. Když přidáte během obalování do vajíček trochu mléka, bude mít sýr hezky zlatavou krustu. + 6 fotek+ 7 fotek

Smažený sýr neboli smažák patří k nesmrtelným položkám na jídelníčku většiny rodin i restaurací. Nic pro zastánce zdravé výživy ani žlučníkáře. Jedno se mu nedá upřít, chuťově nezklame. A když k němu přidáte hranolky a tatarku, úspěch je zaručený. Jde to ovšem i trochu jinak...

Jana Jánská
Jana Jánská 09. 04. 2020 11:30

Tipnete si, od kdy se smažený sýr začal objevovat na jídelníčku? Podle některých historických pramenů si na něm lidé pochutnávali už ve středověku. Pravděpodobně se lišil použitým druhem sýra i způsobem přípravy, ale v kuchyni obstál a vydržel v ní dodnes. Není to pouze český výmysl, ale sýry v těstíčku najdete například i na jídelních lístcích v Itálii nebo Rakousku a oblíbený je také v Řecku.

Smažený sýr z trouby

Tahle varianta bývá označována jako zdravější, protože tolik nenasákne tukem při smažení v pánvi. Nehledejte v tom nic složitého. Stačí obalit eidam, který je pro tuto úpravu nejlepší, v trojobalu, tedy v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance, kterou můžete nahradit rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Lehce pomažete plech, případně ho vyložíte pečicím papírem a dáte zapéct. Hotovo je asi za dvacet minut. Sýr sice nebude mít tak zlatavou kůrku jako z pánve, ale zato nebude nasáklý olejem a navíc to u vás v kuchyni nebude cítit jak v závodní jídelně.

Strouhaný sýr

Pokud trváte na strouhankové krustě a nechce se vám obalovat každý kousek zvlášť, vymažte pekáček máslem a vysypte strouhankou, dno by mělo být zakryté stejně silnou vrstvou jako při obalování. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle, můžete ho smíchat se šunkou, jarní cibulkou, pažitkou. Směs rovnoměrně rozložte na strouhanku a posypejte opět vrstvou strouhanky. Vršek lehce přestříkejte tukem ve spreji, pekáček vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně dvacet minut při 200 °C. Pak už stačí jenom nakrájet na jednotlivé porce a můžete podávat.

Smažák bez smažení

Tenhle způsob úpravy zní možná poněkud zvláštně, ale uvítají ho všichni, kteří si hlídají kila. Takže jak na něj. Zapněte si troubu na 220 °C. Na jednu porci budete potřebovat 200 g tvrdého sýra a jedno rozšlehané a osolené vejce. Tukem vymažte mističku a vysypte strouhankou. Dovnitř nasypte sýr, zalijte vejcem, lehce poprašte strouhankou a jemně přestříkněte tukem ve spreji. Nakonec mističku vložte do pekáčku s horkou vodou a ten do trouby. Hotovo je přibližně za pětadvacet minut.

Co k němu

Všichni milujeme hranolky. Zdravější alternativu ovšem představují brambory. Nesmí chybět tatarka. Zkuste variantu ze zakysané smetany, kterou doplníte na drobno nakrájenou okurkou a čtvrtkou bílé cibule, přidáte malou lžičku worchesterské omáčky, lžičku cukru, osolíte, opepříte a pořádně promícháte.

DALŠÍ TIPY A TRIKY PRO PŘÍPRAVU SMAŽENÉHO SÝRA NAJDETE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články